Jak správně delegovat úkoly | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak správně delegovat úkoly

a2301-6303956c42068426578543.png

Chcete být úspěšný manažer a umět delegovat úkoly? Prozradíme vám několik tipů, kterých byste se měli držet.

Každý správný manažer by měl umět správně delegovat úkoly, ale je pravdou, že ve většině případů tomu tak není. Je poměrně dost náročné umět vyhodnotit, kdo co bude dělat a zároveň provádět důkladnou kontrolu. Jak se z toho nezbláznit? Pojďme se podívat na tipy, které vám pomohou, když si nebudete vědět rady.

Správné rozhodování při rozdělování úkolů mezi ostatní

Je naprosto běžné, že se vám čas od času toho nad hlavu valí až příliš. Zkuste se tím tolik nezatěžovat, protože vám potom zůstane méně energie pro opravdu důležité věci. Rozdělení úkolů je klíčový faktor celé práce. Jak je správně rozdělit? V případě, že máte naléhavé věci o kterých víte, že je nemůžete delegovat, tak je splňte vy. Musíte umět vyhodnotit, co jsou vaši podřízení schopni udělat a co už ne. V momentě kdy víte, že by některé náročnější úkoly mohli zvládnout, je předejte dál. Nesmíte pak zapomenout danou práci zkontrolovat.

Harmonogram práce je stejně důležitý, jako práce samotná

Musíte si uvědomit, že všichni zaměstnanci kolem vás nejsou roboti a nefungují povětšinou na 100 %. Proto berte v úvahu časovou rezervu a udělejte si dobrý harmonogram. Musíte brát v potaz mnoho klíčových bodů, které budou hrát roli při jeho sestavení. Důležité je vědět, co je cílem úkolů, všechny termíny ukončení, potřebné papíry, které budeme potřebovat. Dalším důležitým bodem je dělba práce. Aby každý věděl, co má kdy a do kdy udělat.

Při rozdělování úkolů si vyberte správné pracovníky

Je naprosto přirozené a normální, že každý umíme něco jiného. Proto je tedy dobré vědět, které dovednosti a znalosti mají vaši zaměstnanci. Musíte umět vyhodnotit, kdo se na danou práci nejlépe hodí a ještě v lepším případě, kdo je schopen ji vůbec zvládnout. Musíte brát zřetel i na míru zodpovědnosti, kterou úkol s sebou přináší. Volba je vždy na vás, ale dávejte pozor na ukvapené rozhodování a raději si dvakrát rozmyslete komu a který úkol hodláte svěřit. Protože odpovědnost padá především na vás.

Kontrola, kontrola a zase kontrola veškeré delegované práce

Předáním úkolu na někoho jiného to vlastně vůbec nekončí, teprve začíná. Delegování práce totiž nespočívá v ulehčení si své vlastní práce. To že předáte úkol na někoho jiného, vás ho vlastně vůbec nezbaví. Musíte totiž neustále dohlížet na průběh celého dokončování. Kontrola v průběhu je daleko efektivnější a lepší, než jen na konci. Můžete totiž snadno předejít chybám, které se dají opravit za pár minut, než to potom dohánět ke konci.

Musíte být se zaměstnancem na stejné vlně

Jakmile jste ve fázi, že máte rozhodnuto kdo bude jaký úkol dělat, musíte si ověřit ještě pár důležitých faktorů. Je sice fajn, že jste úkoly rozdělili, podle vás ideálně – musíte ale brát v potaz i zpětnou vazbu od vašich podřízených. Jsou dané úkoly schopni splnit v termínu a správně? Rozumí všemu, co mají na starost? Chtějí vědět ještě nějaké doplňující informace? A mnoho dalších otázek, které je třeba zodpovědět. Je totiž důležité vnímat zpětnou vazbu, kterou vám vaši zaměstnanci dávají a umět vyhodnotit, zda jste se rozhodli správně.

Co je tedy závěrem?

Nikdo vám nedá návod na správné delegování či rozhodnutí. Můžete si projít pár tipů, které vás trochu pomohou nasměrovat. Jediné co je třeba si pamatovat je to, že nejlepší rozhodnutí se dělají s klidnou hlavou. Netřeba proto tlačit na pilu a spíše si své kroky dopředu promýšlet, než začnete opravdu jednat.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková