Jak pracuje expert na pokročilou analýzu dat | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje expert na pokročilou analýzu dat

Pohled do profesní oblasti datové analýzy se Stanislavem Rubinou.

frame-43-64cc9ea5a2338618201437.webp

Senior Power BI Developer ve společnosti Atlas Copco Stanislav Rubina se práci s daty věnuje více než osm let, absolvoval několik zahraničních stáží a má už také zkušenosti v roli školitele. Byl zapojený do vývoje reportingových řešení pro řadu firem a posledních 5 let se intenzivně věnuje práci s programem Power BI. Je proto ideálním lektorem pro náš online kurz Pokročilá analýza dat v Power BI.

Jak jste se dostal k datové analýze a práci s Power BI?

Po vystudování ekonomického směru na Mendelově univerzitě jsem se okamžite začal zabývat analyzováním dat. Ať už jako interní auditor, nebo jako kreditní specialista v jedné větší finanční instituci. Více a více mi ale chybělo nějaké propojení s techničtějším směrem, a proto jsem se přes SQL dostal do IT sektoru.

Po jednoduchém dotazování se do databází jsem začal jako Business Intelligence specialista datové toky tvořit a spravovat a pak už byl jen další krok se dostat i k úplnému konci – samotné vizualizaci těchto dat. PowerBI je dlouhodobě hodnocen jako nejlepší z vizualizačních programů, a proto jsem se rozhodl se na něj specializovat.  

Jak vypadá Váš běžný pracovní den? Co je pro Vás na této práci nejzajímavější?

Na PowerBI a práci s daty mám rád, že každý den je jiný. Každý den řešíte jiný problém (v korporátní mluvě tzv. „issue“) a dozvíte se spoustu různých věcí. Na práci s daty mě baví právě tato rozmanitost. 

Jediné, v čem se snažím mít každý den stejný je, kdy začnu, kdy jdu na oběd a kdy skončím. Ne vždy se to povede, ale snaha tam je.

Jaké další aplikace a nástroje používáte kromě Power BI? Jakým způsobem se doplňují s Power BI?

PowerBI má spoustu externích nástrojů, které je možné používat pro optimalizaci jak modelů, tak samotných DAX dotazů. Ty nejpodstatnější si projdeme i v pokročilém kurzu, kde se budu snažit účastníkům kurzu předat to, co mi práci nejvíce usnadňuje. Jde o DaxStudio, PowerBI Helper, Bravo a další programy.

Samozřejmě ještě před samotným nahráním dat jsou data většinou v nějaké cloudové databázi a je potřeba si data namodelovat, nebo ověřit i tam. V poslední době proto často pracuji s Azure Data Studio, nebo Snowflake. 

Jaké jsou podle Vás klíčové výhody používání Power BI ve srovnání s jinými analytickými nástroji?

Jde o nejlepší program svého druhu na světě, za kterým stojí společnost Microsoft, takže je to záruka kvality. Tento program každý měsíc projde různými vylepšeními, přidávají se nové funkce a funkcionality. Vše je dynamicky se vyvíjející a to je správné. 

Můžete uvést příklad konkrétního projektu, ve kterém jste pomocí Power BI ve firmě úspěšně analyzovali data a získali tak cenné výstupy?

Moji roli v posledních letech není ani tak samotná analýza dat, jako spíš práce na vytvoření reportu, který následně někdo bude moci k analýze používat. Důležité pro mě tedy je, aby byl report funkční a používaný. Naštěstí jsem se nesetkal s negativní zpětnou vazbou, nebo tím, že by se report po vytvoření nevyužíval. Snažím se vždy být s koncovými uživateli v úzkém kontaktu a vytvořit report, který jim perfektně poslouží.

Jaké tipy a triky byste doporučil začátečníkům, kteří se chtějí stát profesionály?

Nevzdávejte se, sledujte novinky a učte se od profesionálů. Práce s PowerBI (speciálně jazyk DAX) není jednoduchý a jeho pochopení zabere čas. Až to začne přicházet, je to krásný pocit.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Jakým způsobem Power BI zlepšuje efektivitu práce při analýze rozsáhlých a komplexních datových sad?

Je to automatizace jako každá jiná. Bez jakéhokoli kliknutí se vám můžou několikrát denně vyhodnocovat miliardy řádků podle vašeho přání. Dokonce jste schopní se dívat na „live“ data, pokud je to potřeba. Můžete být na pláži a v mobilu se dívat, jak vám stroje ve vaší fabrice zrovna pracují. Dříve byste bez takovýchto vizualizačních programů neměli šanci něčeho podobného docílit (nebo alespoň ne v uživatelsky přívětivém prostředí).

Power BI je užitečný nástroj, ale co Vás na něm baví nejvíce a proč?

Snoubení technické části (datová modelace, transformace a praxe s DAX) s vizualizační a estetickou částí. 

Jaké jsou největší výzvy, se kterými se setkáváte při práci? A jak je překonáváte?

Denní meetingy, na kterých musím být, ale nemají pro mě přidanou hodnotu. Abych je překonal, tak se opřu do opěradla a dám si dobrou kávu.

Doporučujeme přečíst:

thumbnail-12-6419abbe93899913165348.webp

Power BI Pro vs. Premium

Číst

Co si myslíte, že přinese budoucnost pro analýzu dat jako takovou? Můžeme očekávat nějaké inovace nebo novinky?

Umělá inteligence je v dnešní době téma č. 1 skoro ve všem a pro IT to platí dvojnásob. Power BI pracuje na funkci zvané Copilot, což by do značné míry mohlo pomoci s vytvářením jednoduchých reportů. Do budoucna možná i těch složitějších. Kdo ví…

Jakým způsobem se učíte nové věci a neustále se zdokonalujete ve svém oboru?

Sleduji oficiální kanály Microsoftu a na Youtube odebírám pár kanálů, které se také Power BI zabývají. Nedávno jsem si udělal i dvě certifikace a ještě si alespoň jednu plánuji udělat. Vedení není nikdy dost. 

Co Vás nejvíce motivovalo, abyste se stal lektorem online kurzu pro Laba Czech?

Předávání a sdílení informací je v IT vcelku rozšířená věc a já jsem si říkal, že už toho vím dost, abych lidem také pomohl v nějaké intenzivnější formě. Doufám, že budou účastníkům informace užitečné a že je to namotivuje si je v praxi vyzkoušet na svých projektech a řešeních. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4. března 17. dubna
Jiří Kohout