Jak se připravit na řízení projektu? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak se připravit na řízení projektu?

Daří se vám řídit vaše projekty správnou cestou? Nevěšte hlavu pokud ne, máme pro vás stručný, ale zásadní návod jak řídit projekt. Projdeme si společně body, které vás dovedou do úspěšného konce.

4-3-640b06e3adf92226221908.webp

Každý čas od času potřebuje pomocnou ruku. Nezaručíme vám know-how, které vám z projektů vytvoří perpetuum mobile, ale můžeme vás postrčit správným směrem. 

Znáte to, někdy vám život hází klacky pod nohy a vy nevíte, kam dřív skočit. Řízení projektů vyžaduje velkou dávku zodpovědnosti. Krizovým situacím se také jen tak nevyhnete, a proto se připravte na nejhorší scénáře, co máte v hlavě. Rovnou můžete vyškrtnout ten se zombie apokalypsou, protože takové štěstí vám nikdo nedopřeje a vy přece jen budete muset projekt rozjet a dotáhnout do konce.

Jak řídit projekt?

V dnešní době je klíčové rozdělení úkolů a jejich následné plnění. Existují ale typy úkolů, které jsou tak trochu mravenčí práce a jsou jenom dvě varianty, jak je dokončit. Prvním způsobem může být přehodit úkol na někoho, kdo to udělá za vás. Jenže tohle nejde do nekonečna a je třeba tyhle typy úkolů automatizovat a umožnit tak co nejefektivnější dokončení daného úkolu.

„50 % všech profesionálů, kteří nemají automatizované systémy, říkají, že manuální zadávání dat a jejich úpravy jsou časově nejnáročnější částí procesu.“

Každý to dělá tak, jak sám nejlépe umí, a v tom je to kouzlo. Sepsali jsme pro vás ale pár pravidel jak řídit projekt, a pokud se jimi budete řídit, určitě nebudete mimo. Tak nač čekat, jdeme na to:

  • Hned na začátku si stanovte rozpočet na celý projekt a jeho jednotlivé části
  • Řiďte se harmonogramem, který si dopředu připravíte
  • Mějte jasný a specifický cíl, kterého chcete dosáhnout
  • Buďte vždy připraveni na vše a dejte si stranou i rezervy pro případ nouze
  • Monitorujte celý proces od začátku do konce
  • Neignorujte hrozby a rizika, která jsou nad slunce jasná
  • Sundejte růžové brýle a počítejte s řadou problémů a potíží
  • Radujte se z úspěchu

Přesně tak, všechno tohle je nezbytně důležité a tím, že budete tato pravidla číst a aplikovat, zvládnete úspěšně řídit projekt. Ovšem zbytek už je na vás a vašem uvážení. Nikdo nemáme věšteckou kouli, takže nevíme, co nás může čekat, ale můžeme být na ledacos připraveni. V případě, že chcete tipy rovnou do procesu celého řízení, najdete je v článku Jak řídit projekt. Dostanete krok za krokem postup celého procesu.

Efektivní tipy pro rok 2023

Chcete něco aktuálnějšího? No dobrá, máme tu i něco pro tento rok. Tipy a triky pro ty, kteří se cítí být kouzelníkem a řízení projektů je jen tak nevyleká. Predikce pro tento rok tedy zní:

  • Udělejte první krok vpřed (tohle bude aktuální asi v jakémkoliv roce)
  • Vyberte způsob řízení projektu (Agile vs. Waterfall)
  • Ujistěte se, že máte vše pod dohledem a víte, kdo co kde dělá
  • Buďte k celému týmu otevření a řešte všechno společně
  • Komunikujte jasně a srozumitelně, není čas na zásek a nedorozumění
  • Mějte efektivní porady, co nebudou trvat sto let
  • Řiďte tým stejně bez ohledu na to, zda pracuje na dálku nebo v kanceláři
  • Nebuďte perfekcionisté, protože vás to může stát spoustu času
  • Nedělejte více věcí na ráz a radši rozdělujte úkoly

A na závěr to jediné a nejdůležitější, snažte se tomu neobětovat všechno. Na prvním místě by měla být vaše rodina, zdraví a hlavně i vy samy. Nebojte se občas ubrat plyn a trochu zpomalit. Nikoho to ještě nezabilo a v téhle uspěchané době je třeba si dát někdy pohov a soustředit se na věci, co vám dělají radost. Balanc je stejně tak důležitý jako dokončení vašeho projektu.

Kde se ještě zdokonalit?

Není třeba to nějak protahovat, protože vy víte, že znalosti jsou důležitý faktor. Jinak byste tu přeci ani nebyli. Rádi bychom vás pozvali na náš kurz, kde si řízení projektů můžete vylepšit. Pokud jste v projektovém řízení už trochu zběhlí a chcete si vzít na svá bedra větší váhu, rádi vás seznámíme s panem Fialou, který vás naučí metodu zvanou Agilní řízení projektu. Tak zapomeňte na Waterfall a pojďte studovat Projektové řízení agilně.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková