Zásady přípravy na pracovní pohovor | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Zásady přípravy na pracovní pohovor

zasady-pripravy-na-pracovni-pohovor-2-62a079b251c3a995950851-min-646f69f945b37836866410.jpg

Jak se připravit na pohovor? Zjistěte si informace o firmě a jejich dress code!

Snad každý už si někdy hledal práci a v rámci toho absolvoval pracovní pohovor. Ať už to byla pozice pro absolventy nebo seniorní pracovníky, vždy personální oddělení spolu s vedoucími vybírají ty nejlepší uchazeče, kteří s nimi budou budovat firmu. Příprava na pracovní pohovor dá sama o sobě dost zabrat a neměli bychom ji rozhodně podceňovat. Nepřipravenost a neupravenost vás může stát místo o které opravdu stojíte. V případě, že chcete, aby si vaši budoucí nadřízení vybrali právě vás, připravili jsme rady, které se vám mohou při dalším pohovoru hodit. 

Informace, informace a zase informace

Být připraven dělá hodně. Především víte, o čem se na pohovoru budete bavit a dáte najevo, že vám na pracovní pozici záleží. Příprava vám nemusí zabrat moře času, nikdo nečeká, že budete znát detailně všechna čísla, změny, počty pracovníků a podobně. Nicméně informace jako čím se firma zabývá, zda má pobočky a čím se liší od konkurence je základ úspěchu. Jde o jednu z nejčastějších otázek HR specialistů, kteří se ptají co o firmě víte. 

Kde informace hledat?

Spousta informací o firmě se nachází na jejich webových stránkách, kde najdete nejen sekci O nás, ale také čím se zabývají, co o nich říkají spokojení zákazníci a podobně. Není od věci projít si také sociální sítě a třeba si zapamatovat, co postovali nedávno nebo se při pohovoru zmínit, že se vám líbila ta či ona fotka. Platí zde pravidlo, čím víc víte, tím větší je vaše šance vyniknout mezi ostatními potenciálními zájemci. 

Je dobré aby jste se dopředu informovali nejen o firmě ale také o vaší pracovní pozici. Dobrá informovanost není nikdy na škodu. 

Zároveň si ale pamatujte, že máte možnost se ptát. Proto mějte dopředu připravené otázky ohledně vaší pozice. Otázky se mohou týkat osobního volna, nástupního dne, pracovní doby nebo i třeba kdo vás bude mít první měsíce na starost a na koho se budete obracet. 

Vyzdvihněte své silné stránky 

Nebojte se umět prodat to, co umíte a čím vynikáte. Byli byste překvapeni, kolik lidí má strach o sobě veřejně říci, že jsou v něčem dobří a vyzdvihnout své přednosti. Proč to tak je? Lidé si často myslí, že vyzdvihování silných stránek působí jako vychloubání. To ale není tak úplně pravda. Musíte si věřit, působit sebevědomě a říct vše, o čem jste přesvědčeni, že by vám mohlo pomoct vysněnou práci dostat. Dejte si, ale pozor. Buďte vždy připraveni na to, že se vás může HR specialista na vaše silné stránky zeptat, a vy si je tak budete muset obhájit. 

Proměnte své slabé stránky na přednosti

Když už popíšete své silné stránky, nesmíte se bát také upřímně odhalit i své slabiny. Nikdo totiž není dokonalý a i když se budete snažit o své dokonalosti HR specialistu přesvědčit, můžete si být jistí, že vám neuvěří. Při popisu slabých stránek mějte vždy připravené argumenty, kterými své slabé stránky dokážete proměnit ve váš prospěch. Pamatujte, že nikdo není dokonalý a každý má své chyby.

„Nesuď knihu podle obalu“ v případě pohovoru neplatí

Pamatujte si, že váš dress code musí odpovídat tomu, na jakou pozici se hlásíte. Outfit, který si vyberete, by měl korespondovat nejen s pracovní pozicí, ale také s vámi samotnými. Pokud vám tedy kravata či podpatky nejsou příjemné, můžete zvolit pohodlnější variantu. Dejte si pozor mezi hranicí formálním a neformálním může být velmi tenká, proto věnujte výběru oblečení svůj čas.

Nesnažte se být příliš extravagantní nebo dokonce vyzývaví. Nechcete přece vypadat, že chcete zaujmout jen svým vzhledem a celkovým zevnějškem. Určitě ale nesmíte zvolit opačný extrém v podobě outfitu, ve kterém sedíte u televize. Doporučujeme tedy kombinaci komfortu a elegance, abyste se mohli plně soustředit na váš výkon a zároveň vytvořit dobrý dojem.

Věříme, že jsme vám výše uvedené rady alespoň trochu pomohly překonat stres a nejistotu, kterou pracovní pohovor obnáší. Pamatujte si, že žádná rada nenahradí přirozenost a dobrou mluvu při komunikaci, která je konec konců nejdůležitější ze všech. Nic totiž nesmí vypadat strojeně a věřte, že váš spisovný a sebejistý projev vám zajistí polovinu úspěchu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!