Potenciální jednorožci: 5 Metaverse startupů, na které si dát pozor | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Potenciální jednorožci: 5 Metaverse startupů, na které si dát pozor

Nápady, které ovládnou virtuální svět.

cover-meta-unicorn-61eec56e296ea071070967-620e57be51d13350191673.webp

Podle analytiků společnosti Bloomberg Intelligence Matthewa Kantermana a Nathana Naidoo se do roku 2024 bude velikost trhu s metaverse blížit 800 miliardám dolarů. Předpokládají, že více než 400 miliard dolarů bude pocházet z online her a herního hardwaru, zatímco zbytek si rozdělí sociální sítě a zábava (filmy, koncerty a sportovní události). 

Vytvoření technologie pro virtuální svět je jistým způsobem, jak položit základy pro potenciálního „jednorožce“. A investoři, kteří do takové společnosti investují, mají velkou šanci výrazně zvýšit návratnost své investice.

Zde je 5 meta-universe startupů, které úspěšně získaly počáteční financování a již spolupracují s velkými společnostmi.

#1. Společnost AllSeated pořádá virtuální akce

Startup AllSeated byl spuštěn v roce 2015 v San Francisku. Zpočátku chtěli zakladatelé jednoduše zavést digitální nástroje pro pořádání akcí. Uživatelé si mohli prohlížet a měnit plán sálu ve 2D, přetahovat různé prvky a upravovat seznam hostů a zasedací pořádek. 

Tvůrci startupu pak zjistili, že když se událost zobrazí ve 3D, výrazně se zvýší prodej. V roce 2018 tak vznikl nový produkt Vision, který zákazníkům společnosti AllSeated umožnil vizualizovat události ve 3D.

Podle serveru PitchBook získala společnost v únoru 2020 investice ve výši 4,4 milionu dolarů a v květnu investoři vložili do společnosti AllSeated dalších 7 milionů dolarů. Na vrcholu epidemie, kdy se všechny akce přesunuly na internet, představila společnost AllSeated platformu pro virtuální akce exVo.

Platforma ExVo umožnila klientům pořádat skutečně „hybridní“ akce s „emocionálním zážitkem“, kdy avatar jedné osoby může komunikovat s ostatními. Účastníci se mohou pohybovat po virtuálním místě, prohlížet si stánky, navštěvovat konferenční místnosti, setkávat se, klást otázky a odpovídat na ně v reálném čase. 

V listopadu 2021 společnost vyhrála hned dvě kategorie Event Technology Award 2021 - „Nejlepší nový technologický produkt pro eventy“ a „Nejlepší online platforma pro akce do 1 000 účastníků“. 

Společnost AllSeated již uspořádala akce s ExVo pro společnosti Ford, Nexus, Gusto a další společnosti.

#2. Virtuální postavy Inworld AI

V listopadu 2021 se startupu Inworld AI ze Silicon Valley podařilo získat investice ve výši 7,2 milionu dolarů. Dříve se spoluzakladatelé společnosti zabývali platformou API.AI, kterou odkoupila společnost Google Corporation a přejmenovala ji na Dialogflow. Tato platforma umělé inteligence rozumí přirozené řeči a umožňuje vytvářet virtuální mluvčí. Dnes je součástí Google Cloud AI a Google Assistant Developer Platform.  

Cíl projektu Inworld AI je však ambicióznější – tým pracuje na platformě, která vytvoří virtuální postavy schopné rozpoznat prostředí a kontext, ve kterém se nacházejí. Předpokládá se, že je lze použít v různých virtuálních prostorech, včetně metaverse, VR/AR nebo her. Jinými slovy, tyto postavy se stanou „původní populací“ digitálního světa. 

Virtuální postavy rozpoznají nejen řeč, ale také mimiku, gesta a emoce a přirozeně je reprodukují.

Spuštění společnosti Inworld AI přichází v době největšího zájmu o metaverse, kdy investoři stále hledají řešení, která umožní značkám komunikovat se zákazníky ve virtuálním prostředí. Nově vzniklý startup financují společnosti Kleiner Perkins, CRV a dokonce i Meta.

#3. Herní platforma GuildFi pomáhá hráčům sjednotit se

Další oblastí podnikání, která se stane součástí virtuální ekonomiky, jsou blockchainové hry. Na začátku roku 2021 spustilo Thajsko startup GuildFi, jehož cílem je umožnit interakci mezi hráči v meta-universe. 

GuildFi je ekosystém her Play to Earn (P2E), které uživatelům umožňují získávat tokeny NFT nebo jiné digitální mince, s nimiž lze obchodovat na trhu. 

Prvním partnerem GuildFi je populární hra Axie Infinity. Obsahuje prvky obchodování a boje a umožňuje uživatelům sbírat, pěstovat, prodávat a kupovat tvory, kteří jsou rovněž digitalizováni jako NFT. 

Pomocí GuildFi hráči z Thajska úspěšně založili svůj cech. Co bylo podstatou tohoto modelu? Cech pronajímal aktiva začínajícím hráčům a ti se s ním dělili o odměny získané během hry. 

O platformu se začali zajímat místní investoři: společnost získala 4,9 miliardy thajských bahtů (asi 144 milionů dolarů) a vstoupila na burzy kryptoměn.

Dalším krokem bylo přilákání globálních investic. V listopadu 2021 se společnosti GuildFi podařilo získat dalších 6 milionů dolarů od mezinárodních krypto-investičních fondů. Poté společnost spustila vlastní token GF, který je přímo závislý na ekosystému GuildFi. Byl spuštěn formou aukce na platformě Cooper, která společnosti pomohla získat téměř 140 milionů dolarů. K dnešnímu dni (15. ledna 2022) je hodnota tokenu GF 1,91 dolaru.

GuildFi v současnosti více než 300 000 uživatelů po celém světě a spolupracuje s více než 10 hrami.

#4. Upland prodává digitální nemovitosti

Dalším startupem, který rozvíjí principy virtuální ekonomiky, je hra Upland.

Upland je metaverse vesmír založený na blockchainu. Ve hře můžete nakupovat a prodávat digitální aktiva v podobě tokenů NFT. Každý objekt má certifikát, který dokládá jeho jedinečnost a virtuální vlastnosti jsou vázány na skutečné adresy. Podle zakladatelů byla hra inspirována hrou Monopoly.

Projekt byl založen v roce 2018 v Silicon Valley, kde se nachází sídlo společnosti. Výzkumné a vývojové centrum se nachází na Ukrajině a členové týmu pracují v Evropě i v USA. Beta verze hry byla spuštěna v lednu 2020 na různých platformách - iOS a Android, stejně jako webová verze.

Herní prostor je virtuální projekcí skutečných měst a ulic. San Francisco, Oakland, Fresno a New York jsou již k dispozici. V červnu 2021 se na tento seznam přidají Chicago a Cleveland, mezi kterými je možné se přesouvat pomocí Hyperloopu. Tým oznamuje, že počet měst v USA i v zahraničí se bude zvyšovat.

Upland dává uživatelům možnost vydělávat peníze. Hra má vlastní kryptoměnu UPX, ve které probíhají všechny transakce. Díky partnerství s platebním systémem Tilia Inc. mohou hráči prodávat svá digitální aktiva (UPX a NFT) přímo za dolary. Podle vývojářů si uživatelé hraním hry Upland dosud vydělali více než 1,5 milionu dolarů.

Podle serveru Crunchbase získal tento startup investice ve výši 20 milionů dolarů.

#5. Gravity Sketch pomáhá obchodním týmům vytvářet 3D modely

Další segment trhu s metaverse zaujímají společnosti, které poskytují nástroje pro vytváření virtuálního obsahu. Příkladem je Gravity Sketch.

Startup byl založen v roce 2014 v Londýně. Vývojáři chtěli zjednodušit proces navrhování produktů pro vzdálené týmy prostřednictvím společné práce ve virtuální realitě. 

Gravity Sketch přenáší návrháře do 3D prostoru již ve fázi skicování. To znamená, že fáze 2D vizualizace je zcela vynechána. Do procesu se může zapojit celý tým bez ohledu na to, kde na světě se účastníci nacházejí.

Gravity Sketch přilákal v roce 2020 investici ve výši 3,7 milionu dolarů. Projekt rovněž získává grantovou podporu z programu Evropské unie Horizont 2020 pro financování vědy a inovací.  

V lednu 2021 se platforma stala pro individuální uživatele bezplatnou. Vývojáři věří, že to pomůže demokratizovat 3D design a přilákat k produktu různorodé publikum. V obchodní verzi je však možné pracovat pouze v týmu.

Platformu již využívají designéři předních společností: Nissan, Ford, Reebok, HP a Logitech.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!