Jak se naučit základy účetnictví? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak se naučit základy účetnictví? Pomůže vám Kateřina Nováková se svým úspěšným kurzem

Co baví lektorku kurzu Základy účetnictví na klientském účetnictví a jaké má ohlasy od absolventů předchozích streamů?

1094-cover1-blog-661cec6bc5a23577733554.webp

Bez práce účetních se neobejde žádná firma. Jejich role je klíčová nejen ve spravování finančních toků, ale i pro rozhodování o zásadních investičních a rozvojových aktivitách společnosti do budoucnosti. Pokud vás baví hledání souvislostí a práce s čísly, patříte mezi ideální kandidáty na takovouto pozici. K jejímu získání může přispět i kurz s Kateřinou Novákovou.

Přečtěte si, jak vnímá předchozí streamy naše lektorka a na co se můžete těšit, pokud se připojíte k oblíbenému kurzu Laba Základy účetnictví.

Jak se máte, Kateřino? Těšíte se na svůj kurz? 

Na kurz se těším, je to pro mě již 4. opakování, a pokaždé je pro mě velmi inspirující sdílet své znalosti s novými studenty, a vidět, jak se rozvíjejí v oblasti účetnictví.

Na Laba jste již odučila tři streamy – jak na ně vzpomínáte a jak byste je porovnala?

Nedávno jsem se dozvěděla, že můj kurz byl mezi prvními, které v Čechách Laba organizovala. A i když na první stream vzpomínám ráda, vnímám veliký posun směrem k tomu poslednímu, a to na obou stranách. Mně se lépe daří držet se struktury výkladu a časového plánu, z Laba dostávám profesionální podporu a baví mě sledovat vaše nové aktivity, nápady a podněty.

Dostala jste od studentů nějaký opravdu milý/pozitivní feedback, který Vás potěšil? 

Ano, z posledního streamu mám feedback studentů ještě v živé paměti. Potěšilo mě, že studenti oceňují formu výkladu a poměr teorie a praktických příkladů, a největší odměnou pro mě je, že několik studentek na základě mého kurzu našlo práci na juniorních pozicích v účetním oddělení.

Čím se bude nadcházející stream lišit? Co do něj přidáte? 

Účetní legislativa se naštěstí nemění moc často, ale zrovna nyní, od 1. 1. 2024, je v platnosti takzvaný konsolidační balíček, který několik změn v oblasti účetnictví zavedl. Obsah kurzu již bude tyto změny reflektovat. Naopak doufám, že jsem již odebrala všechny drobné chybky v zadání domácích úkolů (smích).

Kdybyste mohla shrnout učení na kurzu – co jste se učením naučila? 

Lektorskou činností jsem si opětovně uvědomila důležitost trpělivosti a srozumitelné komunikace. Byť se jedná o základy účetnictví, bylo pro mě zpracovávání témat, jako jsou například mzdy, se kterými se v praxi setkávám méně, příjemným prohloubením mých znalostí.

Jaký je vlastně pro účetní měsíc duben? Je náročnější než jiné měsíce? 

Duben je po lednu v našem účetním oddělení druhým nejnáročnějším měsícem. Většina společností, které podávají daňové přiznání elektronicky, mají termín pro podání 30. 4., takže v dubnu finišujeme roční závěrky a daňová přiznání, zároveň ale musíme pracovat na závěrkách za první kvartál nového roku. K tomu probíhají audity a samozřejmě řešíme i spousty standardních provozních požadavků našich klientů.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Co je pro účetnictví tou nejdůležitější dovedností? Jaké hard a soft skills hledat? 

Mezi nejdůležitější dovednosti účetní patří pečlivost, analytické myšlení, schopnost práce s čísly. Kromě toho jsou důležité i komunikační dovednosti, schopnost práce v týmu, a adaptabilita na změny.

Když se zamyslíte nad svou prací, co přesně Vás na ní baví? Co je to, proč jste se pro účetnictví rozhodla?

Vždy mě bavilo hledat souvislosti, analyzovat různá data a nacházet řešení zdánlivě neřešitelných problémů. Klientské účetnictví dává prostor všem těmto „zálibám“, a navíc přidává komunikaci s různými typy klientů a velkou rozmanitost řešených témat.

Můžete nám popsat, jak vypadá konec kalendářního roku pro účetní oddělení? 

Konec roku se v práci účetní naplno projeví až po jeho skončení a vypadá podobně, jako duben, jak už jsem zmiňovala výše. Pracujeme na ročních závěrkách, zároveň pro klienty chystáme kvartální reporty, k tomu se přidávají různá daňová podání. Řešíme také různé specifické požadavky klientů, které nás zaměstnávají na 120 %.

Doporučujeme přečíst:

preview-660e5afcdfd91801467057.webp

Najděte si online účetní a šetřete peníze a čas

Číst

Proč je podle Vás účetnictví důležité? Jakou roli ve firmě doopravdy hraje, tahá za nitky? 

Účetnictví je základním nástrojem, který vedení firem poskytuje důležité informace o jejich finanční situaci a výsledcích hospodaření. Na základě účetních informací mohou manažeři a vlastníci firmy provádět důležitá rozhodnutí týkající se investic, financování, strategie a rozvoje podnikání. Účetnictví poskytuje důležitý rámec pro plánování budoucích aktivit a stanovení dlouhodobých cílů.

Jedna z lekcí kurzu se jmenuje „Jak se nezbláznit z daní?“, řekněte – jak se nezbláznit? 

Pokud tuto otázku vztáhneme na účetní, tak je důležité udržovat si přehled o daňových termínech, mít základní přehled o daňové legislativě a určitě se nebát využít služeb daňového poradce, pokud si nebudete jistí.

Narazila jste v poslední době na něco, o co byste se s námi chtěla podělit?

V praxi se mi v poslední době několikrát potvrdilo, jak je důležité konzultovat složitější obchodní transakce nejen s právníkem, ale také s daňovým poradcem. Právníci chystají smlouvy podle svého nejlepšího vědomí, ale bohužel občas nedokáží plně podchytit všechny daňové dopady, a když se k takovému případu dostane účetní a daňař až v okamžiku, kdy je smlouva podepsaná, je velice náročné ad hoc napravovat, co šlo podchytit již na začátku…

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Marketingový ředitel»
Marketing a PR
Vede Jaroslav Kaucký
30. dubna 6. června
Jaroslav Kaucký