Jak vypadá expert na sociální sítě? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak vypadá expert na sociální sítě?

smm-2-62b9a3787256f659540558-min-646f6b1d48c34163425359.jpg

Social media marketing je součástí marketingové strategie značky nebo firmy. Hlavní náplní SMM je komunikace a interakce s okruhem uživatelů, kteří vás sledují nebo by mohli začít sledovat. Více nám o SMM řekne Ing. Vítězslav Klement, který je Social Media Skillhead v mediální agentuře GroupM.

Vítězslav se rozhodl spolupracovat s platformou Laba. Stane se lektorem online kurzu „Social media marketing“, během kterého vám předá cenné informace a know-how ze své praxe.

Jak vypadá správně nastavený firemní profil na sociálních sítích?

Minimálním základem správně nastaveného a vypadajícího profilu, a je jedno, na které sociální platformě, jsou dvě roviny – maximální množství informací o firmě a potom „zvládnutá“ grafika.

Tím prvním mám na mysli maximálně možně vyplněné informace o firmě – adresu, otevírací dobu, odkaz na web nebo další sítě, přehled produktů atd. Zvládnutou grafikou potom myslím třeba mít úvodní nebo profilovou fotku ve správném tvaru a rozměru tak, aby se zobrazovala správně a kompletně. 

Pracujete jako Social Media Skillhead, co tato pozice obnáší?

Průběžné si udržování aktuálních znalostí o fungování a podstatě nejen sociálních sítí, ale obsahového marketingu jako celku. Tím se rozumí adaptace novinek, nových trendů, formátů a postupů, objevování nových platforem, testování reklamních platforem a hledání toho nejlepšího řešení jak pro mé kolegy, tak tím pádem i pro naše klienty. 

Které sociální sítě jsou aktuálně trendy a proč?

Záleží, jak se na to „trendy“ díváte. Z hlediska počtu uživatelů je trendy stále Facebook nebo Instagram. Z hlediska růstu uživatelů je pak zase trendy TikTok. Záleží také na cílové skupiny a tom, kdo chce na sociálních sítích vystupovat. Pro firmy a jejich B2B komunikaci je trendy Linkedin, pro hodně mladé uživatele potom třeba Snapchat.

Jaké aplikace nejčastěji využíváte ke své práci?

Malování a Poznámkový blok. Bez legrace. 😊 Ale jinak samozřejmě celou škálu nástrojů od grafických, mailingových až po samozřejmě samotné reklamní nástroje jednotlivých platforem, což asi taky můžeme vnímat jako aplikace. 

Jakou sociální síť preferujete pro svou osobní potřebu?

Nejvíc času asi trávím na Facebooku, ač pasivně, stejně tak používám Twitter. Účty mám ještě na TikToku a Instagramu, ale tam se spíš věnuji petfluencerskému projektu pro našeho králíka.

Jak moc je důležité, aby dnes firma měla profil na sociálních sítích? Jde to i bez něj?

Naopak, rozhodně by nemělo převládat přesvědčení, jako se to dost často děje, že když firma není na sítích, je to konec. Jasně, dneska je na sítích drtivá většina Čechů a denně tam jste schopni zasáhnout kolem 75 % z nás. Ale stejně jako když v rámci svého marketingového mixu zvažujete ostatní mediatypy, nebo byste teda aspoň měli, stejně tak stojí povícero zamyšlení nad tím, zda je pro váš brand vhodná nějaká sociální síť. Začít byste při úvaze měli třeba cílovou skupinou. Tedy jestli ti, které potřebujete oslovit, na sítích opravdu jsou. A jestli není snazší je oslovit někde jinde. 

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Naštěstí pro mě nepůsobím v oblasti automatizované pásové výroby a můžu s vděkem a nadšením prohlásit, že nic jako běžný pracovní den neexistuje. Každý den je vlastně úplně jiný, což vítám, protože tam nehrozí nějaká rutinní činnost. Můj pracovní den je složen z aktivit jako je komunikace s dodavateli, komunikaci s našimi týmy a třeba i klienty, školení interní i externí, přednášková a publikační činnost, příprava materiálů a dalších podkladů pro kolegy, řešení aktuálních potřeb a situací jak ze strany kolegů, tak našich klientů.

Co si myslíte, že čeká sociální sítě v blízké budoucnosti? 

Sociální sítě tu s námi ještě nějaký ten rok budou, možná tu budou déle, než my. Ale stát se může spousta věcí a doba je překotná. V té nejbližší době nás čeká na sítích spousta výzev a zase se odvíjí od toho, kdo je to to “nás”. Obecně to budou další a další snahy a activity, jenž by měly vést k potírání a potlačování šíření dezinformací a fakenews. Z hlediska inzerentů nás čeká další a další omezování možností konkrétního a detailního cílení reklamy na kýžené uživatele. No a jako uživatele nás v nejbližší době čeká, nebo taková je asi představa samotných platforem, nakupování přímo v rámci jednotlivých platforem, třeba i během live stream obsahu značek. 

Osobní otázky:

Máte rád sociální sítě v soukromém životě?

V soukromém životě sociální sítě používám, asi ne v takovém objemu, abych nějakým způsobem vylepšoval celonárodní průměr, ale ano. Používám je zejména proto, abychom mohl být v kontaktu s dalšími lidmi nebo proto, abych byl na příjmu aktuálnímu dění a událostem. 

Jak dlouhou máte praxi v oblasti SMM?

První „pracovní“ příspěvek jsem na Facebook nahodil někdy kolem roku 2010, takže se dá říct že mám přes 12 let zkušeností se SSM. 

Pracujete raději z domova nebo preferujete dojíždění do kanceláře?

Obě varianty mají něco do sebe, respektive obě mají své klady i zápory. Naštěstí mám jak skvělé kolegy a pracovní prostředí u nás v GroupM, tak víc než dostatečné pracovní podmínky pro práci z domova, takže se dlouhodobě pohybuji v nějakém hybridním „mezimodelu“. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!