Nebezpečí a rizika na sociálních sítích | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Nebezpečí a rizika na sociálních sítích

article-6-2-6421ab0ed68ac772557778.webp

Máte ponětí, jaké nástrahy a pasti na vás číhají na sociálních sítích? Povíme si o rizicích, se kterými se můžete potýkat.

Není tajemstvím, že v prostorách internetu na nás číhá kdejaký bubák. Mnohdy jde ale o věci, kterým se dá dopředu předejít, nebo si je způsobíme i my sami. Říká se, že sociální sítě jsou dobrý služebník, ale špatný pán. A my bychom měli umět stále stát nohama na zemi. Nesmíme se nechat pohltit tím, co je v digitálu, a přestat koukat kolem sebe. Proto se společně koukneme na jednotlivá rizika, abyste si i vy mohli dát pozor na každé z nich.

Na co si dát pozor?

Není to vždy snadné určit, protože si to mnohdy ani neuvědomujeme. Proto je fajn si některé pasti připomenout. Třeba zjistíte, že se vás některá rizika týkají a ani o nich nevíte. 

  • Závislost, kterou sami podporujete

V prvním bodě bychom vás chtěli upozornit, ať si „dáte bacha“ na čas – nemusíte mít o něm vůbec pojem a stanete se automaticky virtuálním vězněm ve svém vlastním, svobodném světě.

  • Ztráta pozornosti

To velmi úzce souvisí s pojmem uvedeným výše. Asi znáte případ, kdy vám cinkne zpráva a vy automaticky stočíte pohled na obrazovku. Tak přesně to je ono.

  • Neustále jste pod dohledem

Málokdo dnes ještě neví, že každý údaj, jež zveřejní na internetu, tam zůstává navždy. Proto buďte opatrní v tom, co kam dáváte a píšete. Mohlo by se vám to v budoucnu vymstít.

  • Horší spánek

I toto je známý fakt. Je dokázáno, že přemíra času stráveného na sociálních sítích zhoršuje kvalitu spánku.

Velká rizika, kterým se musíte vyhnout

Asi znáte podvodné zprávy, které ve většině případů padají přímo do spamu. Díky bohu za tuto funkci, protože nás svým způsobem chrání. Jde o texty typu žádání o údaje a slibování nějakého výdělku. Jedná se o spousty příběhů s různou tematikou a na ty si dejte pozor. Nejen, že jsou velmi nebezpečné, ale daný uživatel vám může pěkně provětrat kreditní kartu.

Druhým velkým rizikem je kyberšikana, kterou zažilo velké množství lidí, a ne každý ji umí vzít s nadhledem a povznést se nad ni. V takovém případě je důležité si obtěžující zprávy ani nečíst. Víte, jak to chodí: co oči nevidí, to srdce nebolí. Hlupáky z internetu nikdy neodstraníte ani nevymažete. Díky možnosti neustáleho tvoření nových a nových účtů se i po zablokování mohou vrátit jako bumerang zpět.

Posledním důležitým bodem je ochrana údajů, kterou jsme naťukli o pár řádků výše. Opakování je matka moudrosti a toto by mělo být jedno z velkých pravidel na internetu. Cokoliv, co kde vyvěsíte a napíšete, tam bude navěky. Ani pozdější smazání vám k ničemu nebude, protože stále existují lidé, kteří to s internetem umí a dokážou najít cokoliv a kdekoliv, i když si myslíte, že všichni už dávno zapomněli.

Jak se chránit a cítit se v bezpečí?

Nesmíme být jen negativisti a musíme si umět i ukázat, jak se na internetu chovat, aby vám žádné nebezpečí nehrozilo. Pokud budete dodržovat následující pokyny, nemusíte se bát a můžete i nadále využívat internet na různé aktivity.

  • Nemějte všude stejná hesla, pokud nechcete o svoje informace přijít
  • Neukládejte si na žádném webu kreditní údaje nebo používejte samostatnou kreditku jen pro placení na internetu
  • Nikdy neotvírejte podezřelé odkazy, které vám chodí (nejen) do spamu
  • Nezadávejte nikam své osobní a citlivé údaje, pokud nemáte 100% jistotu, že jde o bezpečný web oficiální instituce
  • Používejte dvoufázová ověření, kdekoliv to jde
  • Aktualizujte neustále svá zařízení, aby nedošlo k chybě
  • Zálohujte si data, ať o nic nepřijdete

Pár pravidel, díky kterým pro vás budou internet a sociální sítě daleko bezpečnější, než momentálně jsou. Přeci jen každý z nás chce být v co největším klidu a pohodě. Proto vám doporučujeme dodržovat je všechna. Jen tak se díky našim tipům vyhnete hlavním rizikům na internetu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!