Marketingové kampaně pro každé roční období | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Marketingové kampaně pro každé roční období

inst-64219ae15235d009208326.webp

Každá roční doba nabízí marketingově zajímavé náměty. 

 

Správně načasovaná a zacílená reklamní kampaň přináší společnostem vyšší zisky. Nejde přitom jen o významné dny a svátky. Vánoční, valentýnské nebo velikonoční kampaně asi znáte, pojďme se ale na problematiku sezónnosti marketingových kampaní podívat ještě širší optikou.

Jaro jako probouzení a inovace

Kopírujte přírodu. Na jaře se vše probouzí z hibernace a nové ustupuje starému. Lidé se více zajímají o novinky, nastává tedy vhodný čas pro kampaně s novými produkty nebo službami. Pokud uvažujete o redesignu produktu nebo rovnou celé značky, jaro je k tomuto kroku ideální. Lidé už také začínají uvažovat o tom, kterou destinaci zvolí pro svou letní dovolenou. Podnikáte v cestovním ruchu? Rozjeďte kampaň, bude mít úspěch.

Léto jako období dovolených a odpočinku

Léto a jeho uvolněná atmosféra. Těžká témata vám v tomto období příliš fungovat nebudou, když ale zaměříte kampaň na produkty nebo služby, které lidem usnadní cestování nebo rekreaci, máte vyhráno. Přidejte zelený trávník, průzračnou vodu a růžové plameňáky. 

Ne každý ale tráví volno odpočinkem na pláži. Cílová skupina aktivních sportovců v létě například ocení kampaň zaměřenou na outdoorové aktivity. Prodáváte sportovní potřeby nebo vybavení pro venkovní zábavu? Léto je vaše silná sezóna. Druhá polovina srpna zase znamená blížící se návrat do školních lavic a papírnictví se předhánějí v akčních nabídkách.  Zároveň je v agenturách pomalu čas začít chystat vymazlenou kampaň, která okouzlí zákazníky v období Vánoc. 

Podzim jako čas pro zklidnění

Dny se začínají zkracovat a přichází podzim se svou lehce ospalou náladou. Dařit se bude kampaním na vše, co lidem pomáhá udržet se v teple nebo se připravit na chladné počasí. Ať už ale prodáváte cokoliv, myslete na navození atmosféry. 

Oversized svetry, horké nápoje, zapálené krby a plápolající svíčky. Úbytek denního světla u lidí způsobuje pokles nálady. Rozmazlete je reklamní kampaní, která jim navodí příjemný pocit tepla.

Zima jako období, kdy trávíme více času uvnitř 

Brzy se stmívá a kromě zimních radovánek se toho venku moc dělat nedá. Kampaně by se proto měly zaměřit na možnosti trávení volného času doma. 

A samozřejmě Vánoce. Když se bavíme o marketingu během zimního období, nemůžeme je vynechat. Svátky klidu a míru, ale také dny doprovázené nákupní horečkou. Správně zacílené reklamní kampaně jsou v tomto období velmi účinné. Lidé jednoduše chtějí nakupovat. Ukažte jim, že právě váš produkt nebo služba udělají radost jejich blízkým.

Aspekty určující budoucí úspěch reklam 

I v kampaních zaměřených na konkrétní roční období byste měli zvažovat následující faktory pro dosažení co nejlepších výsledků:

  1. Sezónnost: Například v létě sice lidé rádi sportují, ale když jim nabídnete lyže, kampaň nejspíš nebude příliš úspěšná. S letním sportovním vybavením naopak vedle určitě nešlápnete. Jaro sice přeje inovacím a novinkám, nový produkt s podzimní tématikou ale s velkou pravděpodobností v tomto období pohoří. Sezónnost proto musíte zvažovat v každém případě.
  2. Emoce: Lidé se v různých ročních obdobích cítí odlišně. Proto byste měli používat různé emoce i ve svých kampaních. V létě budou mít úspěch radostné a veselé reklamy, v zimě by vaše kampaň měla navodit útulnou a uklidňující atmosféru.
  3. Média: Nejen emoce, ale i média mají své lepší chvilky. Billboardy a venkovní reklamy se vyplatí spíše v letních obdobích, kdy lidé více cestují a obecně tráví více času venku. V zimě dosáhnete lepších výsledků reklamou v televizi nebo na internetu. Samozřejmě záleží i na segmentu vašeho podnikání. Obecné trendy v oblasti marketingových kanálů se ale vysledovat dají.
  4. Cílová skupina: Při každé kampani mějte na paměti svou cílovou skupinu, její potřeby se totiž v průběhu roku mění. Například rodiny s dětmi v létě více řeší dovolené a letní tábory, zatímco přes zimu potřebují zajistit více indoor aktivit. 

Shrnutí

Úspěšnost marketingové kampaně závisí na mnoha faktorech, jedním z nich je i přizpůsobení kampaně ročnímu období. Je důležité zvažovat sezónnost, emoce, média a cílovou skupinu pro dosažení těch nejlepších výsledků. Jarní kampaně se mohou zaměřit na nové produkty, léto je vhodné pro cestování a rekreaci, podzim pro přípravu na zimu a zima pro dárky nebo vánoční produkty. Tematice nezapomeňte přizpůsobit i motivy a barvy, které u zákazníků podpoří tu pravou náladu a chuť nakupovat.

Připravte si marketingový plán v souladu se specifiky, která provázejí jednotlivá roční období. Sledujte, měřte a vyhodnocujte výsledky kampaní a na základě získaných dat korigujte marketingovou strategii a další kroky. Přirozené cykly se dají využít i v marketingu. Návod už máte, od realizace vás dělí jen krůček. Směle do toho.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!