Jak pracuje úspěšný SAPista | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje úspěšný SAPista?

montaznaa-oblast-1-kopia-13-629dd0565a8e7293126333-min-646f69b2cfe41784176752.png

Chcete vědět, co znamená a dokáže SAP? Jedná se o největší a nejrozšířenější podnikový systém, který používají nejznámější společnosti na světě. Tento počítačový systém se skládá z několika modulů:

  • SAP MM: Material Management (Materiálové hospodářství)
  • SAP PP: Production Planning (Plánování a řízení výroby)
  • SAP PM: Plant Maintenance (Řízení údržby)
  • SAP FI: Finance
  • SAP CO: Controlling
  • SAP HR: Human Resources (Personalistika)
  • SAP QM: Quality Management (Řízení kvality)

Více nám o SAPu řekne David Karlíček, který je SAP Business Consultant & Management Consultant ve společnosti BearingPoint.

David se rozhodl spolupracovat s platformou Laba. Stane se lektorem online kurzu „Úvod do SAP“, během kterého vám předá cenné informace a know-how z praxe.

Jaké jsou hlavní výhody SAPu a co to vlastně SAP je?

SAP jako společnost je velice diverzifikovaná a globální firma v oblasti business aplikací, tudíž je velice složité v krátkosti popsat její aktivity. Hlavním produktem společnosti je ERP systém (Enterprise Resource Planning – Podnikový Informační Systém), který pomáhá řídit klíčové procesy v jediném systému pro oddělení, jako jsou finance, výroba, lidské zdroje, dodavatelský řetězec, služby, nákup a další. Hlavní výhodou SAP pokud opomeneme některé technologické přednosti je především dominance na trhu ERP systémů. Od svého počátku v roce 1972, kdy společnost SAP vytvořila první verzi ERP systému na světě, se stala světovým lídrem v jeho poskytování a je tomu tak v podstatě dodnes. 

Komu byste doporučil SAP?

Společnost SAP historicky zpravidla cílila na poskytování svých služeb spíše pro velké či středně velké podniky. Postupně však vytvářením dalších produktů jako například SAP Business One se snaží vice cílit i na kategorii menších podniků. Tudíž velikost podniku přestává být limitací pro používání SAP business aplikací. Obecně lze říci, že každý podnik, který chce digitalizovat své podnikové aktivity by měl začít uvažovat o implementaci podnikového informačního systému, který může být například od společnosti SAP. 

Jakým způsobem Vám SAP zjednoduší život?

Podnikový informační systém hraje v dnešním digitálním světě naprosto nezastupitelnou roli. Nasazení a využívání těchto systémů přináší podniku řadu výhod v mnoha oblastech. Vytvoření jednotného systému zpracovávání dat vznikajících při nákupu, výrobě, skladování, odbytu, účetnictví a v oblasti lidských zdrojů přináší možnost okamžité kontroly či získávání relevantních údajů, které by jinak mohly být skryty nebo jen těžko odhalitelné.

Využíváte pro svou práci ještě nějaké další aplikace či služby?

Ve své práci se zaměřuji na nové trendy v oblasti firemního nákupu. Využívám k tomu softwary jako je například SAP Ariba pro E-commerce, Celonis pro procesní mining či DocuSign pro elektronické podpisy dokumentů. 

Existují i nějaké nevýhody SAPu? Pokud ano, jaké to jsou?

Podnikový informační systém SAP využívá drtivá většina největších globálních firem na světě. Z toho samozřejmě pramení velmi velká komplexita daného systému, jelikož by měl být schopen maximálním způsobem zvládat velice složité business procesy daných firem. Přehlcení informacemi koncového uživatele při práci se SAP tak považuji za jeden z hlavních nedostatků, který se SAP snaží v poslední době řešit například vytvářením více uživatelsky přívětivého rozhraní. 

Přicházíme na jednu z našich typických otázek – Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Zcela jinak než jak to vypadalo před pandemií COVID-19. Jako SAP konzultant jsem byl neustále na cestách a pracoval jsem fyzicky.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!