Efektivní budování značky přes TikTok | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Efektivní budování značky přes TikTok

Možná vás tato platforma s krátkými videi zatím nezaujala, její potenciál pro business je ale ohromný. Máme pro vás 6 tipů, jak úspěšně propagovat firmu na TikToku.

main-image-2-6401b534d9bb3499385859-64071f2644569307326335.webp

Ještě před pár lety marketéři vnímali sociální síť TikTok jako platformu pro tanečky teenagerů. To už ale neplatí.

Dnes se TikTok z marketingového pohledu může směle stavět na roveň ostříleným sociálním sítím. V září roku 2021 dosáhl významné mety – 1 miliardy aktivních uživatelů. Když už jsme u té Mety, její Facebook má téměř 3 miliardy aktivních uživatelů měsíčně, Instagram se potom může pochlubit miliardami dvěma. 

TikTok marketing má největší potenciál oslovit především mladší publikum (zapamatujte si výraz Gen Z – v digitálním marketingu se s ním budete nejspíš setkávat stále častěji). Uživatelé však dospívají a jejich kupní síla roste. Zároveň si účty stále častěji zakládají i lidé středního věku.

Jak budovat značku na TikToku?

TikTok pro firmy má svá specifika, která je potřeba znát, pokud chcete uspět v silné konkurenci zábavných krátkých videí z celého světa. Obsah spotů musí být chytlavý, autentický a ideálně také potenciálně virální.

Když uvažujete o tom, jak propagovat na TikToku, využívejte různé marketingové kanály. Například influencer marketing, reklamu na TikToku nebo tvorbu vlastního obsahu na firemním účtu. Pojďme si rozebrat jednotlivé možnosti.

  • Influencer marketing
    TikTok ochotně tvoří nové hvězdy. Z obyčejných lidí se tak mohou stát velice rychle influenceři s velkým dosahem a významným marketingovým potenciálem. Oslovte influncera nebo influencerku, někoho, kdo má blízko k vašemu produktu nebo službě. Domluvte podmínky spolupráce, a potom sledujte, jestli váš brand díky influencer marketingu skutečně roste. Nepotřebujete ani velká jména, stačí, když si pro začátek vyhlédnete vycházející hvězdu. Potenciální influencery hledejte třeba pomocí hashtagů souvisejících s tématem oblasti podnikání.
     
  • Reklama na TikToku
    Vzhledem k počtu aktivních uživatelů a faktu, že tito uživatelé tráví na sociální síti i hodiny denně, můžete oslovit široké publikum. A to navíc za celkem příznivou cenu. TikTok pro firmy nabízí vlastní aplikaci pro správu reklam – Ads Manager.
     
  • Vlastní obsah na firemním účtu
    Tento bod rozvedeme dále.

Založte firemní účet a ponořte se do zábavných vod TikToku

Založit účet na oblíbené platformě je jednoduché. Díky firemnímu účtu můžete přidávat odkazy a sledovat důležité metriky. Ta pravá legrace však přichází až s tvorbou obsahu. Musíte přesvědčit cílové publikum, že vaše značka je natolik skvělá, aby si zasloužila jeho pozornost. A to je v dnešním světě plném všudypřítomné reklamy docela náročné. S klasickým představením firmy, výrobků a služeb na TikToku neuspějete. Lidé tady chtějí vidět (filtry vylepšenou a přibarvenou) tvrdou realitu. Máte vteřinu, možná dokonce i jen její zlomek na to, abyste diváka přesvědčili, ať nescrolluje na další příspěvek. TikTok marketing je výzva. Proto přinášíme pár tipů, které budete potřebovat k tomu, abyste zjistili jak propagovat na TikToku.

  1. Nasajte atmosféru. Bez toho značku zkrátka nezpropagujete. TikTok sice má podobný formát jako instagramové nebo facebookové reels (to jsou ostatně kopie tiktokových krátkých videí), chování uživatelů je ale jiné. TikTok má své vlastní funkce, trendy a uživatelé se na něm chovají trochu odlišně. 
  2. Definujte cílové publikum. Jak vypadá ideální zákazník značky na TikToku? Jaký obsah ho zajímá? Co ho baví? Teprve na základě těchto zjištění začněte plánovat obsah pro značku.
  3. Sledujte konkurenci. Tak nejrychleji zjistíte, co vaše ideální publikum baví a čemu byste se měli naopak vyhnout. Máte skvělou příležitost poučit se z cizích chyb.
  4. Bavte se a experimentujte. Tady vám formální přístup fungovat nebude. Lidé se na sociálních sítích (a na TikToku obvzlášť) chtějí především bavit. Naskočte na trendy a tvořte virální příspěvky.
  5. Komunikujte. Není to jen o tom, že vytvoříte příspěvek a umístíte ho na sítě. Značka musí s lidmi komunikovat. Lajkovat, odpovídat a reagovat na komentáře. Na ty nejzajímavější třeba i formou dalšího videa. Algoritmy TikToku to ocení a brand se snáz dostane na FYP (For You Page). Objeví ho tak i lidé, kteří značku běžně nesledují. 
  6. A nakonec jeden speciální tip. Vymýšlejte výzvy. TikTok miluje výzvy a napodobování trendů. Když se vám podaří vymyslet chytlavou výzvu, máte velkou šanci dostat značku velmi rychle do povědomí publika.

Social media marketing jako součást digitálního marketingu

Sociální sítě jsou skvělým místem pro budování brandu. Potkáváte na nich své (potenciální) zákazníky skutečně zblízka. TikTok pro firmy je potom platforma, která taková setkání činí ještě snazší. Díky přejícím algoritmům s kvalitním (čti divácky zajímavým) obsahem prorazíte snáz než na jiných platformách dokonce i čistě organicky. Na TikToku potkáte také mnoho influencerů s různým dosahem, se kterými můžete navázat spolupráci. I placený reklamní prostor získáte za velmi výhodných podmínek. TikTok je zkrátka skvělé místo pro budování povědomí o značce a každý digitální marketér by měl znát jeho možnosti.

Chcete více informací o budování značky? Další tipy ze světa digitálního marketingu najdete pod tímto odkazem.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!