TO-DO List | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

TO-DO List

articlevisual-1-6-6421b4098401d434598791.webp

Píšete si pravidelně TO-DO listy? Pomáhá vám to k lepší organizaci dne? Dnes vám představím jejich přínos a podělím se o své tipy.

Spousta lidí si píše tyhle chytré plánovače dne, aby nemuseli přemýšlet aktuálně nad tím, co mají dělat. Jsou jen dva typy lidí – někoho to otravuje a někomu opravdu pomáhá. Já osobně si takové listy čas od času píšu. Dává mi to lepší motivaci k výkonu, protože u každého hotového úkolu si můžu udělat fajfku a cítím se lépe. Takže všem velmi doporučuji alespoň to zkusit. Když už nic jiného, budete mít alespoň novou zkušenost.

Jak psát TO-DO list

Nejprve si rozmyslete, jaká varianta vám více vyhovuje. Zda máte rádi hodně malých úkolů, či méně a velké. Já třeba si je ráda rozepisuji do více menších. Dává mi to pak pocit, že jsem ten den toho hodně stihla, a cítím se lépe. Poté si je seřaďte od toho nejdůležitějšího po úkol typu „když to dnes neudělám, nic se nestane“. A můžete směle začít. Není to žádná věda a zabere vám to asi tak minutu denně.

Výhody našeho úkolového seznamu

Abych vás ještě více přesvědčila, tak vám představím nějaké bonusy, které s sebou takový seznam nese. Nejdřív bych ale ráda řekla, že je dobré si takový list psát buď ráno v daný den nebo den předem, ale večer před spaním. Tyto dva časy jsou zcela zásadní, protože vám skvěle pomohou nastartovat nový den. Teď už se ale bez většího zdržování pojďme podívat na výhody.

  • Zlepšení psychického stavu v době krize
  • Posílení sebevědomí a nakopnutí k výkonu
  • Větší efektivita pro pracovní výkon
  • Orientace v úkolech, které je třeba uděla

A nakonec: co je na papíře, to platí a je neměnné. Takže pokud uvidíte něco napsané, není šance že na to zapomenete. Což je pro vás ta největší výhoda. Stop zapomínání a hurá splněné úkoly.

Práce nebo domácí práce? Všechno zvládnete

TO-DO list si můžete psát absolutně na jakékoliv aktivity, kde jej budete potřebovat. Je úplně jedno, jestli do něj zapíšete denní pracovní povinnosti nebo úklidové nezbytnosti. Je to zcela na vás a já osobně doporučuji používat tyto listy i na úklid. Ne proto, že byste mohli na něco zapomenout, ale půjde vám to potom lépe. V případě, že ještě studujete, tak seminární práce, eseje a zápočty tam můžete zvesela vypisovat též.

Nemusíte dřít do padnutí

Pravidlo „co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“ nemusíte používat, jako byste ho měli vytetované. Jsme jen lidé a čas od času se stane, že jsme přetížení a nic se nám nechce. I to je v pořádku, protože umět si určovat své limity je stejně tak dobré, jako když makáte jako šroub. Proto si uvědomte, že když Pepa od vedle nasekal dnes všechno dříví, vy nemusíte postavit dům. Jediný, s kým byste se měli předhánět, jste vy sami. Takže nekoukejte na ostatní a soustřeďte se jen a jen na sebe.

Podělte se o své úkoly s ostatními

Ne, ten nadpis opravdu neznamená to, co si myslíte. Nechci vám tím říct, že vaše úkoly má udělat třeba kolega z práce. Naopak to má vyzdvihnout pravidlo, že sharing is caring. Což by se dalo volně přeložit jako sdílení je láska. A pro vás to je znamení, že máte svůj seznam úkolů ukázat vašim blízkým. Je jedno, zda to je kamarád na telefonu nebo maminka. Tím, že vaše úkoly ukážete někomu druhému, se napůl zavážete je splnit. Je totiž dokázáno, že když o našich úkolech ví i někdo jiný než my, tak jsme mnohem produktivnější.

Pomohlo vám to?

Tak co? Přesvědčila jsme vás k psaní TO-DO listů? Budu ráda, pokud ano. Třeba se z toho stane váš nový návyk a zlepší vám to organizaci času. A to se velmi hodí nám všem.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!