11 marketingových trendů 2022, na které se musíte připravit již nyní | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

11 marketingových trendů 2022, na které se musíte připravit již nyní

Jak adaptovat marketing budoucnosti.

image1-article-62063adb6e7b5132507476.png

V roce 2020 se digitální transformace stala realitou pro všechny typy podnikání. Podle společnosti McKinsey se globální trh výrazně urychlil: rozšíření elektronického obchodování dosáhlo 10leté hranice za pouhé 3 měsíce a 60 % společností v různých odvětvích bylo v posledním roce svědkem nového nákupního chování.

Sestavili jsme trendy pro rok 2022, které se budou řídit vaší marketingovou strategií a poskytnou vám náskok před konkurencí. Podle Business2community, Inc, Bettermarketing, Hubspot.

#1. Videoobsah

Videoobsah je v obsahovém marketingu již nutností a živé video bude hrát jednu z nejdůležitějších rolí v roce 2022. Očekávejte, že během roku uvidíte ještě více tohoto druhu živého obsahu, od krátkých tutoriálů a návodů, až po živé webináře.

Oficiální zpráva společnosti Cisco odhaduje, že v roce 2022 bude 82 % veškerého IP provozu (podnikového i spotřebitelského) tvořit video provoz.

Navíc s rostoucí popularitou Instagram Reels a platformy TikTok (kde počet uživatelů vzrostl z 500 milionů na 1 miliardu za pouhý rok) zůstanou krátká videa na vrcholu popularity. Tato videa jsou skvělá pro udržení pozornosti dnešních zákazníků.

Podle Elite content market by 66 % respondentů chtělo zhlédnout krátké video, aby se dozvěděli o produktu, a pouze 18 % je ochotno si přečíst textový článek, web nebo příspěvek. A podle zprávy Vidyarda 68 % lidí zhlédne video celé, pokud bude trvat méně než minutu.

#2. Obsahový marketing

Podle zprávy Technavio se očekává, že globální trh obsahového marketingu v letech 2021–2025 poroste o 417,85 miliard USD s průměrným ročním tempem růstu téměř 16 %.

To vše proto, že obsahový marketing má nejvyšší návratnost investic ze všech digitálních marketingových strategií. Celkově stojí o 62 % méně než klasická reklama a ztrojnásobuje počet potenciálních zákazníků. Kromě toho generuje o 19,7 % více organické návštěvnosti než jiné formy interakce.

82 % marketérů již uvedlo aktivní využívání obsahového marketingu v roce 2021 oproti 70 % v předešlém roce.

Studie Asociace národních inzerentů Spojených států ukázala, že průměrný rozpočet na obsahový marketing se během dvou let zvýšil o 73 %. Růst se nezpomalí a mnozí odborníci předpovídají, že odborníci v této oblasti budou muset vytvářet více obsahu než kdy předtím.

#3. Personalizace a interakce s uživatelem

Personalizace obsahu není nový trend, ale dnešní spotřebitelé očekávají cílenější a relevantnější komunikaci než kdykoli předtím.

Podle zprávy Adobe se 67 % respondentů domnívá, že pro značky je důležité automaticky upravovat obsah podle kontextu, a neuvěřitelných 42 % respondentů uvedlo, že jim vadí, když zprávy nejsou personalizované, a to přímo ovlivňuje rozhodnutí – koupit nebo ne.

Podle studie společnosti Digital Connections 49 % lidí ignoruje značku, pokud její reklamu považují za irelevantní. 36 % respondentů přitom častěji nakupuje u společnosti, která jim zasílá personalizované zprávy.

#4. Nákupy přes sociální sítě

Sociální platformy rozšiřují funkčnost nákupů (například Facebook Shops a Instagram Shopping). Dokonce i Snapchat a TikTok vnímají tento trend.

Podle prognóz budou v letech 2022–2023 sociální sítě ještě více integrovány s e-commerce. Podle Smartinsights 87 % online nakupujících věří, že jim sociální média pomáhají při rozhodování o nákupu, a 30 % spotřebitelů tvrdí, že budou nakupovat zboží a služby přímo prostřednictvím těchto kanálů.

#5. Umělá inteligence a analytika

Pandemie přiměla lidi, aby si uvědomili, že tradiční podnikání již nestačí. Společnosti se proto stále častěji obracejí na umělou inteligenci (AI) a analytiky, aby uspěly, přežily nebo zmírnily dopad na jejich příjmy.

Podle zprávy Blueshift používá 28 % marketérů AI pro doporučení produktů a 26 % pro optimalizaci svých kampaní. Kromě toho odborníci používají AI a analýzy ke sběru a studiu dat a také k automatizaci procesů souvisejících s marketingem.

Gartner předpovídá, že do roku 2022 AI nahradí asi třetinu marketingových analytiků. Více než 40 % úloh zpracování a vyhodnocování dat bude navíc automatizováno.

#6. Hlasoví asistenti

Popularita digitálních asistentů, jako je Google Assistant a Alexa, roste. Podle prognóz odvětví dosáhne tržní hodnota hlasových nákupů během roku 2022 40 miliard dolarů a spotřebitelské výdaje s pomocí virtuálních asistentů (Google Assistant, Alexa, Siri) budou odhadovány na 18 %.

Trendy ukazují, že uživatelé hlasového vyhledávání stále častěji vyhledávají provozovny nebo místa v okolí. Jen v loňském roce použilo tento nástroj k vyhledání místních podniků 58 % spotřebitelů.

Podle zprávy Google má 52 % majitelů chytrých reproduktorů zájem o informace o nabídkách, výprodejích a akcích od společností. Spotřebitelé jsou otevřeni budování vztahů se značkami prostřednictvím hlasových kanálů.

#7. Chatboti

Dnes je to nejrychlejší komunikační kanál s obchodem. Podle zprávy Drift State of Conversational Marketing se používání chatbotů od roku 2019 zvýšilo o neuvěřitelných 92 %. A podle Invespcro 67 % spotřebitelů na světě za posledních 12 měsíců alespoň jednou interagovali s roboty.

Zavedení takových mechanismů zvyšuje efektivitu zpracování požadavků na službu podpory prostřednictvím sociálních sítí, e-mailu a dalších online platforem. Boti zvládají v průměru 68,9 % chatů od začátku do konce a líbí se 68 % spotřebitelů, protože poskytují rychlé odpovědi.

Podle studie Global Market Insights dosáhne do roku 2024 trh chatbotů 1,34 miliardy dolarů a bude hybnou silou obchodní komunikace.

Dialog s botem se obvykle provádí pomocí umělé inteligence (AI) a umožňuje společnostem poskytnout zákazníkovi personalizovanou uživatelskou zkušenost. 87,2 % spotřebitelů hodnotí svou zkušenost s komunikací s chatbotem jako neutrální nebo pozitivní.

#8. Zapojení neziskových organizací

Podle Ernst and Young se 69 % spotřebitelů domnívá, že značky by měly změnit svět k lepšímu. To je důležité zejména pro mileniály: 83 % považuje za důležité, aby se hodnoty společností, které si vybírají, shodovaly s jejich vlastními. A 81 % je připraveno podporovat společensky odpovědné podniky, které veřejně deklarují svůj postoj.

Podle neziskové konzultantky Mallory Erickson vám tyto typy partnerství mohou pomoci přilákat nové publikum po celém světě.

Tento trend bude jen sílit a při tomto vývoji je potřeba využít promyšlený marketingový plán spolupráce s neziskovými organizacemi. Měl by zahrnovat efektivní cíle: umístění produktu, affiliate marketing, procento darů z prodeje nebo firemní sponzoring.

Například Rebbl dodržuje princip „udržitelnosti“ v dopravě, balení a zemědělství. Také věnuje 2,5 % ze svého čistého zisku organizaci pro boj proti obchodování s lidmi Not For Sale.

#9. Význam a hodnota osobních údajů

Vzhledem k tomu, že Google plánuje vyřadit soubory cookie třetích stran, budou odborníci na kontextovou reklamu a optimalizaci pro vyhledávače nuceni vyvinout novou strategii bez souborů cookie.

46 % dotázaných odborníků se domnívá, že jejich hlavním problémem v letech 2021-2022 bude znehodnocení takových souborů.

S tím, jak se cílení reklamy a analýza chování stávají komplexnějšími, hodnota a význam osobních údajů se jen zvýší. Uživatelé požadují větší ochranu soukromí a kontrolu nad svými osobními údaji a marketéři se tomu budou muset přizpůsobit.

Podle studie Pew Research Center se 72 % lidí domnívá, že téměř vše, co dělají online, sledují inzerenti, technologické firmy nebo jiné společnosti. A 81 % respondentů tvrdí, že potenciální rizika, která jim sběr dat přináší, jsou vyvážena jejich přínosy.

Naplánujte si nyní, jak budete řešit spotřebitelské problémy a problémy související s ochranou soukromí, ukládáním a mazáním informací. Určete, jakou hodnotu můžete uživatelům nabídnout za jejich data.

Podle zprávy společnosti Absolunet bylo 83 % spotřebitelů otevřeno sdílení osobních údajů, pokud to vytvořilo osobní zkušenost a podniky byly transparentní, pokud jde o to, jak jsou data používána.

#10. Transparentnost a spolehlivost

Pryč jsou doby „vybroušených“ příspěvků a dokonale zvolené estetiky. Stále více lidí očekává autentičnost od značek, které sledují. Spotřebitelé se chtějí podívat do zákulisí a cítit spojení mezi člověkem a obchodem. Podle studie Cohn & Wolfe Authentic Brands je 91 % lidí ochotno odměnit značku za její autentičnost nákupem.

Transparentnost je důležitá pro všechny demografické skupiny. Podle nedávného průzkumu Sprout Social se 86 % spotřebitelů domnívá, že obchodní integrita je důležitější než kdy jindy, a 73 % je ochotno zaplatit více za produkty, které zaručují plnou transparentnost.

#11. Politické postavení značky

Jedním z nejdůležitějších trendů let 2021–2022 je, jak se značky vyrovnají se stále polarizovanějším společenským a politickým klimatem. Globální pandemie, roztříštěné prostředí médií a sociálních médií donutí společnosti činit obtížná rozhodnutí o tom, jak a kde interagují se svými zákazníky.

„Každý utracený dolar na reklamu, každý výběr kanálu a platformy, každý příspěvek na sociálních sítích, každá konference nebo výstava bude hodnocena prizmatem toho, co marketingová rozhodnutí značky říkají o tom, kdo jsou a co vysílají,“ řekl Tim Linberg, CMO Verndale.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!