6 podnikatelů, kteří rozjeli milionový byznys před dosažením věku 20 let | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

6 podnikatelů, kteří rozjeli milionový byznys před dosažením věku 20 let

Příběhy, které by mohly zastínit Zuckerberga.

image1-623b14309dbd6058056385-min-6464e1a575309331243535.jpg

Všichni známe příběhy dětí filmových magnátů, evropských dědiců a šejků, kteří si finančně zajistili zbytek života. Nebo třeba Marka Zuckerberga, který spustil Facebook ze svého pokoje na koleji na Harvardu. 

Ale souhlasím, že málokdo z vás slyšel o čtrnáctiletém umělci, který vydělal milion dolarů na kreativním projektu nebo o podnikateli, který dokázal založit 15 start-upů ještě před dokončením střední školy.

Kdo jsou tedy tito mladí podnikatelé, kteří zůstávali tak dlouho ve stínu? 

#1. Abigail zahajuje projekt záchrany velryb pomocí NFT

Kdy jsem vydělala svůj první milion: 14 let, 2021

Zdroj příjmů: projekt Belugies

NFT jsou nyní zkoumány z hlediska možného poškozování životního prostředí, protože bylo zjištěno, že každé vyrobené (vytěžené) NFT zvyšuje uhlíkovou stopu. Čtrnáctiletá umělkyně Abigail z USA však tokeny používá k ochraně přírody. Její projekt Belugies obsahuje 8 000 velryb, které byly vytvořeny kresleným stylem. 

Abigail se o konceptu NFT dozvěděla od svého bratra Adama, který pracuje jako obchodník. Zpočátku se Abigail myšlenka NFT nelíbila – myslela si, že se tyto tokeny neliší od obrázků JPEG a označila tuto technologii za podvod. V září 2021 se však sourozenci rozhodli spustit vlastní projekt NFT.

Abigail nejprve vymyslela a nakreslila postavu bílé velryby. Poté vytvořila 167 doplňků pro tuto postavu – brýle, čepice, kožichy. Většina kreseb přitom byla pořízena na iPhonu 8. Celkově trvalo dokončení projektu 1,5 měsíce. Původní obrázky roztomilé bílé velryby byly smíchány pomocí skriptu (kombinovaly různá pozadí a detaily) a vzniklo 8 tisíc obrázků.

Projekt byl zveřejněn na NFT-marketplace Alpha Art, cena jednoho tokenu byla 0,8 SOL nebo asi 160 dolarů. Obrázky se vyprodaly během 10 hodin a Adam a Abigail vydělali přes 1 milion dolarů.

Abigail věnovala 100 000 dolarů ze zisku svého projektu Belugies NFT na ochranu velryb běluh. Polovina daru byla věnována Alianci velryb běluh, aljašské neziskové organizaci, která se zabývá ochranou a studiem velryb v Cookově zálivu. Druhá polovina připadla Alianci ochránců oceánů. Abigail a Adam také věnovali 10 % z každého prodeje organizaci Sunshine Kids, která pomáhá dětem s rakovinou.

Abigail nyní pokračuje v rozvoji svého tvůrčího projektu.

#2. Fraser Doherty je sladký milionář 

Kdy jsem vydělal svůj první milion: 18 let, 2008

Zdroj příjmů: SuperJam

Fraser Doherty ze Skotska je v médiích označován jako „sladký milionář“. Tato přezdívka souvisí s jeho babičkou, úžasným štěstím a zavařeninami. 

Vše souvisí s tím, že Dohertyho babička vyráběla velmi chutné džemy. Vnuk mlsoun si je oblíbil natolik, že se ve 14 letech rozhodl vyvinout recepty a vyrábět vlastní džemy. Psal se rok 2002.

Zpočátku byli Dohertyho zákazníky sousedé a farníci místního kostela. Zákazníci si Fraserovy výrobky z ovoce a ovocných šťáv pochvalovali a obchod se rozjel. Brzy si pronajal malou varnu a najal si zaměstnance. Doherty svůj výrobek zdokonalil a nazval ho SuperJam. 

Doherty už nechtěl ztrácet čas vyučováním a tak v 16 letech školu opustil. Začátkem roku 2007 se na Dohertyho obrátil známý britský supermarket Waitrose s nabídkou na koupi šarže džemů pro svůj řetězec. Brzy se sklenice SuperJam objevily na pultech 184 obchodů Waitrose.

Doherty si od banky půjčil přibližně 9 000 dolarů na vývoj džemů s novými příchutěmi: borůvky a černý rybíz, rebarbora a zázvor, brusinky a maliny. Fraser měl opět štěstí – supermarket Tesco zakoupil várku nových džemů a dodal je na pulty 300 obchodů po celé Velké Británii.

V roce 2008 dosáhly tržby za SuperJam 1,2 milionu dolarů. Doherty se stal milionářem ve svých 18 letech. Mezi prodejce jeho výrobků patřily společnosti Asda WalMart a Sainsbury's ve Spojeném království a Morrisons a Tesco v Irsku.

Nyní Fraser Doherty pokračuje v rozvoji svého podnikání, píše knihy a přednáší na konferencích. Jeho slavné džemy si můžete koupit na webových stránkách SuperJam a na jeho stránce na Instagramu. Ročně vydělá přibližně 5 milionů dolarů.

#3. Cameron Johnson rozjíždí 15 start-upů ještě na střední škole

Kdy jsem vydělal svůj první milion: 19 let, 2003

Zdroj příjmů: Surfingprizes.com a další projekty

Budoucí podnikatelský dobrodruh se narodil ve městě Roanoke ve Virginii. Cameron Johnson tvrdí, že podnikání je jeho životní styl a všechny jeho podniky vznikly pro zábavu. 

Jako dítě začal prodávat zeleninu sousedům. Ve čtvrté třídě prodával ve škole losy a v páté třídě balicí papír. 

V devíti letech dostal Cameron k Vánocům počítač a začal podnikat s blahopřáními, svatebními oznámeními a kalendáři, jejichž návrhy hledal na internetu. Vyvrcholením těchto aktivit byla koupě sbírky klobouků na hraní za 100 dolarů od jeho sestry, kterou Cameron úspěšně prodal na eBay za 1 000 dolarů.

Vážnější obchody přinesl prodej plyšových hraček Beanie Babies na eBay, který Johnsonovi za rok vynesl 50 000 dolarů. Část výtěžku použil na najmutí programátora, který vytvořil službu My EZ Mail, jež poskytovala přeposílání e-mailů bez odhalení osobních údajů příjemce. Po dva roky přinášel projekt společnosti Cameron příjmy z reklamy ve výši 3 000 dolarů měsíčně.

Ve 12 letech vytvořil Johnson se svými kamarády platformu Surfingprizes.com, která poskytovala rolovací softwarové reklamy v horní části webových prohlížečů. Aby zvýšili své příjmy, navázali Johnson a jeho přátelé spolupráci se společnostmi DoubleClick a Advertising.com.

„V 15 letech jsem dostával šeky na 400 000 dolarů měsíčně,“ vzpomíná Cameron. Na střední škole měl za sebou asi 15 úspěšných start-upů. V 19 letech Johnson prodal stránky Surfingprizes.com neznámému kupci za více než milion dolarů. 

Cameron poskytl rozhovory více než 250 médiím po celém světě, včetně Newsweek, BusinessWeek, New York Times, USA Today a CNBC. Jeho kniha „The 15-year-old CEO“ se stala bestsellerem v Tokiu, kde se Cameron stal členem poradního sboru FUTUREKIDS. Ve svých 23 letech Johnson založil více než tucet dalších start-upů, mimo jiné online platformu pro obchodování s certifikáty CertificateSwap.com, které se podařilo přetáhnout prodejce z eBay.

Z milionáře a podnikatele se stal odborník na podnikání. Věnuje se poradenské činnosti, účastní se talk show, vystupuje na konferencích a píše knihy.

#4. John Kuhn je 16letý pouliční evangelista z Hongkongu.

Kdy vydělal svůj první milion: 16 let, 1999

Zdroj příjmů: Koon Enterprises

John se narodil v roce 1983 v Queensu ve státě New York v rodině přistěhovalců z Hongkongu. Když Kuhn založil svůj první podnik Extreme Performance Motorsports, bylo mu 15 let a chodil na střední školu. Společnost dovážela tuningové díly pro automobily z Asie – a o rok později přinesla svému zakladateli onen milion dolarů. 

Přestože byl podnik ziskový a stal se jedním z hlavních dodavatelů populárního televizního pořadu „Cars for Pimping“, Kuhn během svých vysokoškolských studií podnik uzavřel. K podnikání se vrátil s diplomem z mezinárodního obchodu a managementu.

Koon se chtěl stát nejen magnátem v oblasti automobilových doplňků, ale také chtěl být guru ghetto brandingu. Jednoduše řečeno takovým Zuckerbergem asijského světa streetwear oblečení. Koon začal uzavírat smlouvy s výrobci oblečení a ve svých 21 letech založil společnost Koon Enterprises, která dodnes navrhuje oblečení a doplňky pro mládež. V té době spolupracovala se značkami jako Rocawear, Honda, Costco a Federated Private Label. 

Ve svých 25 letech Kuhn koupil od amerického rappera Jay-Z značku streetwear „8732“. Společně s Young Jeezym (držitelem platinové desky) založil společnost Young Jeezy 8732 Apparel. Young Jeezy vydělával 40 milionů dolarů ročně a byl zařazen mezi nejúspěšnější značky streetwear v USA.

Nyní John Kuhn pokračuje v rozvoji své společnosti a je považován za špičkového influencera ve světě módy. V roce 2021 se podnikatel stal partnerem Highstreet, tržiště pro značky, které chtějí vstoupit do metaverse, založeného na technologii Unity a blockchainu. 

#5. Ashley Qualls vytváří ekvivalent MySpace

Kdy jsem vydělala svůj první milion: 17 let, 2007

Zdroj příjmů: WhateverLife.com

Nejen děti slavných osobností mohou plavat v milionových částkách. Vždycky existovali teenageři, kteří tvrdě pracovali a uspěli, protože byli ambiciózní, odhodlaní a podnikaví.

Když čtrnáctiletá Ashley Quallsová z Detroitu v Michiganu dostala nápad na své webové stránky, měla jen 8 dolarů, které si půjčila od matky na registraci domény. Byl spuštěn zdroj s názvem WhateverLife.com a Quallsová, která se naučila jazyk HTML, na něm začala zveřejňovat své návrhářské práce. Brzy se na stránkách objevily různé rubriky: webdesign a programování, filmy, hudba, jóga a svět módy a krásy.

Prvními fanoušky WhateverLife byli Ashleyini spolužáci. Návštěvnost prudce vzrostla a Qualls přidal možnost, aby si uživatelé vytvořili účet a zveřejňovali na webu projekty. Mladí lidé po celém světě začali mluvit o WhateverLife: denně stránku navštívilo 300 000 lidí.

Úspěch projektu WhateverLife byl tak velký, že v roce 2006 nabídl Ashley kupec, jehož jméno nebylo zveřejněno, prodej zdroje za 1,5 milionu dolarů. Je také známo, že Brad Greenspan, spoluzakladatel MySpace, jí dvakrát nabídl, že jí stránku prodá, ale byl rovněž odmítnut. Mezitím vzrostla návštěvnost portálu WhateverLife na 7 milionů návštěvníků, přičemž inzerentem byla společnost Verizon Communications. V 17 letech se Quallsová stala milionářem.

Ashleyin úspěch byl narušen, ale ne její vinou. Když jí bylo diagnostikováno autoimunitní onemocnění, nastaly těžké časy a společnost WhateverLife musela ukončit činnost. Ale nevzdala to: v roce 2016 Ashley spustila projekt SickNotDead, který se věnuje lidem s chronickými nemocemi. Je také redaktorkou projektu Lucky Soul, který vybírá peníze pro charitativní organizace. Současně Quallsová pracuje jako marketérka, designérka a spisovatelka. Nevzdává se.

#6. Sean Belnick buduje impérium kancelářských židlí 

Kdy jsem vydělal svůj první milion: 16 let, 2003

Zdroj příjmů: BizChair.com

Je to příběh o tom, že se mohou podnikatelské ambice objevit už v mladém věku a vytrvalost a zvědavost tak mohou ambicióznímu jedinci předurčit životní cestu. Když se Sean Belnick ohlédne za sebou jako šestnáctiletý, dojde k závěru, že jeho názory na podnikání se od té doby nezměnily: úspěšného podnikatele by vždy měla provázet ochota riskovat a následně by měl mít i ambice.

V roce 2001 bylo americkému teenagerovi Seanu Belnickovi 14 let. Zatímco jeho vrstevníci snili o baseballu a videohrách, on se zajímal o svého nevlastního otce Garyho Glasera, který vyráběl kancelářský nábytek. 

Sean začal rozvíjet svou vlastní podnikatelskou vizi. Sekal trávníky, aby si vydělal nějaké kapesné, ale ze všeho nejraději prodával věci online, a tak Belnick začal obchodovat s kartami pokémonů na eBay.

V létě téhož roku Sean společně se svým nevlastním otcem vytvořil obchodní model své vysněné společnosti. Společnost Belnik chtěla prodávat kancelářské židle online. Mladý podnikatel měl 500 dolarů na reklamu a 100 dolarů na vytvoření webových stránek. 

BizChair.com byl spuštěn těsně po splasknutí bubliny dot-com a byl pro spotřebitele cenově výhodným řešením, protože Belnik se rozhodl pro střední cenový segment. Zisky začaly prudce růst.

Svůj první milion v 16 letech Belnik přičítá „tvrdé práci, flexibilitě a vytrvalosti“ a plodnému partnerství se svým nevlastním otcem, který byl předsedou organizace. „On přinesl do společnosti nové znalosti a já jsem přinesl nové nápady, které jsme mohli realizovat,“ komentuje Sean.

Když Belnick získal bakalářský titul, jeho firma dosahovala ročního obratu 44 milionů dolarů. Seanovi bylo 22 let a už se o něm psalo v publikacích jako Inc, US News, CNN a Entrepreneur ho umístil na svou obálku. Když bylo Belnickovi 26 let, dosáhly příjmy z BizChair.com více než 76 milionů dolarů.

Sean je nyní členem představenstva společnosti BizChair.com a spoluzakladatelem online platformy pro rozvoj podnikání Acadia.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!