Jak pracuje profesionál ze světa business analýzy? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje profesionál ze světa business analýzy?

img-4268-62d9064a9b228057885638-min-647ee5c13d016899269927.png

Business analýza se může jevit jako velmi složitá činnost. Někteří ji přirovnávají k IT, jelikož této oblasti málokdo rozumí a berou BA jako málo užitečnou. Opak je však pravdou, protože je daleko horší proinvestovat peníze a pak vidět výsledky business analýzy, které nestojí za nic. Lze ji zpracovávat dle standardů nebo intuitivně. Nejznámější je standard BABOK, který je vydaný IIBA – International Institute of Business Analysis. Je to znalostní rámec, který je potřebný pro vykonávání business analýzy. 

Více nám o business analýze řekne Jan Tatarla, který je Functional Business Analyst ve společnosti Škoda Auto. Jan se rozhodl spolupracovat s platformou Laba. Stane se lektorem online kurzu „Business analýza“, během kterého vám předá cenné informace a know-how ze své bohaté praxe.

#1. Jaké jsou hlavní povinnosti business analytika?

Hlavní povinností business analytika je identifikace potřeby organizace nebo realizace požadavků zákazníků. Nabízet možnosti řešení těchto požadavků a být schopen organizovat jejich realizaci. Činnost analytika tak zasahuje do několika oblastí – od kontaktu a jednání se zákazníkem, až po zajištění realizace. Realizace může být prováděna v rámci organizace nebo externí firmou. V obou případech Business analytik koordinuje činnost a informuje zákazníka.

#2. Jaká je podle vás nejdůležitější vlastnost, kterou business analytik musí znát? 

Nejdůležitější vlastností business analytika je dle mého názoru kritické myšlení, tedy schopnost najít vzájemné souvislosti mezi jevy. Důležité je nepodléhat prvnímu dojmu a být schopen nalézt argumenty pro i proti. Dále je nutné umět zaujmout odstup od problému a připustit odlišný pohled na věc.  

#3. Co obnáší business analýza?

Použití různých technik a metod k vytvoření podkladů k rozhodování pro management. V rámci toho musí identifikovat možnosti řešení a odhadnout jejich náročnost. Vytvořit podklady pro realizaci dohodnutých cílů a v neposlední řadě zajistit/spolupracovat na realizaci těchto cílů. 

#4. Jaká jsou hlavní pravidla pro tuto pozici?

Jako business analytik musíte být schopen pochopit problémy a potřeby zákazníka. Na základě chápání problematiky následně navrhnout možná řešení. Dohodnuté řešení komunikovat se zainteresovanými stranami a po odsouhlasení plánu se podílet na realizaci řešení. Součástí očekávání může být i následný monitoring fungování daného řešení.

#5. Jaké využíváte programy ke své práci?

Základním nástrojem business analytika je asi Microsoft Office (Powerpoint a excel). Dále je to nástroj pro správu dokumentace (Confluence) a nástroj na správu požadavků/ticketů (JIRA). Ve fázi realizace projektu používáme interní nástroje, které jsou specifické pro danou firmu/organizaci, ale i například standardní IT nástroje jako je Postman.

#6. Využíváte agilní metodiky? 

Vzhledem k tomu, že pracuji v IT oddělení, je pro nás využívání agilní metody standard. Agilní metoda může ušetřit čas, ale je náročnější na organizaci a hlavně komunikaci.

Osobní otázky:

#1. Co se Vám v profesní kariéře povedlo / co naopak ne? 

Samozřejmě jsem hrdý na to, že jsem se podílel na úspěšném nasazení produktu MyŠkoda na trh. Dále se mi povedlo vytvořit zajímavý přehled/report pro monitorování a anlýzu prodeje akčních výrobků, ve kterém jsem kombinoval data z několika různých zdrojů. Managementu se tak dostala informace, která by jinak byla nedostupná. 

Nepovedlo se mi předat některá zlepšení (např. makra v Excelu), která jsem na své pozici (IKEA) vytvořil, takže po mém odchodu přestala být používána.

#2. Jakým způsobem se koncentrujete? Máte nějaké tipy?

Dlouhodobá koncentrace je samozřejmě náročná věc. Mě osobně k obnovení koncentrace pomáhá, si na krátkou chvíli zažonglovat s balónky. 

#3. Jaký máte názor na work-life balance?

Jednoznačně si vážím firem, které podporují vyvážený life-work balance. Dle mého názoru by pracovní život neměl být nad tím soukromým. Mělo by to být vyvážené a pokud má mít některý z nich navrch, ať je to ten soukromý život.

#4. Co se Vám na business analýze líbí?

Nejvíce mě na business analýze baví multidisciplinarita. Začínáte studiem požadavku nebo potřeby, následně hledáte možná řešení ať už pohledem ke konkurenci nebo vytvořením vlastního návrhu na prázdný list. Dále naplánujete uskutečnění tohoto řešení a koordinujete jeho implementaci. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!