Jak pracovat dlouhodobě z domova? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracovat dlouhodobě z domova?

cz3-62bc128a786f7254789506-min-646f6b562cb94928669929.jpg

Jak pracovat dlouhodobě z domova? Dáme vám několik rad, abyste předcházeli stresu.

Není novinkou, že v dnešní technologické době už je možné plnohodnotně pracovat i z domova. Mnoho firem nově nabízí pracovní pozice, kde můžete svou práci dělat odkudkoliv. Pokud jste jedním z těch, kteří mají kancelář doma nebo to v budoucnu plánujete, tento článek se vám může hodit. Pracovat z pohodlí domova je totiž někdy pěkná dřina a ne nadarmo se říká, že bychom si práci domů tahat neměli. Jenže jak to udělat, když se vaše práce stala zároveň vaším spolubydlícím? Máme pro vás pár tipů, které vám mohou pomoci najít balanc mezi prací a osobním životem. Nezapomeňte ale, že každý jsme jedinečný a to, co může vyhovovat jednomu, nemusí naopak sedět tomu druhému.

Nastavte si denní rituály

Velmi důležité je nastavení denní rutiny. Nejhorší věc, kterou můžete vaše ráno začít, je hned po probuzení naskočit do práce. Vaše tělo totiž není zcela nastartované a připravené ke kvalitnímu výkonu. Den by měl začít minimálně ranní hygienou a doplněním energie ve formě vydatné snídaně. Nechcete přece své tělo zaskočit a naložit mu pracovní povinnosti a stres ihned po probuzení. Navíc při dodržování návyků a rituálů i během dne, bude vaše pracovní morálka daleko lepší a zvýší se i kvalita vaší práce. 

Vymezte si svou pracovní dobu

Chápu, že někdy je těžké po skončení pracovní doby nedokončovat co je třeba nebo na co jste zapomněli. K tomu vás ani nenutím a spíše bych vám chtěla navrhnout řešení. To že máte k práci neomezený přístup z domova, neznamená, že budete resty dokončovat o půlnoci. Měli byste si vymezit jasný čas na práci, zpravidla pokud pracujete na smlouvu a máte ho přesně stanovený od vašich nadřízených. V době mimo vaší pracovní dobu byste se měli vyhýbat řešení čehokoliv, co klidně může počkat do zítřka. Aneb ráno moudřejší večera není jen přísloví, ale zároveň i rada, kterou se můžete řídit.

Najděte si své pracovní místo

Stejně jako v kanceláři má každý své přidělené místo, tak i vy byste si měli vyhradit prostor pro vaši práci v domácím prostředí. Mělo by to být konkrétní místo kam budete usedat každé ráno. Pracovat z postele vás spíše uspí a gauč také není vhodná volba pro vaše záda. Tato místa máme většinou spojena s odpočinkem, proto bysme měli směřovat trochu jinam. V ideálním případě to bude pracovní stůl a pokud jej nemáte, doporučuji vám si alespoň provizorní pořídit. Společně s kvalitní židlí to bude ta správná kombinace na efektivní práci a záda vám v budoucnu jistě poděkují.

Udržuje osobní kontakt s vaším okolím

Pokud se nacházíte v situaci kdy vaším jediným kontaktem během dne je kocour, který o vás nejeví tak velký zájem, jako vy o něho, zpozorněte. Absence osobního kontaktu by mohla mít velký dopad nejen na vaši psychiku, ale také na fyzické zdraví. A to se pak projeví také na pracovním výkonu. Proto, pokud se zrovna ve vašem okolí nenachází někdo kdo by vám věnoval čas, jděte se aspoň projít. Čerstvý vzduch vám pomůže, vylepší náladu a nikdy nevíte, na koho můžete při příjemné procházce v parku narazit. 

Nastavte si v průběhu dne přestávky

Pauzy na oddech, jsou nezbytnou součástí vašeho pracovního dne. Díky home office ale máte možnost odpočívat vlastně kdykoliv, pokud si plníte pracovní povinosti ve stanoveném termínu. Dávejte si ale pozor na časté pauzy, díky kterým vaše soustředění a efektivita práce značně poklesne. Nikdy není na škodu, pokud si během dne zacvičíte nebo projedete sociální sítě. Určitě to ale nepřehánějte, protože se vám může stát, že na konci dne zjistíte, že jste díky mnoha pauzám vlastně nic neudělali. 

V případě, že všechny výše uvedené rady plníte jste na správné cestě ke zdravé psychické pohodě a efektivní práci na home office. Nemusíte je nutně všechny dodržovat každý den. Nejsme roboti a nemůžeme být každý den perfektní. Takže pokud chcete jeden den pracovat z postele, protože vám třeba není dobře, nebo si dáte pauzu navíc, nebude to žádná tragédie.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!