Marketingové trendy v roce 2023 | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Marketingové trendy v roce 2023

article-13-2-6421a19dc6312906830743.webp

S využitím marketingových nástrojů a technik společnost strategicky buduje svou značku a zviditelňuje se.

S pomocí marketingu firmy získávají nové zákazníky, navazují lepší vztahy s těmi stávajícími a propagují produkty a služby. To vede k vyšším ziskům a k dalšímu rozvoji obchodní společnosti. Jak vidíte, marketing patří ke skutečně zásadním podnikovým procesům. Výborně zvládnutý marketing znamená vždycky náskok před konkurencí. Protože se firmy neustále předhánějí a hledají lepší možnosti propagace, obor je velmi živý a podléhá neustálé změně. 

Dnes se společně podíváme na to, jaké marketingové trendy nás čekají v nadcházejícím roce 2023.

Rozvoj digitálního marketingu a vzestup AI 

Tento trend už pozorujeme dlouho. V online prostoru pojmy jako SEO, PPC a e-mailing hrají při konkurenčním boji o zákazníky velmi důležitou roli. Nejinak tomu bude i v příštím roce. Pro podnikatele, kteří se pohybují především v online světě, jsou správně nastavené digitální marketingové nástroje doslova otázkou přežití.

Rozvoj umělé inteligence rozhodně ovlivní podobu marketingových kampaní. Předpokládá se využití AI ke zvýšení jejich efektivnosti a k lepšímu cílení na koncového zákazníka. Algoritmy jsou stále chytřejší a učí se neuvěřitelně rychle. Rok 2023 tak může přinést překvapující výsledky.

Sociální média a influenceři

Sociální sítě jsou neocenitelným nástrojem pro zvyšování povědomí o značce. Lidé si váš brand lépe zapamatují, když se jim zobrazuje každý den v jejich feedu. V roce 2023 ještě více vzroste význam influencerů. 

Infuencer marketing je na vzestupu už několik let. A s tím, jak dozrává mladší generace zvyklá uctívat své hvězdy internetu, jejich marketingový význam nadále poroste. 

Videomarketing

Obliba videí je nezpochybnitelná. V příštím roce budou značky ještě více využívat krátká videa zaměřená na cílové publikum. Formát proslavil TikTok, Instagram potom navázal se svými Reels. Správně zvolená strategie zvyšuje organické dosahy a přivádí nové nakupující zákazníky. 

Pro mnoho společností tento trend bude představovat velkou výzvu. Je totiž zapotřebí upustit od košatých vět a dlouhých sdělení a namísto toho vyslat jednoduchou, jasnou zprávu. 

Chatboti

S rozvojem umělé inteligence přijde i masivnější nasazení chatbotů. Pro obchodníky se totiž stávají skutečným přínosem a umí už celkem obstojně komunikovat se zákazníky o běžných problémech. Podnikatelům šetří čas i peníze. 

Zákazníci jsou rok od roku náročnější a vyžadují okamžitý servis. Pokud se jim ho nedostane, odcházejí jinam. Konkurence v online světě totiž stále roste. Chatbot ale s minimálními náklady může odliv zákazníků zmírnit. 

Optimalizace pro mobilní zařízení

Ta by měla být standardem už teď. V dalších letech její význam ještě poroste. Uživatelé totiž tráví na svých mobilech stále více času. Mladší generaci, která na internet vstupuje převážně přes telefon, roste kupní síla. S tímto trendem přichází i zvýšená obliba mobilních aplikací. Jejich marketingový význam je v dnešní době nezpochybnitelný.

Důraz na společenskou odpovědnost a hodnoty 

Sociální odpovědnost, etika a transparentnost. To jsou hodnoty, které z marketingového hlediska v roce 2023 získají ještě větší váhu, než měly doposud. Neděje se to sice napříč celým věkovým spektrem nakupujících zákazníků, ale podstatná část generace Z a velká část mileniálů vyžadují od firem v těchto otázkách jasné stanovisko. A vzhledem k tomu, že se kupní síla zmíněných skupin každým rokem navyšuje, marketingové strategie firem se budou muset přizpůsobit, pokud si chtějí zachovat přízeň publika.

Fokus na inbound marketing 

Už se to děje a bude se to dít i v roce 2023. Lidé jsou často už imunní vůči přímé reklamě, která se snaží vnutit jim zboží. Proto by marketingová strategie měla určitě obsahovat i tvorbu hodnotného free obsahu, který publikum zdarma vzdělává, baví a zapojuje do hry. Získat pozornost zákazníků je stále těžší, se zajímavým a užitečným obsahem ale ani v příštím roce firmy nešlápnou vedle.

Nativní reklama

Souvisí s reklamní slepotou zmíněnou v předchozím bodě. Nativní reklama totiž vypadá jako součást běžného obsahu. Je nevtíravá a přirozená. Její význam do budoucna určitě poroste. Lidé totiž nechtějí být uháněni k nákupu, chtějí se bavit. A dobrý marketér ví, jak toho využít.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!