Ostrov Man: Malebné výhledy, podivné ovce a pohodová dovolená | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Ostrov Man: Malebné výhledy, podivné ovce a pohodová dovolená

Maledivy loni navštívilo přes 1,8 milionu turistů*ek, co zkusit ostrov, kam ročně zavítá jen 300 000 lidí?

frame-482643-666965fb9fd0e664056938.webp

Léto 2024 je za dveřmi, máte plány na léto, nebo stále váháte, kam letos vyrazíte? Máme pro vás tip na příjemné místo, ať už cestujete sami, ve dvou, nebo s dětmi.  

Man (používá se také Mann, v manštině se nazývá Mannin) najdete v Irském moři mezi Anglií, Skotskem, Irskem a Walesem. Má rozlohu 572 km² a v roce 2021 zde žilo 84 069 obyvatelů*ek. Větrné a deštivé počasí během většiny roku dělá z ostrova Man ideální místo na letní dovolenou, kdy vás čeká příjemné mírné podnebí. Ostrov není nijak velký, uvádí se délka kolem 50 km a šířka 22 km.

Stopy lidské činnosti sahají až do doby 6 500 př. n. l. Ostrov v minulosti osídlili Keltové a později Vikingové. V roce 1399 definitivně přešel pod kontrolu anglické koruny a od roku 1765 je britským závislým územím. 

Platí se librami, stejně jako ve Velké Británii. Ostrov Man si však vydává vlastní variantu (manská libra) a na mincích a bankovkách tak najdete odlišné motivy. Úředním jazykem je angličtina, původní manština spadá do rodiny keltských jazyků, podobně jako třeba irština.

Man je dostupný letadlem, nebo lodí z několika anglických a irských přístavů. Přímým letem se z České republiky na Man nedostanete, přesto se dá letecká cesta zvládnout. Můžete letět ráno z Prahy do Londýna a přestoupit. 

Denně odlétá na Man letadlo z londýnského letiště Heathrow (LHR) ve 12:00, v sobotu a neděli jsou lety dva (12:00, 14:45). Let z Londýna trvá hodinu a půl. Dají se najít i lety přes Londýna Gatwick (LGW), nebo Manchester. Snadno tak můžete přizpůsobit své plány na léto a načerpat energii z pobytu v nádherné krajině ostrova Man.     

Zajímavější možností je let z Prahy do Dublinu nebo z Katowic do Liverpoolu. Začnete dovolenou v krásném hlavním městě Irska či známém rodišti Beatles a na Mann se dostanete trajektem. Plavba z Dublinu trvá téměř tři hodiny, z Liverpoolu je o deset minut kratší, tedy 2 hodiny 45 minut. Jízdenku se vyplatí koupit s předstihem. 

Cesta lodí má svoje kouzlo. Zažijete plavbu do přístavu Douglas, který vítal připlouvající už za dob královny Viktorie, až tam spadají počátky turismu na Manu. Oblíbený je Man i dnes. V roce 2023 přivítal ostrov 318 000 návštěvníků*nic, kteří do místní ekonomiky přispěli částkou 183,2 milionu liber. Plány na léto nemusí zahrnovat jen tropické ostrovy, relativně blízký ostrov Man má také své kouzlo.   

Výzva pro motoristy

Nejvíce navštěvovanou událostí je Tourist Trophy, prestižní a velmi nebezpečný motocyklový závod o délce zhruba 60 km. Rychlost přes 200 km/h znamená na úzkých silnicích pravidelné havárie, zranění a mrtvé. Motocyklové závody se jezdí od roku 1911 a zahynulo při nich 269 jezdců, včetně českého závodníka Petra Hlavatky v roce 1991.

Připomeňme si veselejší událost, vítězství českého jezdce v kategorii nováčků (Manx Grand Prix) v roce 2012. Kamil Holán potvrdil svoji pověst jednoho z nejlepších českých jezdců na přírodních okruzích a další úspěchy si připsal o dva roky později, kdy dosáhl 6. místa v závodě Junior Manx Grand Prix z (celkem 75 účastníků) a v závodě Senior Manx Grand Prix obsadil 5. místo (celkem 66 startujících). 

Užijte si jeho jízdu na videu ze závodu a podívejte se, jak vypadají cesty na Manu. 

Pravidelně na Manu závodí i další čeští jezdci, třeba Michal Dokoupil. Tourist Trophy se obvykle jede na přelomu května a června. Vyhněte se tedy v té době Manu, nebo naopak přijeďte, podle vašeho zájmu o motoristický sport. Plány na léto přizpůsobte svým prioritám.  

6 velkých míst malého ostrova 

Cesty na Manu jste si prohlédli, takže si můžete půjčit auto a vyrazit na průzkum ostrova. Jezdí zde i autobusy a železniční doprava je zážitek sám o sobě. Manská železnice vozí cestující už od roku 1893 podél východního pobřeží ostrova a určitě se vyplatí ji využít. 

Co se dá dělat na Manu? Plány na léto jsou na malém ostrově snadno realizovatelné. Stihnete spoustu věcí, protože všude je blízko.  

1. Peel

Když vyjedete z Douglasu na západ, objevíte Peel, třetí největší město ostrova se zhruba 5 000 lidmi. Peel byl hlavním městem Manu, než se královské sídlo přesunulo na hrad Rushen na jihovýchodě ostrova. Dnes je hlavním městem Douglas s 26 000 obyvateli*kami. 

Významnou minulost městečka připomíná katedrála a rozsáhlá zřícenina hradu z roku 1392. Hrad stojí na ostrůvku sv. Patrika, spojeném s pevninou pomocí hráze. Peel je nazýván „sunset city“ díky překrásným západům slunce. Zahrnovaly někdy vaše plány na léto pohled na západ slunce? 

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

2. Cregneash

V jižním cípu ostrova se nachází malá vesnice Cregneash (Cregneish). Většina vesničky je součástí skanzenu Cregneash Folk Village, ve kterém si můžete prohlédnout typické stavby ostrova Man. 

V okolí se pasou ovce vzácného plemene Manx Loaghtan. Nejsou to ledajaké ovce, mají obvykle čtyři rohy, ale najdou se také jedinci se šesti nebo dvěma rohy. Ovce jsou menšího vzrůstu, v dospělosti váží 40–60 kg a chovají se především na maso.

3. Calf Sound Cafe

Úchvatný pohled na moře nabízí místo poblíž skanzenu. Jestli milujete moře a drsnou, Irsko připomínající krajinu, nebude se vám odtud chtít odejít. Stačí jet dva kilometry z Cregneash po Sound Road až na konec cesty a narazíte na vyhlídku. Plány na léto na ostrově Man by tak krásné místo neměly vynechat.  

Občerstvit se můžete v Calf Sound Cafe. Dejte si pozor na otevírací hodiny do 17:00. Zajíždí sem také místní autobus.

Využijte náš letošní Summer Sale a získejte slevu 30 % na všechny aktivní kurzy!

4. Castletown 

Castletown bylo hlavním městem ostrova do roku 1869. Dominantou města je dobře zachovalý středověký hrad Rushen. Jeho počátky pravděpodobně spadají do 10. století, rozšiřován byl až do 14. století. Plány na léto nejsou pro milovníky historie bez středověkého hradu nikdy úplné.  

Ostrov Man patří mezi nejstarší demokracie na světě, což vám připomenou v muzeu poblíž hradu, v budově Old House of Keys. Přímo volená dolní komora parlamentu zde zasedala do roku 1874, kdy se přesunula do Douglasu. U hradu najdete také obchůdek se suvenýry, kde se prodávají místní výše zmíněné ovce v roztomilé plyšové verzi. 

5. Onchan Pleasure Park

Jestli máte děti, určitě je zajímají společné plány na léto a chtějí do všeho mluvit. Onchan se nachází nedaleko Douglasu a vaše děti nadchne. Děti si Man užijí díky zábavnému dětskému hřišti a široké nabídce atrakcí, mezi kterými najdete závodní dráhu pro jízdu na motokárách a plavbu na člunech po malém jezeře. Nechybí ani občerstvení. 

6. Snaefell 

Vyrážíme na sever, kde se tyčí nejvyšší hora hora ostrova (620 m n. m.). Pohodlně tam dojedete horskou tramvají Snaefell Mountain Railway.

Legenda praví, že z vrcholku hory uvidíte 6 království: kromě království Man, také skotské, anglické, irské, waleské a království nebeské. Existují verze se sedmým, mořským královstvím.

Užijte si léto 2024

Pomohli jsme vám s odpovědí na otázku, co dělat v létě? Ostrov Man je příjemné místo, kde můžete mít stres snad jen z toho, že všechno rychle prozkoumáte. Uklidní vás přibalená kniha, či připravený online kurz. Pečlivě připravené plány na léto někdy ovlivní počasí, hodí se mít náhradní program i pro tento případ. 

Ostrov Man je skvělým útočištěm nejen pro milovníků přírody, železnic a středověkých hradů, ale i pro ty, kdo hledají klidné prostředí pro odpočinek a studium. Man nabízí perfektní kombinaci klidu a inspirativního prostředí s úžasnými výhledy na moře.
 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!