Jak pracuje profesionálka z oblasti datové analýzy? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Jak pracuje profesionálka z oblasti datové analýzy?

fixed2-62e791ab3fa93127641809.png

Excel zná každý, ale pokud se zamyslíte nad jeho využitím, tak zjistíte, že neslouží jen k tvorbě jednoduchých tabulek. Je to komplexní nástroj, který pomáhá s plánováním, reportingem, analýzou a mnoha dalšími užitečnými činnostmi. 

Více nám, a to nejen o profesionální práci v Excelu, řekne Barbora Štětinová, která je RPA and AI Process Analyst ve společnosti Fortuna Entertainment Group.

Barbora se rozhodla spolupracovat s platformou Laba. Stane se lektorkou online kurzu „Analýza dat v MS Excel“, během kterého vám předá cenné informace a know-how ze své praxe.

Pracujete jako RPA and AI Process Analyst ve společnosti Fortuna Entertainment Group, co tato pozice obnáší?

Mou pozici bych rozdělila do tří částí. První je RPA analytik, kdy analyzuji procesy vhodné pro robotizaci a zpracovávám návrh a dokumentaci pro vývojáře robotů. Jsem součástí vývojového týmu od začátku (idea) po dokončení vývoje, a to včetně testingu robotů. 

Druhá část je podobná, zaměřená na umělou inteligenci. V tuto chvíli sbíráme podněty pro strojové učení. Protože se AI oblast pro interní procesy buduje, tak spíše analyzuji možnosti využití AI pro interní oblasti a možnosti na jakých platformách s jakými nástroji jej vytvořit.

Třetí část je zaměřena na procesy ve financích, kdy spolupracuji s externími poradci na zefektivnění procesů ve financích. 

Jaký máte názor na Excel vs Power BI?

Oba nástroje mám ráda. 😊 Protože pracuji s daty téměř 20 let, tak samozřejmě MS Excel je mým „native“ nástrojem. Excel je pro mne velmi intuitivní a velice efektivní pro zpracování dat. Novější verze (od 2016) umožňuje i externí napojení na různé typy souborů, na internetové stránky a dokonce i do databází (pomocí Power Query). Excel, mimo načtení dat, je užitečný pro analýzu dat, pro vizualizaci dat a dokonce i umožňuje tvorbu základních modelů strojového učení. Samozřejmě má i Excel své limity, a to především v množství dat (jakmile máte v Excelu desítky tisíc řádků – Excel nabízí 1 milion, je problém jakkoliv dále data analyzovat, počítat apod.). 

MS Power BI mi velice přirostl k srdci. 😊 Umí zpracovávat větší množství dat a nabízí krásné vizualizační techniky. Zároveň je jednoduché jej automaticky aktualizovat, má-li firma Power BI server (nebo přes účty 365).

Nedokážu tyto dva nástroje srovnat, pro mne Excel slouží pro analýzu menších dat a Power BI slouží především pro vizualizaci dat a tvorbu dashboardů, které chceme mít online.

Jaký máte názor na kancelářský balíček od Google? Je srovnatelný s tím, který nabízí Microsoft?

Mám zkušenost pouze s tabulkami od Google. Dle mého názoru je tento program srovnatelný s Excelem. I když Google Tabulky používám pouze pro soukromé účely a nevyužívám je tak pokročile, neměla jsem nikdy problém, že bych nenašla něco, co nabízí Excel. Výhodou Google Tabulek je samozřejmě cena (0 Kč) oproti Excelu a možnost jej tak využít pro MacBook. 

Jaké aplikace nejčastěji používáte ke své práci?

Nejčastěji používám tyto aplikace:

  • Microsoft aplikace (Outlook, Excel, PowerPoint, Power BI)
  • MS Visio
  • JIRA / CONFLUENCE
  • KNIME analytics platform
  • Anaconda (pro Python)

Jak motivujete sebe sama?

Sebemotivace u mne funguje pod tlakem. Když se nudím, tak se namotivovat nedokážu (což se mi už dlouho nestalo 😊). Tlak není myšlen časově, ale spíše tématem, které je zajímavé, těžší a především nové. Rozhodně nejsem motivována rutinní činností, potřebuji zpracovávat nové věci, kterými se naučím něco nového (proces, SW apod.)

Jak vypadá Váš běžný pracovní den?

Je to velice těžké popsat. Každý den je dost jiný. Obecně mívám dost schůzek (online) ohledně procesů. Mimo schůzky zpracovávám různé analýzy, procesy apod. Řekla bych, že tak polovinu času strávím na schůzkách a druhou polovinu analýzou dat a procesů.

Jaké hlavní schopnosti a dovednosti jsou důležité pro Vaši práci?

Mezi hlavní schopnosti a dovednosti patří tyto:

  • Excel
  • Power BI
  • Procesní analýzy
  • Datové analýzy
  • AI a Strojové učení
  • Prezentace 
  • Angličtina
  • Proaktivita
  • Chuť se učit nové věci

Co byste doporučila uchazečům o práci?

😊 To kdybych věděla… Prostě buďte sami sebou a nepodceňujte se! Dost inzerátů je naddimenzováno 😊 A hlavně si vyberte práci ne dle obsahu práce, ale podle šéfa a firemní kultury.

Osobní otázky:

Jak moc je pro Vás důležitý work-life balance?

Velice. Ačkoli práce je důležitá (nejen z pohledu příjmu, ale i sociálního kontaktu), a člověk se musí v práci cítit dobře a být tam rád / cítit se tam dobře, nikdy práce nestojí za to odsouvat na druhou kolej rodinu, děti, kamarády a sport. A především, přináší-li nám práce vysoký stres (samozřejmě nějaký stres je také potřeba a je prý zdravý😊), hrozí syndrom vyhoření nebo závažné zdravotní problémy apod., pak si myslím, že je lepší vypnout, dát si pauzu a začít znovu a jinde. Zároveň si myslím, že dovolená je dost podceňovaná a já sama jsem si v sobě srovnala, že o dovolené jsem na dovolené, a ty maily prostě číst nebudu. Protože mozek si potřebuje občas odpočinout. 

Na co jste po profesní stránce hrdá? Co se Vám povedlo?

Určitě jsem hrdá na vybudování dvou týmů, kde jsem působila jako team leader a věřím, že se našim týmům dařilo. 

Co se týče současné pozice, tak zde jsem krátkou dobu (cca 5 měsíců), ale jsem ráda, že vidím za sebou výsledek na třech významných procesech, na kterých pracuji.

Vyhovuje Vám spíše práce z domova nebo dáváte přednost fyzickému dojíždění do kanceláře?

80 % z domova, 20 % z kanceláře. Práce z domova je pro mne příjemnější, protože mám více času na práci, stihnu udělat více práce v klidu, nevyrušuje mě nic jako v kanceláři. Nicméně, jak jsem psala, sociální kontakt je důležitý nejen pro firmu, tým, ale i pro mne a tak ráda do kanceláře 1x týdně zajedu, zajdu s kolegy na oběd a proberu témata, která je lepší probrat osobně než online.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!