Jak budovat firemní kulturu a tipy jak ji zlepšit | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak budovat firemní kulturu a tipy jak ji zlepšit

articlevisual-63220029a682b210321260-min-649232c9d338b761720056.jpg

Jak budovat firemní kulturu? Přinášíme vám několik ověřených tipů

První otázka, která by měla nastat při budování firemní kultury je z mojí strany jasná. Proč je vlastně potřeba ji budovat? Ne každý si totiž uvědomuje její důležitost. Z jakého důvodu se tedy o ní máme zajímat? Získáte tím mnoho plusů, které se vám v budoucnu mohou hodit:

  • Příjemné pracovní prostředí je známkou lepších pracovních výkonů
  • Atmosféra v celé firmě je klíčem k větším úspěchům
  • Vhodné prostředí vám zajistí stálé pracovníky a jejich loajalitu 
  • Firemní kultura je důležitá i při náboru nových zaměstnanců a hledání talentů
  • Dobré jméno vám dělají hlavně zaměstnanci, kteří o společnosti mluví, proto je důležité, aby se cítili ve vaší firmě příjemně a oni vás doporučí dál

Firmy totiž stojí a padají na lidech a je velmi důležité, aby každý člověk cítil, že je pro vaši firmu přínosem. Nyní se tedy podíváme na naše tipy, které vám správnou firemní kulturu pomohou snadno vytvořit nebo přetvořit a výsledky budou jistojistě pozitivní.

Feedback od vašich zaměstnanců by pro vás měl být opravdu důležitý

Základ je naslouchat lidem, kteří jsou pro vás klíčoví – a tím je každý zaměstnanec. Názory, zlepšováky nebo kritika je pro vás znamením posunu vpřed. Proto je dobré se vašich zaměstnanců jednou za čas ptát. Ideální je v tomto případě například dotazník, kde budou moci ohodnotit své nadřízené, atmosféru ve firmě nebo uvést, co by změnili. Výhodou dotazníků je naprostá anonymita, která lidem dává pocit větší otevřenosti a upřímnosti, což je pro vás obrovská výhoda. Nemusíte nutně všechny názory vyslechnout a splnit, nejste zlatá rybka, ale je důležité naslouchat, protože je v tomto případě každý názor důležitý. Pokud si myslíte, že najdete dobrý podnět, který stojí za promyšlení, můžete jednat! (případně provést změnu, která vám bude připadat vhodná)

Krátké meetingy, během kterých lépe poznáte lidi, co s vámi pracují

Je úplně jedno, zda pracujete v kanceláři či na homeoffice. Je důležité si alespoň jednou za měsíc najít čas pro půlhodinový odpočinkový meeting s vašimi kolegy. Nejen, že vám to pomůže lépe poznat lidi s kterými pracujete, ale zároveň zlepšíte atmosféru ve vašem týmu. Aktivita, kterou zvolíte je čistě na vás. Může to být například nějaká krátká hra s otázkami, kde se více poznáte nebo jakákoliv aktivita z dětství, která by zlepšila vztahy ve firmě a více je utužila. Výběr je čistě na vás, ale věřte, že tento krok pomůže k lepší spolupráci ve firmě a to nejen mezi zaměstnanci – všichni k sobě budou mít tak trochu blíž.

Vyhovět vašim zaměstnanců není chyba (jednou za čas)

Jsme jen lidi a občas se stane, že potřebujeme náhle někam jít nebo něco vyřídit. Pokud váš zaměstnanec skvěle pracuje, a vy nemáte důvod mu nevyhovět v jeho žádosti, tak ho pusťte tam, kam potřebuje i v pracovní době. Není to standardní a není ani povinnost těmto žádostem vyhovět, avšak si tímto krokem nastavíte dobré vztahy. Pokud si váš zaměstnanec potřebuje třeba z ničeho nic vzít na půl dne volno s tím, že víte, že i po příchodu domů bude třeba něco dodělávat nebo si to nadpracuje jindy, vyhovte mu. Uvidíte, že lidé jsou velice vstřícní a více pracují, když mají možnost volby.

Společné akce pro vaše zaměstnance mohou mít velké přínosy – jakože teambuilding

Jak jsme si již řekli u krátkých meetingů, odpočinkový čas se zaměstnanci lépe utuží vztahy a celkový kolektiv – zlepší firemní kulturu. Nyní se budeme bavit o delším časovém úseku, který vyhradíte zábavě. Mám na mysli naplánování nějakého teambuildingu u kterého se zabaví každý. Třeba takové dva dny na chatě s doprovodnými aktivitami – míčové hry nebo turistika je třeba skvělá volba. Určitě nešlápnete vedle ani společnou večeří v centru města nebo čímkoliv jiným. A proč? Protože kreativitě se meze nekladou, důležité je na chvíli vypnout, aby se v každém probudila produktivita.

Naše tipy vám mohou trochu pomoci při tvoření firemní kultury. Je na vás, kterou z výše uvedených rad se rozhodnete vyzkoušet, ale předem mohu říct, že vše výše uvedené u nás v Laba Czech funguje. Všechno máme vyzkoušené v praxi a jako tým fungujeme neskutečně dobře! Opravdu, vyzkoušejte to také a zlepšete tak nejen firemní kulturu, ale i produktivitu týmu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!