Jak vypadá expert na finance | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak vypadá expert na finance?

175-64219a5b50b50303960422-min-64a558fdbe378524126762.png

Rozhovor s Lukášem Rubličem

 

V dnešním rozhovoru jsme vyzpovídali experta na finance, kterým je Ing. Lukáš Rublič, General Ledger ze společnosti Erste Group. Lukáš se s námi rozhodl spolupracovat a stane se lektorem online živého kurzu Finanční řízení od nuly. Absolvováním kurzu se naučíte mít pod kontrolou podnikové finance, i když je váš hlavní obor zcela odlišný.

Jak byste popsal svou práci? O čem je vaše práce? 

Především o kontrole. V rámci moderního řízení financí se nevyhneme určité míře specializace a automatizace. Je tedy velmi důležité, aby celý systém obsahoval i kontrolní mechanismy, které zabrání chybám. 

Jak vypadá váš běžný pracovní den? 

Ve financích jsme poměrně jasně ovlivňováni termíny. Máme tedy většinu svého pracovního dne naplánovou dopředu díky pravidelné účetní závěrce, přípravě rozpočtu, spolupráci s auditory, dalším požadavkům managementu atd. Mimo plánovaných aktivit vytvářím různé ad-hoc analýzy, možné scénáře a komentáře k různým otázkám v oblasti financí.

Co bychom měli ohledně financí vědět, pokud začínáme s novým projektem? 

Měli bychom si ujasnit a definovat základní finanční předpoklady projektu, předpokládané náklady a výnosy projektu a především jeho peněžní toky. Pokud známe cestu, po které chceme jít, je snazší reagovat na budoucí odchylky.  

Existuje nějaký univerzální klíč, jak řídit finance? Nebo je třeba se vždycky přizpůsobit danému projektu?

Univerzální klíč k řízení financí neexistuje. Základy řízení financí jsou stejné a použitelné ve všech případech – vždy sledujeme náklady, výnosy, peněžní toky a návratnost našich investic. Ale pokud chceme řídit finance opravdu efektivně, je nutné přizpůsobit dostupné nástroje aktuální situaci či danému projektu.

Jak tedy finance řídit efektivně?

Je potřebné především si stanovit priority pro daný projekt. Vhodně aplikovat nástroje finančního řízení, především vytvořením finančního plánu, jeho následným propojením s realitou a vyhodnocením jeho úspěšnosti.  

Jaká rizika známe? A co je to největší nebezpečí, které projektovým financím hrozí? 

Největším rizikem je podcenění finančního řízení jako takového. Nejhorším postupem je neřídit finance vůbec. Často se u různých firem setkáme s řízením naslepo, kdy je finanční stránka řízení podniku opomíjena nebo dokonce ignorována. I ten nejjednodušší plán dokáže často zamezit škodám.

Zvládneme finance řídit sami, nebo je lepší najmout si někoho, kdo jim opravdu rozumí? 

Závisí na velikosti společnosti nebo daného projektu. Pokud je ve financích někdo úplný nováček, pak bych mu jistě doporučil nějakou formu spolupráce s odborníkem, který již zkušenosti s finančním řízení má. Získávání zkušeností tzv. „na vlastní pěst“ může být ve výsledku velmi drahé a nemusíme už dostat druhou šanci.

Jak moc ve své práci počítáte? 

Počítání je každodenní součástí mé práce. Pokud bereme finance jako peněžní zobrazení reality, jehož základem je účetnictví jako specifický matematický model, tak se počítání nevyhneme. Součástí mé práce je také tvorba různých podkladů a následných analýz, při kterých se také počítá. Jsem velmi rád za úroveň informačních technologií, které můžeme v současné době používat, protože tuto část, která není vždy „zábavná“, dokáží velmi usnadnit.

Proč potřebujeme mít o svých financích přehled? 

Přehled je v jakékoliv situaci důležitý, a to v každé oblasti našeho rozhodování, nejen ve financích. V konkurenčním prostředí se úspěšně prosadí jen opravdový profesionál. Pokud nemáme o svých financích přehled, může nastat situace, kdy nebudeme připraveni jednat adekvátně neustálému vývoji našeho podnikání a tím ohrozíme jeho budoucnost.

Můžeme metody řízení projektových financí aplikovat i na své osobní finance? 

Samozřejmě. Základy řízení financí jsou všeobecné a lze je použít v jakékoliv situaci. Zvláště v dnešní těžké době jsou v médiích často prezentovány různé příběhy lidí a já přemýšlím, jestli je jejich situace zapříčiněna nepřízní okolního světa, nebo jejich nedostatečnou orientací v otázkách řízení financí. Sledovat a vyhodnocovat své příjmy a výdaje, aby byly správně vybalancované, je nutné v osobním životě i v podnikání.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!