Zábavné tabulky – MS Excel, jak ho (možná) neznáte | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Zábavné tabulky – MS Excel, jak ho (možná) neznáte

Tabulky, tabulky a zase tabulky. Takhle máme zažitý MS Excel všichni. Co když nám ale něco uniká?

cover-min-64faf39f407eb506616833.jpg

Je MS Excel jenom nudným tabulkovým procesorem, který slouží zejména analytikům a pak také těm, kteří mají rádi čísla a přehled? Nebo je i něco víc? Může s ním být i zábava? A jsou funkce, které nám mohou pít krev? 

Možná jste si ani nemysleli, že s programem MS Excel může být spojeno tolik otázek. A tolik odpovědí. Možná jste si vážně, jako většina, mysleli, že Excel umí jen a pouze tabulky a grafy. Opak je ale pravdou – umí toho mnohem víc, když víte, jak na to. K tématu jsme tentokrát přizvali i odborníka.

MS Excel jako tabula rasa   

Představte si, že celý den pracujete s daty a s MS Excel, ale večer už vám hoří hlava a vy hledáte nějaké rozptýlení. Zároveň ale víte, že Excel je váš dobrý kamarád, takže si řeknete, proč nezkusit něco nového? 

Tak nějak možná uvažoval i Tatsuo Horiuchi, japonský malíř žijící v Naganu. Tatsuo tvoří všechny svoje obrazy právě v editoru MS Excel. Ač by se jako první logická úvaha mohlo zdát, že své obrazy dělá pomocí (ne)vybarvování určitých buněk, nejsme ani zdaleka u pravdy. Tatsuo svá díla tvoří pomocí nástrojů pro kreslení objektů, ty se stejně jako v Excelu objevují i ve Wordu a PowerPointu. 

Tyto nástroje sice byly vyvinuty za cílem doplnění dokumentů jednoduchou grafikou, Horiuchi jejich smysl ale posunul ještě o kus dál. Jeho pokročilé dovednosti v MS Excel ho proslavily po celém světě a práci s tabulkami povýšil doslova na umění. Jeho příběh reflektuje i reportáž Great Big Story.

Zdroj: businessinsider.com

Zdroj: businessinsider.com

Radosti z praxe 

Na synonymum nudy a MS Excel jsme se zeptali Jana Kudělky, experta na Excel, který v něm pracuje na denní bázi. Jan Kudělka je Data Analyst & Data Quality Specialist ve společnosti Heureka Group, s prací s daty má více 6 let zkušeností. Zároveň je také lektorem kurzu Pokročilý Excel, na kterém vás naučí analyzovat komplexní data novým způsobem a společně si vybudujete lásku k MS Excel. 

Zajímalo nás, zda je podle Jana Kudělky s Excelem také zábava a jak často ji spolu zažívají. 

Může být vlastně práce s daty zábavná? Zkoušel jste Excel využít i pro zábavu?

„Mě osobně práce s daty baví, hlavně získávání informací z nich, takže si myslím, že zábavná je. Co se týče ostatních, jako hraní různě vytvořených her, vím, že existují, a pár jsem jich viděl, ale nepraktikoval.“

Měl jste v minulosti s nějakou funkcí „problém“? 

„Ano, přidal jsem se do programu Microsoft 365 Insider, díky kterému má člověk k dispozici novinky dříve, než vychází v oficiálním update. Bohužel však došlo k neočekávané chybě a smazala se mi část dat a práce, kterou jsem předtím udělal, takže jsem ji pak musel dělat znovu.“

Rozesmál vás MS Excel někdy? A je vaše evergreen láska? 

„Před mnoha lety se mi stalo, že jsem přišel o několik hodin práce tím, že jsem si soubor pravidelně neukládal. Provedl jsem pouze jednoduché sčítání, ale soubor spadl a načetl se znovu tak, jak jsem ho na začátku otevřel. To mi tehdy nebylo moc do smíchu, ale do breku. Každopádně jsem se z toho poučil a i přes některé další trable jsme si k sobě vždycky našli zpátky cestu.“

Odpovědi Jana Kudělky naznačují, že se opravdu nemýlíme, když tvrdíme, že Excel je mnohem víc než jen pouhý tabulkový editor. Klíčem ale je vědět, jak jeho alternativní funkce využít.

Doporučujeme přečíst:

1-2-63590df18f731860066891.png

Jak pracuje expert na MS Excel?

Číst

MS Excel jako herní pole 

Hry, které můžete hrát v MS Excel, samozřejmě zaujaly i nás. Možná vás to zaskočilo, novinka to ale není, možnost prokrastinace v Excelu už tady nějakou dobu je. Podívejme se výběr her, kterými můžete vyplnit pauzu mezi dalšími daty. 

1. Tetris 

Tetris snad není potřeba představovat. A navíc – jelikož je Excel analytickým nástrojem, logická hra tady nesmí chybět. 

2. Candy Crush Number saga

Candy Crush dlouhodobě patří mezi nejčastěji a nejvíce instalované hry. V této mutaci soutěžíte na trhu akcií. Toto satirické pojetí série se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

3. 2048

Když vznikla hra 2048, zažila obrovský boom. Tato logicko-strategická hra tak byla implementována i do prostředí MS Excel. Excelovou verzi vytvořila společnost Spreadsheet1, ta umožňuje hrát tento číselný hlavolam z tabulkového procesoru. K dispozici je 2D nebo 3D zobrazení, zvukové efekty, sledování tahů a historie a několik dalších šikovných vychytávek.

4. Scrabble

Není nad to zahrát si deskovou hru na počítači, nemyslíte? 

V MS Excel je ale možné hrát i stálice jako Monopoly, Sudoku, Battleship nebo také hry podporující vaši soustředěnost. Jak se totiž zdá, ani tady se fantazii meze nekladou.

Zdroj: Andrew Werner

Hry vznikají pomocí maker, programovacího jazyka VBA, nebo čistě s využitím funkcí.

Jednoduchoučkou hru si můžete vytvořit i sami, na Youtube jsou k dispozici různé tutoriály, jako třeba tento. Sami jsme nevěřili, jak může být kreativní práce s MS Excel.

MS Excel jako medaile 

V dnešním světě je možné soutěžit prakticky ve všem, výjimkou tak není ani balíček Microsoft Office. Americká společnost Certiport testuje skills v balíčku MS Office a každoročně pořádá Microsoft Office Specialist World Championship pro studenty ve věku 13–21 let.

Na mistrovství se hlásí studenti z 60 zemí světa, přes regionální kola se jich do celosvětového finále probojuje pouhá stovka. Vítězem loňského ročníku je ve své kategorii student ČVUT Ondřej Cach. Titul mistra světu v Excelu získal již podruhé.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Staňte se cybersecurity profesionálem»
Business a management
Vede Jiří Kohout
4 března 17 dubna
Jiří Kohout