Finance: je jejich řízení vůbec důležité | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Finance: je jejich řízení vůbec důležité?

122-63568c265f32b351109475-min-6492388d02e6c263178919.jpg

Peníze, peníze, peníze. Věčný boj a věčná otázka, jak vlastně s penězi, chcete-li financemi, zacházet. Utrácet, nebo šetřit? Přemýšlet o jejich investici, nebo to zkusit a počkat, jak to dopadne? Není žádná novinka, že s financemi bychom měli zacházet opatrně. O to opatrněji, máme-li firmu. 

Ano, řízení financí je důležité 

Nezáleží na tom, zda pracujete jako technik či jako manažer obchodního oddělení. Finance společnosti je nutné kontrolovat. Je důležité, aby jeden z partnerů vedl záznamy o výdajích a příjmech, potvrzoval platby, znal zůstatek finančních prostředků a hlavně – rozuměl obchodní matematice. Mezi nejčastější chyby, kterých se majitelé v otázce financí dopouštějí, jednoznačně patří neoddělování pracovních a osobních rozpočtů, předem nerozplánované prodeje a nákupy, ale také ignorování možných rizik. Na řízení financí je třeba myslet nejen z těchto důvodů.

Řízení financí můžeme definovat jako strategickou cestu stanovení, kontroly a monitoringu všech finančních zdrojů a to s jediným záměrem – pro dosažení obchodních cílů. Strategický plán finančního řízení bude obsáhlý, týká se totiž téměř všech oblastí finančních funkcí: zisku, výdajů, cashflow atd. Díky finančnímu řízení však můžete dosáhnout maximalizace svých zisků. 

Jak na řízení financí? 

Závisí na třech základních principech: 

  1. Plány. Ty plány, které jsou přizpůsobeny jak dynamice trhu, tak vašemu obchodnímu modelu a organizaci jako takové. 
  2. Stanovené priority dlouhodobých aktivit. 
  3. Předpověď budoucích finančních prostředků a to na základě finančních prognóz. 

Finanční řízení je dvojího typu: strategické a taktické. V rámci strategického typu je stěžejní plánování dalších (nových) investic společnosti. Taktická podoba finančního řízení se zaměřuje na operace na první pohled běžné a jednoduché, jako je sledování transakcí či měsíční finanční uzávěrka. 

Dobře nastavený plán řízení financí může zajistit dlouhodobý úspěch vaší společnosti. K dobře nastavému plánu se dostanete pomocí několika taktik a strategií: 

  • Sestavte si logický přehled aktuálních příjmů a výdajů. 
  • Proveďte detailní analýzu vašich historických příjmů a výdajů. Na jejím základě můžete sledovat svůj úspěch a predikovat, jak bude firma dále prosperovat.
  • Stanovte si rozpočet. Zamyslete se, jak chcete s financemi společnosti nakládat. Budete investovat? Najmete více zaměstnanců? Díky předem stanovenému rozpočtu a průběžným analýzám máte možnost sledovat, jak rozpočet a práci s financemi dodržujete. 
  • Začněte více vnímat a sledovat všechny své transakce. Hlídejte každou korunu, mějte přehled, jak s aktuálními financemi hospodaříte. 
  • Sestavte si výkaz shrnutí výkonnosti vaší společnosti. Výkaz zisku a ztrát vám opět více přiblíží, jak s financemi hospodaříte.

Nejste na to sami 

Pochopit finance není jednoduché. Takzvaně plavat v nich může podnikatel začátečník, ale i majitel úspěšného kadeřnického salonu. Nechte si poradit, pokládejte otázky, nemějte strach říct si o radu. 

Jednu takovou radu vám můžeme dát i my. Nebo spíš Ing. Tomáš Vahalík, ACCA, který od konce října povede kurz týkající se právě řízení financí. Sám totiž ví, že zorientovat se ve financích může působit jednoduše, avšak až tak jednoduché to není. Během šesti týdnů (a 12 lekcí) na naučíte od finančních výkazů po interpretaci finanční analýzy. Kurz ocení zakladatel startupu i generální ředitel firmy či čerstvý absolvent.

Jestliže pro vás již řízení financí není velká neznámá a řadíte se mezi zkušené finanční manažery, hlavní účetní, nebo se chcete lépe zorientovat v kompetencích finančního ředitele, doporučujeme vám kurz pokročilých financí pro vedoucí pracovníky. Provede vás jím Miroslava Stodolicová, MBA, CFO pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti AbbVie. Připravte se díky našemu kurzu na roli strategického CFO a udělejte další krok ve své kariéře.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Zajímavosti a výzvy B2B obchodování»
Webináře
Vede Václav Pergler
25. dubna
Václav Pergler