24 zásad projektového řízení od týmu NASA | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

24 zásad projektového řízení od týmu NASA

Představujeme interní kodex cti pro projekty.

cover-3-61d31ab948641328903922.webp

V roce 2014 zveřejnila NASA 100 pravidel pro své projektové manažery. Tito lidé jsou zodpovědní za americký civilní kosmický program a pod jejich vedením pracují nejlepší odborníci z celého světa. Klíčové zásady práce na projektech odvodili Jerry Madden, zástupce ředitele Úřadu projektů misí NASA, a jeho kolega Rod Stewart.

Vybrali jsme a přeložili ty nejdůležitější.

O projektových manažerech

#1. Buďte upřímní ke každému, s kým komunikujete. Musíte pracovat se stejnými lidmi, i když na různých projektech. Dovolte jim, aby vás raději respektovali, než přechovávali zášť. 

#2. Naštvaní a nervózní lidé mohou být projektovými manažery. Prokrastinátoři a lenoši naopak ne. 

#3. Manažer nemusí vědět, jak úkol splnit. Musí však mít jasnou představu o cíli, k němuž má správné provedení vést.

#4. Ne všichni úspěšní manažeři jsou kompetentní - a naopak. Štěstí hraje velkou roli jak při úspěchu, tak při neúspěchu. Je však příznivější pro schopného a pilného pracovníka.

#5. Dávejte si pozor na projektového manažera, který v jedné osobě spojuje systémového inženýra a finančního ředitele. Takoví lidé jsou obvykle nebojácní. Mohou se chytit všeho a nakonec projektu jen škodí. Ujasněte si povinnosti svých zaměstnanců.

#6. Většina manažerů je úspěšná díky síle a dovednostem svého týmu.

#7. Mnoho problémů je v projektu zabudováno od samého počátku. Předběžné plánování je nejdůležitější částí práce. Praxe ukazuje, že katastrofickým neúspěchům mnoha projektů bylo možné zabránit hned na začátku.

O týmové práci

#8. Není možné mít přehled o všem. Váš tým však musí vědět, že špatně odvedenou práci si nenecháte líbit.

#9. Lidé jsou hlavní příčinou většiny neúspěchů projektů. Poznejte své kolegy, zjistěte jejich slabé a silné stránky. To pomůže vyhnout se chybám v práci souvisejícím s osobností každého zaměstnance.

#10. Na workoholiky si dávejte dobrý pozor. Během krátké doby mohou projekt značně poškodit. Při vysoké pracovní zátěži tito lidé rychle vyhoří. 

#11. Klíčem k dokonalosti je účast. Lidé, kteří pouze na průběh projektu přihlíží, ale nejsou do procesu zapojeni, nikdy přesně neví, co se děje.

#12. Nekompetentní lidé se většinou neradi chlubí svou prací.

#13. Nikdy nežádejte vedení o rozhodnutí, pokud to můžete udělat sami.

O výkazech

#14. Externí kontroly přicházejí v tu nejhorší možnou dobu, proto udržujte svá data aktuální - jak obchodní, tak technická. Nedostatek aktuálních informací bývá důvodem k propuštění.

#15. Na pracovní schůzce by mělo být přítomno přibližně šest osob. Setkání s velkým počtem účastníků slouží k šíření informací, nikoli ke konstruktivní diskuzi.

#16. Čím méně vedení projektu rozumí, tím více potřebuje výkazy. V tomto případě by měl být dokument co nejlépe napsaný - jednoduchost a srozumitelnost ještě nikdy nikoho neurazila.

#17. Argumentovat potřebou výkazů je těžší než je vytvářet. Pokud však zabírají příliš mnoho času a úsilí nebo narušují pracovní postupy, je vhodné je nahlásit vedení.

O dodavatelích

#18. Je v pořádku být k dodavateli zdvořilý, ale přátelství s ním může ohrozit vaši objektivitu.

#19. Pro slabého projektového manažera existuje jediné východisko: okamžité propuštění. 

O inženýrech a vědcích

#20. Inženýři jsou rození optimisté. Jsou poslední, kdo se dozví, když projekt překročí rozpočet. Ale i když jsou finanční problémy zjevné, inženýři se nad nimi nezamýšlejí. 

#21. Většina vědců je racionální, pokud neomezujete jejich schopnost experimentovat. Výzkum je součástí jejich vědecké práce. Vědci však mohou udělat ústupky, pokud vědí, že jste k nim upřímní.

O neúspěchu

#22. Nepoužívání moderních technologií je závažnou chybou. Ještě větší chybou je však zapomínat, že počítače pouze napodobují myšlení.

#23. Nedělejte ukvapené závěry. Zjistěte přesně, v čem byl problém - špatné posouzení může vést k dalšímu kolapsu.

#24. Nebojte se neúspěchu, jinak nikdy neuspějete. Buďte však schopni se rychle zotavit z neúspěchů.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!