Jak vytvořit projekt s malým rozpočtem: 5 kroků | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak vytvořit projekt s malým rozpočtem: 5 kroků

Co dělat, když máte jen tým a přání.

image11-6214d2765e82c676298092-min-645516893ef8d125720512.jpg

Podle investiční banky JPMorgan Chase tvoří podíl malých podniků v USA více než 99 % z celkového počtu firem (32,5 milionu organizací). Na Ukrajině se teprve rozvíjí: podíl malých podniků na HDP je pouze 16-18 %.

Každá taková společnost se na začátku své cesty potýká se stejnou výzvou – malými finančními možnostmi. Jak uvést na trh kvalitní produkt, vytvořit profesionální obsah, pracovat na reputaci značky – a to vše s omezeným rozpočtem? To se dozvíte v tomto článku.

#Krok 1: Vytvoření účtu Google My Business a jeho optimalizace

Tato taktika nevyžaduje žádné investice a může být účinná pro začínající a zejména místní podniky. S firemním účtem Google můžete získat zákazníky ještě předtím, než přejdou na váš web.

Jaké výhody získá firma po zřízení účtu Google My Business?

  • Větší zapojení. Získáte tak bezplatnou příležitost, jak o sobě dát zákazníkovi vědět. Vyhledávací panel Google stručně a jasně zobrazí všechny odpovědi na otázky týkající se generování potenciálních zákazníků: název podniku, obor činnosti, zeměpisná poloha, jak se tam dostat, otevírací doba, hodnocení a recenze. Jedná se o jakési vyhledávání „bez kliknutí“, nástroj pro další generování potenciálních zákazníků.
  • Zvyšte svou pozici ve vyhledávačích (ranking). Čím lépe optimalizujete firemní profil své značky, tím větší je pravděpodobnost, že Google zvýší vaše místní hodnocení ve výsledcích vyhledávání. Čím vyšší je, tím větší viditelnost a angažovanost vaše společnost získá. 
  • Přeměna potenciálních zákazníků na zákazníky. Když svůj profil optimalizujete, potenciální publikum vás bude moci najít při vyhledávání klíčových slov, zobrazit si produkty vaší značky, rezervovat si služby a volat na vaši infolinku. Pak už je to na vás: odpovídejte na hovory a nejčastější dotazy a zůstaňte v kontaktu. A nezapomeňte, že konverze na vaše webové stránky nebo vaši značku můžete sledovat pomocí odkazů UTM v účtu Google Analytics. 

Pomocí tohoto průvodce můžete efektivně optimalizovat svůj firemní účet:

  • Zaregistrujte svůj profil
  • Vyplňte všechny oblasti svého účtu Google My Business
  • Ujistěte se, že jsou vaše kontaktní údaje přesné – uveďte telefonní číslo a firemní e-mail
  • Uveďte obor činnosti vaší společnosti (kategorie)
  • Vyberte požadované atributy. Můžete je použít k informování zákazníků o podrobnostech vašeho podniku: např. o venkovních stolech a Wi-Fi. Nebo uveďte, že v čele společnosti stojí žena (Women Owned)
  • Podrobně vyplňte „popis podniku“
  • Přidejte své produkty nebo služby a uveďte cenu
  • Publikujte příspěvky v Googlu každý týden
  • Aktualizujte fotogalerii značky každý týden
  • Odpovídejte na dotazy zákazníků
  • Sledujte a argumentujte na negativní zpětnou vazbu
  • Nastavte možnosti odesílání zpráv manažerům

#Krok 2: Použijte bezplatné propagační nástroje 

Prototyp vašeho produktu je otestován prvními uživateli – je čas spustit marketingovou kampaň a přilákat zákazníky. Nejefektivnějším kanálem jsou marketingové nástroje (martech) a různé platformy pro generování potenciálních zákazníků: Google Ads, Hotjar, Hootsuite, placená verze Crunchbase a LinkedIn Premium.

Než však svůj projekt rozšíříte o marketingové kanály a reklamní platformy, nezapomeňte, že by měly být hnacím motorem růstu firmy, nikoli bezcílně plýtvat vaším rozpočtem.

Podle průzkumu analytické platformy GetApp 2021, kterého se zúčastnilo 200 ředitelů začínajících firem z celého světa, 55 % ředitelů malých firem potvrdilo, že používají placené marketingové nástroje a jejich rozpočty na placené umístění se za poslední rok zvýšily. A pouze 6 % uvedlo, že snížili náklady. Dotazovaní ředitelé startupů však uvedli, že na tyto nástroje vynakládají 21-35 % celkového marketingového rozpočtu, přičemž 23 % z nich tvrdí, že každý měsíc utratí v průměru 1 000 až 5 000 USD.

Tato čísla se mohou zdát vysoká a v počátečních fázích vývoje projektu je pro začínající podniky lepší, když do své marketingové strategie zahrnou bezplatné propagační nástroje. Podívejme se na příklad dvou společností:

  • Startup A používá bezplatnou e-mailovou platformu, která je omezena na jednoho uživatele s právy správce. Měsíčně lze odeslat pouze 1 000 e-mailů a funkce automatizace a podpory jsou blokovány. Výhodou je, že je možné kdykoli odejít a vyzkoušet jiný nástroj.
  • Startup B používá k zasílání newsletterů placenou službu. Můžete posílat neomezený počet e-mailů, používat pokročilé funkce a nepřetržitě kontaktovat podporu. Musíte však utratit 100 dolarů měsíčně za jednoho uživatele a také zaplatit za službu na rok dopředu.

Bezplatné nástroje jsou skvělou volbou pro začínající firmy s omezeným rozpočtem, protože marketér může testovat různé propagační kanály, aniž by utratil jedinou korunu. Může tak najít nejlepší taktiku pro generování potenciálních zákazníků. V dalších fázích je možné přejít na vhodný placený kanál.

#Krok 3: Použijte tyto taktiky SMM

Aktivní sociální média vám mohou přinést více prodejů a kontaktů než webové stránky nebo vstupní stránky. Chcete-li zvýšit počet potenciálních zákazníků, vytvořte si „tón hlasu“ své značky a komunikujte pomocí něj přímo se svými příznivci v online komunitě.

Existují 4 osvědčené taktiky, jak navázat kontakt s publikem na sociálních sítích:

  • Přímá komunikace, která zvýší angažovanost, povědomí o značce a vybuduje pozitivní pověst. Optimální počet příspěvků je 2-3 týdně, maximálně však jeden denně.
    Pozvěte odběratele na úžasnou cestu se značkou: uspořádejte tematické flashmoby, vytvořte SMM kampaň, která by mohla být virální. Například mediální platforma BuzzFeed vytváří virální testy a ankety: na vývoj takového obsahu není potřeba velký rozpočet, ale je důležité pochopit, na jaký druh infotainmentu bude publikum reagovat.
    Za tímto účelem sledujte nejnovější trendy ve svém oboru, například BuzzFeed a Mashable (zábava a showbyznys), TechRadar a TechCrunch (obě technologická média) a blog platformy HubSpot (marketingové a prodejní trendy). 
    Aby značka získala pověst odborníka v určitém segmentu, zapojte vlivné osobnosti ve svém oboru a nabídněte jim barterové podmínky. Vhodného opinion leadera můžete rychle najít pomocí nástroje, jako je Influencity (pro vyhledání západních influencerů) a také ukrajinské platformy Publicfast
  • Označte své klienty, propagátory značky a partnery pod publikacemi. Ukažte zúčastněným stranám, jak moc vám záleží na jejich přínosu k rozvoji projektu. Tímto způsobem posílíte ekosystém své společnosti a zvýšíte svůj dosah a počet odběratelů. Požádejte své publikum o uvedení vaší značky v příspěvcích na osobních účtech, ve skupinách nebo na stránkách partnerů.

Cirque du Soleil pravidelně oslavuje své umělce a členy týmu na Instagramu. 

  • Používejte hashtagy. Jsou stále relevantní a mohou zvýšit dosah příspěvků. Mimochodem, příspěvky na Instagramu s více než 11 hashtagy zvyšují zapojení publika o 79,5% u stránek do 1 000 sledujících. Trendové hashtagy můžete identifikovat pomocí nástroje Mediatoolkit (zkušební doba je zdarma). Nezapomeňte je zahrnout do svého plánu obsahu a dále rozdělit své příspěvky do rubrik s hashtagy.
  • Používejte infografiku pro vizuální zobrazení. Podle společnosti Hubspot je 32 % marketérů přesvědčeno, že vizuály jsou nejdůležitějším a nejúčinnějším typem obsahu pro propagaci značky. 65 % společností používá infografiku ve svých marketingových materiálech. Můžete ji použít v sociálních médiích a PR článcích vložením odkazu se značkou UTM, který povede na webovou stránku nebo stránku produktu.

Canva, bezplatné vektorové šablony od Adobe, Visme builder – poskytnou ukázky návrhů a dokonce i animace pro vaši infografiku.

Pokud nemáte k dispozici příslušné údaje pro vizualizaci, můžete je vždy najít na internetu a vdechnout jim nový život. Pokud potřebujete vládní nebo státní informace, hledejte je na Data.gov. Pokud potřebujete celosvětové údaje, použijte UNICEF. Statistiky marketingových a obchodních trendů najdete na stránkách Statista, Hubspot, Hootsuite a WebFX.

#Krok 4: Spojte se s redaktory

Pravidelné PR aktivity mohou pořádně zatížit váš rozpočet. Samozřejmě chcete získat umístění v médiích s návštěvností 2 miliony návštěvníků měsíčně a více – zejména pokud je čtou vaši potenciální klienti. Přední publikace však často nesouhlasí s umístěním partnerů. V ukrajinských špičkových médiích se cena PR článku o značce pohybuje od 1,2 do 2 tisíc dolarů. Za speciální projekt zaplatíte asi 3,5 tisíce dolarů. 

Přitom špičkové západní publikace si za článek účtují od 3 000 do 6 000 dolarů. A za speciální formát projektu riskujete, že dostanete šek na ještě kosmickou částku. Pokud nejste ochotni vynaložit tisíce dolarů, ale přesto chcete zapracovat na pověsti své značky, postupujte podle následujících kroků:

  • Vytvoření databáze potenciálních médií. Zařaďte jednotlivá média podle návštěvnosti jejich webových stránek. Zapište si kontakty na novináře na sociálních sítích nebo ještě lépe na šéfredaktory.
  • Připravte si šablonu zvacího dopisu redakci. Buďte struční – ne více než 5 vět – a nastiňte svou vizi spolupráce. Buďte konkrétní a ukažte, jak budete pro publikaci užiteční. Navrhněte například odborníky z vaší společnosti, kteří jsou ochotni poskytnout novinářům komentáře nebo si připravte seznam témat, o kterých můžete sami psát. Nejlepšími kanály pro kontaktování redaktorů jsou LinkedIn, Facebook a Twitter.
  • Zaujměte redaktora tak, aby vás neposílal na propagační oddělení, jen aby zastavil vtíravou korespondenci. Pokud tak neučiníte, bude vám zaslána mediální sada se sazbami a bude obtížné získat možnost bezplatného zveřejnění.
  • Pokud jste odmítli článek na webu, zkuste se domluvit na placeném umístění na jiném kanálu – například na Facebooku nebo Telegramu. 
  • I když dostanete negativní odpověď – nedávejte najevo negativitu. K tomuto kontaktu se můžete vrátit, až do projektu získáte další investice.

Aby média souhlasila s bezplatným zveřejněním článku o vaší společnosti a odkazem na webové stránky, je důležité být vyjednavačem. Pokud diplomacie není vaší silnou stránkou, vyčleňte rozpočet a najměte si PR manažera, jehož zkušenosti odpovídají vašim očekáváním.

#Krok 5: Rozvíjejte svůj obchodní ekosystém a zapojte zúčastněné strany

Pokud chcete svůj projekt v budoucnu rozšiřovat – zamyslete se nad tím, jaké je jeho poslání a zda může poselství značky lidi spojit. Rozvíjejte ekosystém kolem své komunity – vytváření sítí je zdarma a má pro projekt obrovský přínos.

Ekosystém obvykle zahrnuje investory, sponzory, partnery, klienty, média a vlivné osoby. Pokud se vám podaří sjednotit všechny tyto hráče kolem poslání vaší značky, je to téměř vítězství. 

Investoři a sponzoři poskytnou finanční podporu, partnerství přinesou zajímavé formáty spolupráce – od zmínek na sociálních sítích po tematickou spolupráci, zástupci médií zveřejní vaše materiály zdarma nebo se slevou. 

Pokud jsou zákazníci vašimi zainteresovanými stranami, bude vaše komunikace s publikem přímá a budete moci lépe cílit na potřeby zákazníků. Například americká autopůjčovna National Car Rental oficiálně uznává zákazníky jako své klíčové zainteresované strany. Pro shromažďování zpětné vazby a dotazů vytvořila společnost National Car Rental speciální online komunitu na Facebooku, která pomáhá sledovat nejnovější požadavky zákazníků.

Zainteresované strany lze získávat již v raných fázích vývoje projektu – na konferencích, kde prezentujete svůj budoucí produkt, na tematických webinářích vašich přednášejících nebo prostřednictvím přímých kontaktů na LinkedIn, Facebooku a Twitteru.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!