Agile vs Waterfall | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Agile vs Waterfall

126-63625d9a22b26810973890-min-6493082737403985160026.jpg

Agile nebo Waterfall? Jakou metodu byste pro řízení podniku zvolili vy? Ukážeme vám jejich výhody a rozhodnutí necháme na vás.

Obě metody řeší ten stejný problém ale zároveň jsou tak jiné. Někdy můžete spatřit jejich kombinaci v reálném světě, ale fungují i samostatně. Je samozřejmě na každém, jakou zvolí taktiku a kombinaci. Proto se společně podíváme na to, jaké výhody oba směry skrývají. Nejprve ale začneme upřesněním, jakou přesně hrají roli pro řízení podniku, abychom všichni měli jasno.

Waterfall neboli vodopádový efekt

Jde v podstatě o dodržení striktních pravidel, které se na začátku nastaví. Protože před každým projektem musíte navrhnout plán. Waterfall funguje pak na takovém principu, že dokud neskončí první fáze, nezačne druhá. Což může pro někoho být svazující, ale v některých případech to funguje, a o to právě jde. Vyberte si vhodnou variantu pro vás. Ale teď už ke světlejším bodům, a sice k výhodám, které tento směr má.

  • Velmi dobře se plánuje a poté i řídí a kontroluje
  • Jde velmi jasně určit odpovědnost 
  • Nebude vám dělat problém projekt dokončit i se slabším týmem
  • Je pro nás daleko přirozenější než agilní směr

Bonusy tohoto typu řízení tedy známe, ale tak jako všechno, i Waterfall má své nevýhody, které byste také měli znát předtím, než se rozhodnete. Protože s plusy chodí i minusy a o ty bychom vás nemohli připravit. Třeba jedním z nich je, že tento přístup není tak úspěšný a neposkytne vám tak velkou zpětnou vazbu od zákazníka, jakou byste asi chtěli. Podle některých se kvůli tomu může jevit velmi neefektivně, a proto by si jej nezvolili.

Agilní metoda řízení podniku

V dnešní době jde především o moderní přístup. Jde tedy spíš o směr, který doplňuje chyby, jež můžeme najít ve Waterfall. Místo postupného řešení jde zde spíše o cyklus, který trvá maximálně dva týdny. Je tak efektivnější a rychlejší, což nám umožňuje doladit detaily a zlepšit chyby, na které narazíme všude bez výjimky. Když jsme si v krátkosti představili fungování Agile řízení, byla by škoda se připravit o jeho výhody.

  • Má vyšší úspěšnost dokončených projektů
  • Oproti Waterfall máte lepší zpětnou vazbu od zákazníka
  • Více se zaměřuje na spokojenost týmu
  • Podporuje stále dokola zlepšování a vylepšování

Agile skvěle doplňuje předchozí směr a dolaďuje detaily, které tam unikají. Díky těmto skvělým přínosům vypadá Agile jako jasná volba. Ale stejně jako u první metody, i zde s sebou tento směr nese několik nevýhod. Protože Agile sice vede výbornou práci v týmu, ale pokud jde o spolupráci mezi týmy, může dojít k selhání. Zároveň si někteří myslí, že je pro nás nepřirozený a nejde ruku v ruce s naší mentalitou. Opět to nemusí platit ve všech případech. Každý tým i podnik je jiný a každý projekt vyžaduje něco jiného.

Pro co se rozhodnout?

Potřeby svého týmu a povahu svých projektů znáte nejlépe vy sami. Každý by tedy měl o způsobu řízení rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jak jsme si již řekli, Agile metoda je mnohem lépe uzpůsobená dnešní době a byli bychom pozadu, kdybychom nenabídli její výuku v online živém kurzu. V případě, že se rozhodnete pro druhý zmíněný přístup, můžeme vám nabídnout vzdělání, které vás trochu postrčí správnym směrem. Možná jste si toho dříve všimli, že Agilní řízení projektu byl jedním z našich prvních kurzů. Nyní jsme pro vás přichystali druhý stream a Ing. Martin Fiala vás znovu provede všemi dvanácti lekcemi. Absolvování tohoto kurzu vám v začátcích s Agile metodou může velmi pomoci a bude pro vás skvělým odrazovým můstkem k budoucímu rozvoji kariéry. Protože vzdělání je klíčem ke všemu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!