Jak řídit projekt | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak řídit projekt

articlevisual2-634e914cdf730777933331-min-64923692f0fa7983490477.jpg

Dostali jste na starost řízení nového projektu? Dělá vám to starost? V klidu si sedněte a vyslechněte si pár rad.

Nemáme zaručený návod, jak stoprocentně uspět a zabodovat, a můžeme vás uklidnit, že to ani nelze. Důležité je být v klidu a radovat se z každého dílčího úspěchu. Dostat na starost takový úkol, jako je řízení nějakého projektu, je skutečně čest. Takže nádech, výdech a poslechněte si pár rad, které vám třeba pomůžou na nic nezapomenout a dotáhnout úkol úspěšně do konce. Protože konec konců, kvůli tomu tu jistě jste.

Základní principy, které vám pomohou to celé zvládnout.

Opět opakujeme, že tu nenajdete rady, jak se vyhnout neúspěchu a celou situaci zvládnout v klidu. To nelze a žádný člověk na světě to neumí. Naštěstí. Existuje ale několik pravidel. Držte se jich a budete mít minimálně situaci pod kontrolou.

  • Berte na vědomí, že mohou přijít i problémy, kterým se nevyhnete.
  • Nezapomeňte si vypsat všechna rizika a případná řešení.
  • Vždy mějte v záloze rezervy pro případ nouze.
  • Stanovte si jasný časový harmonogram a rozpočet.
  • Monitorujte proces celého projektu a vše si zaznamenávejte.
  • Mějte jané cíle, kterých chcete dosáhnout.
  • Vytyčte si výkonnostní kritéria.

Pochopitelně vše výše vypsané není snadné splnit a chce to opravdu hodně práce. Jednomu ale opravdu věřte. Pokud se budete držet všeho, co jste si přečetli, budete mít kontrolu nad celým projektem a snad i klidnější spaní. Mějte na paměti, že nic by se nemělo opomíjet.

Krok za krokem jak začít nový projekt.

Nejprve musíte jasně vědět, co je vaším cílem. Svou vizi napište na papír. Při tom si zároveň potvrdíte, že můžete vůbec projekt realizovat. Což je pro vás klíčové, protože pokud už na začátku budete mít pochybnosti o úspěchu, budou se problémy jen nabalovat. Navíc budete pak jistější ve svých krocích a nebudete se tolik bát. Dalším důležitým krokem je jmenovat někoho, kdo celý projekt povede a bude delegovat práci, abyste vy měli více času na nejdůležitější úkony. Bude pro vás tak trochu pravou rukou v celém projektu. Rozdělte celý projekt na více částí a každou z nich někomu svěřte. Nejdřív se ale ujistěte, že jsou všichni kompetentní své úkoly zvládnout. Seznamte všechny, kdo budou na projektu pracovat, se svými kritérii, výstupy, harmonogramem a rozpočtem. Každý z nich by měl mít naprosto jasno, o co se snažíte, a pochopit alespoň z větší části vaší vizi. Nyní jsme již v průběhu projektu a vše se dalo do pohybu. Což pro vás znamená jen jediné. Kontrola všeho a všech. Proces musíte monitorovat, protože i když jste na začátku vysvětlili všem základní myšlenku projektu, ne všichni ji chápou přesně stejně jako vy. Proto je důležitý „check“ celého procesu a ne jen samotného konce. Nyní jsme u konce celého projektu a vy musíte vyhodnotit výstupy a celý projekt uzavřít. Nečekejte stoprocentní úspěšnost, protože to nikdy není možné. I ti nejchytřejší se občas spletou a nikdo není dokonalý. Stejně jako váš projekt.

Nemějte ze všeho obavy a uvolněte se.

Jistě, je to tlak a velká zodpovědnost. Také je to ale zároveň obrovská zkušenost a jistým způsobem i zábava. Nesmíte se s klapkami na očích dívat pouze dopředu, protože potom neuvidíte to krásné, co je právě teď kolem. Zkuste se tedy zastavit a na chvilku zpomalit. Řízení projektu není jen o jeho úspěchu, ale i procesu samotném. Protože nejvíce zkušenosti získáte při řešení problémů během celého procesu, a ne na konci, když je vše hotové. Radujte se z dosažených úspěchů, které už máte na kontě. Ale nezapomínejte na tu cestu, která vás mnohé naučila.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!