6 případů osudného sloučení firem | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Když velká ryba sežere malou: 6 případů osudného sloučení firem

Co by se stalo se systémem Android v roce 2005, kdyby nebylo Google.

image1-620e443e39c77481034106.png

Podle Refinitivu dosáhly v roce 2021 celkové náklady na sjednocení a akvizice 5,8 bilionu dolarů, což je o 64% více než v roce 2020. Jde o nový rekord! Takové dohody pomáhají podnikům růst a dosahovat vyšších cílů. A někdy se stanou i osudovými.

Hovoříme o 6 případech sjednocení a akvizic, které dramaticky ovlivnily vývoj známých společností.

Disney а Pixar

V roce 2006 koupila společnost The Walt Disney Company akcie společnosti Pixar Animation Studios v hodnotě 7,4 miliardy dolarů a stala se její dceřinou společností.

Dohodu inicioval generální ředitel společnosti Disney – Bob Iger. Studio převzalo v době, kdy se nacházelo ve vážné krizi: filmy propadaly jeden za druhým. Společnost Disney se udržela nad vodou díky ziskům z televizních kanálů, značkových obchodů a zábavních parků. Při návštěvě Disneylandu však děti chtěly vidět nejen klasické Disneyho postavičky, ale také rybičku Nema.

Monopol na oblíbenost u mladšího publika byl ztracen. Iger si uvědomil, že nedostatek kreativity lze vyřešit získáním ziskových postav od jiných společností. Navrhl změnu investiční strategie: společnost Disney by měla nakupovat aktiva nejen proto, aby mohla expandovat, ale také proto, aby mohla reagovat na změny na trhu.

Studio Pixar použilo trojrozměrné počítačové modelování. „Příběh hraček“ byl prvním celovečerním animovaným filmem vytvořeným výhradně touto technologií. Výkonným ředitelem snímku byl Steve Jobs (v roce 1986 koupil Pixar od George Lucase za pouhých 5 milionů dolarů). Společnost Disney, která animovaný film sponzorovala, chtěla získat práva na tuto technologii, ale Jobs nechtěl prozradit tajemství výroby.

Vztahy mezi studii zůstaly chladné až do příchodu Igera. Přesvědčil zástupce Pixaru, že si společnost zachová své tvůrčí zásady, jak se uvádí ve smlouvě o sjednocení.

Když společnost Disney dohodu poprvé oznámila, byli analytici skeptičtí. Mnozí se domnívali, že společnost Disney zaplatila příliš vysokou cenu. Tato konkrétní transakce však byla první z řady následných fúzí, které společnosti Disney umožnily udržet si pozici vedoucího mediálního konglomerátu. A animované filmy Pixar od vydání prvního dílu „Příběh hraček“ v roce 1995 vydělaly v celosvětových pokladnách více než 14,7 miliardy dolarů, z toho 11,5 miliardy dolarů po fúzi se společností Disney.

Heinz a Kraft

Kečupy a konzervy Heinz, sýry Kraft, měkký sýr Philadelphia, káva Maxwell a sušenky Oreo jsou výrobky, které si generace Američanů oblíbila od společností Heinz a Kraft.

V březnu 2015 společnosti oznámily sloučení. Spojená společnost Kraft Heinz se stala pátým největším výrobcem potravin na světě. Celkové roční příjmy se měly pohybovat kolem 28 miliard dolarů.

V rámci dohody získali akcionáři společnosti Heinz 51 % akcií a akcionáři společnosti Kraft 49 %. Do transakce investovaly také společnosti Berkshire Hathaway a 3G Capital, které do společnosti The Kraft Heinz Company vložily dalších 10 miliard dolarů. Nově vzniklá společnost vlastnila osm značek v hodnotě více než 1 miliardy dolarů a pět značek v hodnotě od 500 milionů do 1 miliardy dolarů.

Slibná „megasloučení“ dvou potravinářských gigantů jsou však nyní zkoumána jako příklad neúspěšné reorganizace. Pouhé čtyři roky po této operaci se společnost Kraft Heinz ocitla v krizi, jejíž tržby a zisky prudce klesaly. Tisíce zaměstnanců po celém světě byly propuštěny. Poté, co interní vyšetřování odhalilo účetní problémy, byl ve společnosti proveden audit. Cena akcií společnosti Kraft Heinz se propadla na historické minimum kolem 30 dolarů.

Tržní kapitalizace společnosti Kraft Heinz, 2016-2022

Odborníci na vedení John P. Kotter a Gaurav Gupta, kteří pro Harvard Business Review rozebrali případ společnosti Kraft Heinz, vidí několik faktorů, které situaci ovlivňují. Investoři očekávali růst, ale společnost 3G, která procházela restrukturalizací a již měla za sebou úspěšné případy řízení společností Burger King a AB InBev, nedokázala rychle přebudovat značky Kraft Heinz tak, aby odpovídaly rychlé poptávce po zdravějších výrobcích. Od sloučení se společnost zaměřila na snižování nákladů, což jí ztěžuje inovace a reakce na měnící se trh.

Společnost Kraft Heinz prochází transformací a redefinuje značky tak, aby odpovídaly trendům zdravějšího stravování.

Yahoo a Tumblr

V roce 2009, pouhé dva roky po svém spuštění, měla mikroblogovací platforma Tumblr odhadem 40 milionů unikátních návštěvníků. Uživatelé Tumblr mohli snadno publikovat nejen textový obsah, ale také fotografie, zvukové záznamy a videa, které si mohli stáhnout přímo ze svého počítače.

V roce 2013 společnost Yahoo koupila Tumblr za 1,1 miliardy dolarů. Marissa Meyerová, která byla v té době generální ředitelkou společnosti Yahoo, považovala tento obchod za odvážnou snahu využít výhod populární sociální sítě a také vydělat peníze z monetizace.

Daniel Karp, zakladatel Tumblru, byl ale proti reklamě už před dohodou se společností Yahoo. Tým se začal zabývat reklamními inovacemi, až když k tomu byl donucen: vedení společnosti Yahoo si stanovilo cíl získat do roku 2015 z Tumblru příjmy ve výši 100 milionů dolarů. Když se očekávání nenaplnila, bylo oddělení prodeje Tumblr sloučeno s podobným oddělením ve společnosti Yahoo. S reorganizací přišly i personální změny, což ještě více odradilo mediálně zdatné.

Tumblr nebyl zamýšlen jako platforma pro monetizaci, ale v době akvizice si to společnost Yahoo neuvědomovala. Vedení si chybu uvědomilo, ale příliš pozdě – platforma byla beznadějně mimo a neudržela krok s ostatními populárními sociálními sítěmi.

V roce 2017 převzala aktiva společnosti Yahoo společnost Verizon za 4,48 miliardy dolarů. Nový vlastník se věnuje hledání kupců pro Tumblr. Koncem roku 2018 byla platforma těžce zasažena změnou zásad zobrazování „obsahu pro dospělé“ a ztratila 30 % uživatelské návštěvnosti. Tumblr byl považován za bezpečný prostor pro LGBT komunitu, ale po zákazu mnoho členů platformu opustilo.

V roce 2019 převzal dříve nadějný startup jeho konkurent WordPress. Hodnota transakce byla vyčíslena na „pouhé“ 3 miliony dolarů.

Pfizer a Warner-Lambert

V roce 2000 převzala farmaceutická společnost Pfizer Inc. společnost Warner-Lambert Co. a stala se tak v té době druhým největším výrobcem léků na světě. Hodnota transakce přesáhla 90 miliard dolarů. Pfizer rovněž převzal dlouhodobý dluh společnosti Warner-Lambert ve výši 1,3 miliardy dolarů.

Společnost Pfizer však musela o koupi bojovat. Společnost Warner-Lambert totiž v roce 1999 zahájila jednání o sloučení se společností American Home Products Corp (AHM). Pfizer nabídl cenu o 40% vyšší než AHM a dokonce se obrátil na soud, aby transakci zabránil. AHM od svých záměrů upustila, ale Warner-Lambert jí za to vyplatil bezprecedentní provizi ve výši 1,8 miliardy dolarů.

Proč bylo pro společnost Pfizer tak důležité získat slibnou společnost? Akcie farmaceutického gigantu se v roce 1999 propadly o 24%. Kromě toho se společnost Pfizer potýkala s nedostatkem oblíbených produktů. Katalyzátorem transakce byl Lipitor, lék na snížení hladiny cholesterolu, který společnost Warner-Lambert prodávala se společností Pfizer od roku 1997 na základě dohody o společném prodeji. Prodej tohoto léku rychle rostl. Očekávalo se, že v roce 2000 dosáhne 5 miliard dolarů. Pro srovnání – prodej Viagry, hlavního produktu společnosti Pfizer, činil do té doby pouze 1 miliardu dolarů. Po převzetí připadly veškeré zisky z Lipitoru společnosti Pfizer.

V roce 2009 společnost Pfizer koupila za 68 miliard dolarů také společnost AHM, která se již přejmenovala na Wyeth.

Google a Android

Start-up Android vznikl v roce 2003. Tým nejprve vyvíjel operační systém pro digitální fotoaparáty, ale jejich trh se zmenšoval, protože uživatelé stále více dávali přednost mobilním telefonům. Pak zakladatel startupu Andy Rubin navrhl přechod na operační systém pro telefony. Tým měl za úkol vyvinout nový produkt, ale chyběly finanční prostředky.

Android byl na pokraji uzavření. Společnost představila svůj projekt investorům, ale všude byla odmítnuta. Operační systém Android měl být zdarma a s otevřeným zdrojovým kódem. To znamená, že výrobci telefonů by jej mohli používat, aniž by byli vázáni na výrobce nebo vyvíjeli vlastní operační systém. Nápad byl dobrý, ale investory zajímaly příjmy: pokud byl produkt zdarma, jak měl startup vydělávat?

V roce 2005 Rubin ukázal Android zástupcům společnosti Google. Proběhlo několik schůzek - a na té poslední plánovali vývojáři hovořit o svém postupu. Dostali však nečekanou nabídku - Google chtěl koupit Android. Bylo však důležité, aby startup dosáhl svého cíle a nebyl jen pohlcen „velkou rybou“. Byli ujištěni, že Google vidí v systému Android perspektivu.

Předpokládalo se, že cena transakce byla skromných 50 milionů dolarů (pro srovnání, o rok později koupil Google YouTube za 1,65 miliardy dolarů). Tým pro Android dostal prostředky na vývoj svého produktu.

V roce 2010 označil Devide Loewe, tehdy viceprezident společnosti Google pro firemní rozvoj, nákup systému Android za „největší úspěch společnosti Google všech dob“. Podle společnosti Statcounter je Android neotřesitelným lídrem mezi mobilními operačními systémy a zaujímá 70% tohoto trhu.

HP a Xerox

Společnost Xerox Holdings Corp předložila v listopadu 2019 společnosti HP odvážnou nabídku. Přestože odhadovaná hodnota amerického výrobce tiskáren (přibližně 8 miliard USD) byla třikrát nižší než hodnota HP (přibližně 24 miliard USD), Xerox hodlal svého konkurenta koupit za 33 miliard USD v hotovosti a akciích.

Tiskařský průmysl je na ústupu - spotřebitelé stále častěji volí elektronickou správu dokumentů, aby ušetřili peníze i životní prostředí. To vede společnosti ke sdružování, aby zvýšily svůj podíl na trhu a ušetřily peníze.

Jedním z těch, kdo převzetí podporovali, byl investor Carl Icahn, který vlastnil 10,6% podíl ve společnosti Xerox a koupil také 4,24% podíl ve společnosti HP.

Kromě toho se společnosti Xerox podařilo získat podporu bank a zajistit si pro připravovanou transakci financování ve výši 24 miliard dolarů.

Společnost HP uvedla, že Xerox podhodnocuje svou tržní hodnotu. Předpokládalo se, že pokud by ke spojení skutečně došlo, mohly by společnosti ušetřit 2 miliardy dolarů, ale společnost HP tuto částku nepotvrdila. Jednání se zadrhla, když se společnosti Xerox a HP nedokázaly dohodnout na množství důvěrných informací, které si byly ochotny vzájemně poskytnout. Xerox změnil taktiku a jednal přímo s akcionáři HP.

V únoru 2020 Xerox zvýšil sazby nabídkou 34 miliard dolarů. Pandemie COVID-19 však plány Xeroxu zmařila: 31. března 2020 společnost oznámila, že kvůli nejistotě odkládá jednání o převzetí. A to se nikdy neobnovilo.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!