Jak pracuje Data Analyst Team Lead? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje Data Analyst Team Lead?

Petr Moravec o tom, co je při práci v Excelu stěžejní, o analýze dat a jeho působení v ČSOB.

830x350-moravec-6464b124ecea3012896186.webp

Lektor nového kurzu v Laba Petr Moravec se věnuje práci s daty už řadu let, prošel několika významnými společnostmi a kromě Excelu je expertem i na BI prostředí. Svěřil se nám, jaká je jeho náplň práce i na co si musí začátečník dávat při práci s Excelem pozor. Programem MS Excel vás provede od samého začátku a ukáže, že je Excel jednoduše pro každého.

Dobrý den, Petře, pracujete jako Data Analyst Team Lead v ČSOB, využíváte ke své práci hlavně Excel?

Dobrý den, tím, že má práce v současné době spočívá ve vedení týmu data analytiků, je to pravděpodobně Outlook, MS Teams a nástroje pro evidenci vývojových požadavků, což je Jira a Confluence. Excel má však samozřejmě velmi důležitou a nezastupitelnou roli. 

Vždy, když potřebuji z datového skladu připravit jednoduchý ad-hoc přehled, který nemáme už vytvořený v našem BI prostředí, sahám po Excelu. Pro rychlou vizualizaci dat a jejich prvotní analýzu je nedocenitelný. Oceňuji, že se Excel neustále vyvíjí a přibývají v něm nové funkce. 

Jak vypadá Váš běžný pracovní den? 

Nedá se jednoduše říci, jak vypadá úplně běžný den, protože je každý úplně jiný. Lze ale konstatovat, že většinu dne trávím na pracovním schůzkách. 

Jednou skupinou jsou konzultační schůzky se členy mého týmu, kde se bavíme o pracovních úkolech a o tom, jak je nejlépe vyřešit – jestli máme k dispozici odpovídající data, zda-li jsou ve stoprocentní kvalitě, jak je nejlépe prezentovat a nebo to, jestli jsou pro čtenáře správně čitelná.

Další skupinou schůzek jsou ty se zástupci ostatních útvarů v bance. Na nich si definujeme požadavky na nové reporty nebo jejich úpravy. 

Samostatnou skupinou jsou poté setkání, kde jde o prezentaci dat a kde diskutujeme dosažené výsledky. Je to tedy hodně různorodé a to je to, co mě na tom baví.

Bavila Vás vždy analýza dat? Jak dlouho v ČSOB pracujete a kdy jste vůbec s analýzou dat začal?

S analýzou dat jsem začal ve zjednodušené podobě prakticky hned v prvním zaměstnání. Pracoval jsem ve společnosti Comgate, kde jsem jako produktový manager měl na starosti rozvoj platebních systémů. V mojí gesci byl i pravidelný reporting s Českým telekomunikačním úřadem, a protože mě nebaví dělat stejné věci neustále dokola, pokoušel jsem se je automatizovat – především pomocí maker. 

Díky tomu jsem zjistil, že mě data baví a chtěl bych se jim více věnovat. 

Později jsem začal pracovat ve společnosti Innogy (tehdejší RWE), kde jsem pracoval jako člen týmu obchodního controllingu. Tato práce byla již 100% pouze o datech a v té době naprostou většinou o Excelu. 

Když se mi pak v roce 2017 otevřela možnost pracovat v bance ČSOB a prohloubit si technické znalosti v databázích a datech obecně, byla to pro mě skvělá výzva.

Na co by si měli začínající datoví analytici dávat pozor? Řekněte mi nějakou příhodu, která se Vám stala, když jste začínal.

Těch míst, na které je zapotřebí si dávat pozor, je samozřejmě více. Nejednou jsem se nachytal např. na nesprávně rozkopírovaných vzorcích nebo neočištěných datech. O to více jsem se však na tato „slabá místa“ naučil dávat pozor. 

Když bych měl vypíchnout jednu věc, na kterou by si podle mě začínající analytici měli dát pozor, tak to bude především nezahltit čtenáře složitými výstupy s mnoha grafy a čísly, ze kterých si nebude možné nic odnést. Důležité je podle mě dbát na to, aby report nebo graf byl jednoduše čitelný a přinášel čtenáři jednoznačné odpovědi na nejdůležitější otázky.

Dá se s Excelem pracovat i jednoduše, nebo to zkrátka při analýze dat nejde?

Rozhodně to jde, Excel je svým pojetím nejvhodnějším nástrojem na jednoduché a rychlé analýzy dat. Na složitější analýzy dat z pohledu úkonů nebo i z pohledu množství dat jsou vhodnější jiné způsoby analýzy než pomocí Excelu. 

Samozřejmě je to vždy o konkrétních datech a o tom, co s nimi chcete udělat. V Excelu se pro základní potřeby analýz dá najít naprostá většina vhodných způsobů nebo funkcí, jak to jednoduše provést.

Máte nějaké tipy, jak využívat Excel efektivně pro analýzu dat? Například z pohledu automatizace?

Ano, když např. dostáváte na nějaké pravidelné bázi data od různých autorů, se kterými pak potřebujete provést nějaké úkony, tak není nic jednoduššího, než si připravit excel s konkrétními vzorci a data do něj poté vždy jen znovu nahrát. Veškeré výpočty pak proběhnou automaticky podle nově vložených dat. 

Když v tomto vzorovém Excelu např. připravíte i podmíněná formátování, hned Vás může upozornit kupříkladu na nedostatečné obchodní výsledky apod. Celá operace pak zabere maximálně pár vteřin.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem LinkedIn profilu.
Pojďte se připojit!

Myslíte si, že lze Excel nahradit různými alternativami? Například PowerBI nebo Tabulkami Google? Případně, zda jste to v ČSOB někdy vyzkoušeli?

Ano, na našem oddělení pracujeme především s relačními databázemi a jako BI prostředí pracujeme na platformě Microstrategy. Je to především z toho důvodu, že pracujeme s mnoha miliony dat a jejich zpracování v Excelu už prostě není technicky realizovatelné. 

Výhoda BI prostředí je především v tom, že přináší tzv. „jeden zdroj pravdy“. Bolístka pracovních Excelů je totiž často v tom, že se nekontrolovatelně šíří různé verze po firmě a nikdo pak už vlastně neví, který je ten správný. V našem kurzu si ale ukážeme, že i tento problém lze pomocí Excelu alespoň částečně řešit.

Jak důležitá je vlastně analýza dat a co díky ní společnost získá?

Analýza dat je v dnešní době extrémně důležitá prakticky ve všech odvětvích. Zkušenosti ukazují, že v dnešní době se již nelze rozhodovat podle intuice nebo emocí. Kdo to dělá, nemá v dnešním světě naději na úspěch. Naopak ten, kdo má podporu v datech, se dokáže správně a včas rozhodovat a úspěšně tak např. rozvíjet svůj business, porozumět lépe svým zákazníkům nebo odhadovat budoucí trendy.

Data jsou dnes prakticky všude a práce s nimi, včetně práce v Excelu, je dnes často považovaná za elementární znalost. Kdo ji nemá, je např. znevýhodněn i na trhu práce. 

Máte nějaké tipy pro vizualizaci dat a tvorbu reportů? Lze tyto věci provádět jednoduše pomocí Excelu?

Graficky profesionálně vypadající vizualizace dat se dnes tvoří především pomocí BI nástrojů. Působivě vypadající reporty však lze vytvořit i pomocí Excelu a není to ani příliš složité. V rámci našeho kurzu budeme probírat jednak to, čeho se při jejich tvorbě rozhodně vyvarovat, na druhé straně pak osvědčené tipy pro jejich tvorbu.

Můj osobní tip pro vizualizace je jejich dynamická podoba  – tedy možnost je pomocí aktivních prvků (tlačítek) okamžitě překreslovat.

Doporučujeme přečíst:

940-628-5-6459fb613282b740131702.webp

Jak postavit marketingový plán

Číst

Jak relaxujete? Myslíte si, že je work-life balance důležitý?

Work-life balance chápu jako důležitý aspekt svého života. Čas od času se v práci potýkám s tím, že se mi nedaří vymyslet řešení daného úkolu. Pomáhá mi pak vyčistit si hlavu, u mě především sportem. Když si od práce trochu odpočinu, řešení mě často napadne samovolně. Většinou to funguje tak, že čím více se při sportu zapotím, tím je proud nových myšlenek větší (smích).

Život ale musí fungovat jako celek, není jen práce. Pokud něco nefunguje doma, nedokážu se soustředit plně na práci.

Je práce datového analytika psychicky náročná?

Neřekl bych přímo psychicky náročná, nicméně alespoň v mém podání určitě vyžaduje jistou míru odolnosti vůči stresu. Tato práce je často i o hledání kompromisů – nalézt vhodné řešení z pohledu složitosti, které zároveň bude splňovat požadavky zadavatele. 

Před tvorbou reportu samotného je extrémně důležité upřesnění požadavků a očekávání, které zadavatel má. Pokud se Vám nakonec podaří vytvořit opravdu pěkný report, tak „wow“ efekt, když ho vidí druhá strana, je fajn pocit zadostiučinění (smích).

Těšíte se na spuštění Vašeho kurzu? Jaká máte očekávání?

Ano, na spuštění kurzu se těším. I v rámci pracovních školení, kde jsem učil kolegy Excel nebo datové základy, mi dávalo pocit uspokojení to, že si někdo z mých školení odnesl nové znalosti a reálně je využíval v praxi.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!