Investiční rizika | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Investiční rizika

frame-3-1-6421af0645e9e524639310.webp

Chcete investovat své peníze, ale neznáte všechna rizika? Pojďme se na ně podívat.

Vzhledem k vysoké inflaci je ideální doba na to začít investovat. Ona je vlastně perfektní doba kdykoliv, protože investování a peníze navíc se hodí vždycky. Proto je dobré začít co nejdříve. Je úplně jedno, jakou oblast si zvolíte. Záleží čistě jen na tom, jak vysoký kapitál chcete do investice vložit. Protože od toho se potom odvíjí i volba způsobu investování. My si ale povíme, jaká rizika vás můžou na této cestě doprovázet a na co si dát pozor. Některým se budete moci vyhnout, jiná vás neminou. Počítejte také s tím, že míra rizika se odvíjí od výnosu investice – čím je vyšší výnos, tím větší riziko to je.

Zkontrolujte si, jak se vyvíjí stav měny vaší investice

Je zcela v pořádku, že kurzy měn se neustále mění, ať už nahoru, nebo dolů. Proto ale zkontrolujte kurz, ve kterém jste peníze vkládali, a kurz, ve kterém budete vybírat. Může se vám lehce stát, že výnosově sice budete v plusu, ale co se týče měnového rozdílu, tak trošku klesnete. Bohužel toto je jedno z rizik, které se nedá nijak ovlivnit. Nikdo z nás nemůže tento vývoj s jistotou předvídat, nejsme jasnovidci.

Nízká nebo žádná poptávka

Naprosto normální a zcela běžné riziko, kterému se taktéž nedá úplně vyhnout. Může nastat situace, že v momentě, kdy se budete chtít své investice zbavit, tak bude velká řada nabídek, zato ale žádná poptávka. V tomto případě je potřeba vybrat ideální dobu, kdy investici prodat, což může být někdy těžké. Vždy je lepší se poradit s nějakým odborníkem, který trhu alespoň trochu rozumí.

Inflace je zákeřné riziko

Těžko se jí vyhnete, ale i s tímto rizikem je lepší investovat. Je sice pravda, že s narůstající inflací se vám sníží výnos vámi uložených peněz, ale ne tolik jako kdyby se vám jen povalovaly v peněžence. Ano, sice vaše investice nebude mít takový výnos, jako jste si představovali na začátku, ale i to je stále lepší než nic.

Stav trhu aneb ekonomika, politika a tak dále

Musíte brát v potaz také jiné faktory, které můžou vaši investici ohrozit. Protože politický či ekonomický vývoj je rozhodně velmi silná zbraň, která má na likviditu dopad. Opět nikdo z nás věšteckou kouli nemá a tak nikdy nejde předem určit, jak se svět bude vyvíjet. Musíte ovšem s tímto vším počítat.

Kreditní riziko s dluhopisy

Riziko při nákupu dluhopisů se týká pochopitelně jejich vyplácení. Protože může nastat situace, kdy vám emitent nebude moci vyplatit nominální hodnotu vaší investice. Nebude tak schopen dostát svým závazkům, což by bylo pro vás velmi nepříjemné.

Úroky a pokles vaší investice

Můžete se dostat do situace, kdy vám vzrostou úrokové sazby. Tím pádem dojde k poklesu vaší ceny akcií nebo dluhopisů. Takže hodnota investice je zase na začátku a vy jste nic nevydělali. Což může být někdy hořké, ale i to je jedno z rizik, která při investování podstupujeme.

Druhy investic a kam můžeme své peníze uložit

Když jsme si řekli možná rizika, chtělo by to vyvážit něčím pozitivnějším. Nyní vám poradíme, na jaká místa můžete své peníze vložit. Třeba vám to pomůže se rozhodnout nebo si lépe vybrat

  • Akcie
  • Nemovitosti
  • Burzovní kontrakty
  • Dluhopisy
  • Podílové listy ve fondech
  • Zlato, stříbro či diamanty
  • Umělecká díla

Každá z těchto investic s sebou nese riziko v nějaké podobě, kterému se třeba nevyhnete. Není snadné si hlídat investice tak, aby byly vždy ziskové. To tak úplně nejde. Nejlepší je poradit se o tom s někým, komu důvěřujete a svěříte se do jeho rukou. Najde vám totiž možnosti, ukáže výběr, budete mít možnost klientského servisu a nemusíte se bát, že byste něco zkazili. Buďte ovšem při volbě poradce obezřetní, ne každý je opravdový odborník, i když všichni se tak tváří.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Marketingový ředitel»
Marketing a PR
Vede Jaroslav Kaucký
30. dubna 6. června
Jaroslav Kaucký