Co obnáší práce finančního ředitele? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Co obnáší práce finančního ředitele?

Interview s Tomášem Vahalíkem o významu řízení financí, kreativitě a běžném dni CFO.

1400-600-1-6489bc8d7be5a715027150-min-653920e8a32b9285772520.jpg

Národní finanční ředitel společnosti Valeo pro Českou republiku a Slovensko Ing. Tomáš Vahalík je spjat s kurzy Laba od samého počátku, kdy naše vzdělávací platforma začala působit na českém trhu. Stal se jedním z nejoblíbenějších lektorů a jeho kurz je jasnou stálicí na našem hvězdném nebi. Důkazem budiž fakt, že brzy společně spustíme již pátý stream. 

Dobrý den, Tomáši, jak se máte? Vítejte u dalšího rozhovoru! Jak jsme zmiňovali ve společném podcastu – už je to tady! Blíží se další stream Vašeho kurzu, těšíte se?

Dobrý den, Honzo. Možná tomu nebudete věřit, ale opravdu se těším. (úsměv) Kromě toho, že mi kontakt s mými studenty už trochu chybí, bude pátý stream probíhat v letním období a to je pro mne o něco klidnější část roku. 

Bude tento stream odlišný oproti těm minulým?

Přestože osnova kurzu zůstává stejná, chci dát větší prostor praktickým procvičováním probíraných témat na příkladech a případových studiích. A chystám i jedno překvapení – účastníci si budou moci vybrat jedno nebo více témat, které probereme nad rámec osnovy kurzu! Tedy za předpokladu, že budeme pracovat efektivně a stihneme to. (smích)  

Jaká hlavní témata během kurzu účastníkům vysvětlíte?

Hlavními tématy kurzu Řízení financí zůstává seznámení se s finančními výkazy a jejich analýza, porozumění a plánování cash flow, řízení profitability projektů a investic. 

Pro ty, kteří Vás například zatím neznají (což není ani možné), bych se rád zeptal na to, co vlastně řízení financí znamená a proč je to pro podnik zásadní?

Podnikatelské subjekty vykonávají svoji činnost kvůli tomu, aby vytvářely zisk a byly tak schopné po uhrazení svých závazků vyplatit podíly na zisku svým podílníkům, akcionářům. No a odpovědností financí je zajistit, aby podnik požadovaný zisk opravdu vytvořil! Ne, to trochu přeháním. (smích) Finance samy o sobě zisk nezajistí, ale musejí dohlížet na to, aby podnik udělal vše pro splnění stanovených cílů.

Jak jste se vlastně k financím dostal a co Vás motivovalo k nástupu do společnosti Valeo?

Již od střední školy jsem věděl, že chci studovat buď finance, nebo práva (táta byl ekonom, dědeček právník). Jsem rád, že jsem si nakonec vybral studium na VŠE, mám pocit, že finance jsou mi bližší. 

Do Valea jsem nastoupil po více než 15 letech praxe zejména v automobilovém průmyslu a jsem moc rád, že jsem mohl spojit svoji kariéru s dynamickou, moderní, innovativně a ekologicky zaměřenou společností z odvětví automotive, ve kterém jsem odborníkem.    

Jak dlouho již ve firmě působíte? Máte nějaké další kariérní cíle?

Ve Valeu jsem 6 let, na současné pozici Národního ředitele pro Česko a Slovensko asi 4 roky. Od minulého jara jsem navíc dostal na starost organizaci interních kongresů Valeo Finance Academy, kde společně s kolegy předáváme nováčkům z finančního networku informace důležité pro jejich úspěšné působení ve Valeu. 

Tato nová role mne velmi baví a naplňuje – rád předávám své zkušenosti mladším kolegům a pomáhám je tak rozvíjet. V současné době tak žádné další konkrétní kariérní cíle nemám, jsem plně vytížený a spokojený tam, kde jsem. (úsměv)

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Když se bavíme o roli finančního ředitele, mohl byste mi říct, na co by se začínající CFO měli zaměřit, aby například neudělali zásadní chybu?

Podle mého názoru je třeba postupovat podle priorit, zaměřovat se tedy na „velká čísla“ a nezabřednout zbytečně to detailů. Neznám finančního ředitele, který by měl hodně času, proto je s touto komoditou třeba zacházet opatrně a alokovat svůj čas na nejdůležitější témata a významné projekty. 

Osvědčilo se mi použití takzvaného Paretova principu 80/20 – zjednodušeně řečeno, z cca 20 % příčin pramení cca 80 % důsledků. Takže by se CFO měl primárně zaměřit hlavně na těch 20 % důležitých projektů a nemarnit svůj čas na nepodstatných věcech. A delegovat!  

Jak vypadá práce finančního ředitele? Zkuste popsat Váš běžný pracovní den.

Mám štěstí, že u mne něco jako běžný den neexistuje. (smích) Každý den je jiný, záleží na tom, na jakém projektu právě pracuji, v jakém ze svých závodů se nacházím, jestli připravuji pětiletý plán, analyzuju výsledky měsíční uzávěrky nebo třeba přednáším pro nováčky v Thajsku. Ale téměř každý den trávím spoustu času s kolegy, ať již osobně nebo on-line, což mne velmi baví.

Doporučujeme přečíst:

articlevisual-4-63e20fdc29f90294675807-min-64a66f3d7119a120312545.jpg

Co je to cash flow?

Číst

Měl by být CFO kreativní? Jak toho můžeme docílit?

CFO by měl být kreativní a např. využívat nové digitální technologie, které umožňují sbírat a vyhodnocovat informace rychleji a pracovat tak efektivněji. Ušetřený čas pak může zaměřit  na rozvoj firmy. 

CFO by ale v žádném případě neměl být kreativní při účtování a reportingu, v této oblasti se totiž příliš kreativní přístup hodnotí jako záměrná manipulace a zkreslování výkazů společnosti, což je považováno za velmi závažný přečin.  

Nastaly v řízení financí nějaké změny za uplynulý rok?

Posledních pár let je ve financích velmi hektických a minulý rok nebyl jiný, právě naopak. Agrese Ruska vůči Ukrajině přinesla kromě jiného vysokou inflaci, vysoké ceny energií a celkově nejistotu. Finanční řízení musí na tyto změny reagovat.  

Na co bychom se měli teď ve financích zaměřit? 

Budu stručný – je třeba urychlit zpracování dat a informací tak, aby byla firma schopna adekvátně reagovat na přicházející změny a přizpůsobit se.  Prioritou se stává cash flow a také udržení kvalitních lidí, protože ty roboti ani umělá inteligence nenahradí. 

Moc děkuji za rozhovor a přeji hodně účastníků na Vašem dalším streamu!

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«HR manažer»
HR a recruitment
Vede Gabriela Šimšová
27. května 3. července
Gabriela Šimšová