Tipy a triky v MS Excel | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Tipy a triky v MS Excel

3-3-634e9f96d080d870013340-min-649236d050407601771101.jpg

Zajímají vás základní triky v MS Excel? Pár z nich vám ukážeme a můžete rovnou začít.

Určitě jste se někdy setkali s pracovní pozicí, kde bylo třeba umět ovládat nějaký program. Pokud samozřejmě nepracujete s těmito programy na denní bázi, tak občas zapomenete, jakou funkci použít – což je zcela normální. Takže právě proto jsme se rozhodli vám hodit záchranné lano. Osvojte si známé triky, abyste mohli zazářit, pokud se budete ucházet o nové zaměstnání. Vytváření tabulek, ať už se jmény nebo čísly, budete potřebovat v každém „kancelářském“ zaměstnání. Proto je dobré znát základní triky, které jste možná dávno zapomněli.

Formát pro tisk je základ

U některých pracovních pozic vám stačí pouze základní znalost používání tohoto programu. Nemyslím tím jen klasické kopírování či vkládání, ale i něco trochu více. Další z funkcí, která se vám bude hodit, je třeba i formátování tabulek pro případný tisk. To je důležitá základní funkce, kterou po vás budou chtít zaměstnavatelé prakticky kdekoliv. Proto je dobré se jí hned ze startu naučit. Ukážeme si, co je k tomu potřeba, aby vám to šlo snadno a rychle:

  • Slučte buňky, které budete chtít formátovat
  • Vyberte si font a následně upravte barvy a velikost podle vaší libosti
  • V posledním kroku ohraničte tabulku, kterou budete chtít tisknout
  • Nyní je vše připraveno k tisku

Umíte základy, ale potřebujete středně pokročilejší vědomosti? Jdeme se na ně podívat.

Kromě základních znalostí vám ukážeme i ty, které je dobré znát. Budete je potřebovat, pokud chcete získat pozici manažera či vedoucího týmu. Tady už je třeba umět pracovat s daty v tabulkách, které následně přetvoříte na report pro vašeho zaměstnavatele. Zároveň musíte umět i vyhledávat údaje, které zrovna potřebujete. K tomu slouží funkce SVYHLEDAT. Ušetří vám to dost času při hledání mezi tabulkami, a vy se tak budete moct soustředit na něco jiného. Protože pokud chcete rychle najít například částku, která je důležitá, stačí pouze umět používat tuto funkci, kterou si projdeme krok za krokem.

  • Určete si hodnotu, kterou chcete vyhledat
  • Musíte také znát oblast, ve které se hledaná hodnota nachází
  • Zadejte písmena sloupců a čísla řádků, kde by se odpověď měla nacházet
  • Doplňte zda-li chcete najít přesnou shodu nebo nepřesnou
  • Přibližná shoda je klíčové slovo PRAVDA a přesná zase NEPRAVDA
  • Takže vzorec by vypadal zhruba takto: =SVYHLEDAT(190;A1:B200;2;NEPRAVDA) 

Myslíte si, že máte více než výborné znalosti v Excelu? Pojďte si to ověřit.

Základními funkcemi v pokročilé vědomosti jsou třeba rychlá práce v programu a znalost klávesových zkratek. Toto je jedna z nutných znalostí, kterou musíte mít a bez které se neobejde. Protože zde už se bavíme o pozicích jako jsou IT technici a analytici. Funkce SVYHLEDAT se vám tedy bude více než hodit. Tady už jste v situaci, kdy jsou tabulky daleko větší – manuální vyhledávání mezi nimi by vás dovedlo k šílenství. K tomu všemu také budete muset znát funkce jako SUMIFS, COUNTIFS, IFERROR, SOUČIN.SKALÁRNÍ a umět je kombinovat. 

V případě, že vše výše uvedené máte v malíčku, jste už hotový profesionál, který se může ucházet o jakoukoliv pozici (samozřejmě s nadsázkou). Pochopitelně vám pouze znalosti Excelu nezaručí úspěch, ale jste na správné cestě být dobrým kandidátem v jakékoli oblasti. Ničeho se ale bát nemusíte, protože k standardním pracovním úkonům vám stačí základní vědomosti, které určitě máte. V případě, že si nejste jistí, se všechny znalosti dají ověřit testy, jež najdete kdekoliv na internetu. Doufám, že se výše uvedené rady a triky pro práci s tabulkami hodily a jste si o něco více jistí, že ovládáte znalosti, které potřebujete.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!