Jaký je rozdíl mezi Excelem a Power BI? Známe jejich výhody a funkce | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Excel vs Power BI

article1-62bd668699cea737744538-min-646f6ba79f2b0104641095.jpg

Jaký je rozdíl mezi Excelem a Power BI? Známe jejich výhody a funkce

Lámete si hlavu nad tím, co použít? Jste na správné adrese. Nejdřív se koukneme na fungování Excelu. Každý z vás někdy určitě s Excelem pracoval, takže jeho popis vezmeme opravdu ve zkratce. Máte možnost dělat tabulky, využívat matematické funkce a vyhodnocovat data. Naproti tomu Power BI má možnost propojovat databáze a poskytuje vám vyšší úroveň reportingu v interaktivní formě. Excel má také možnost tvorby reportů, ta ale není až tak používaná a oproti Power BI má mnohem méně funkcí.

Pokud jste ještě neslyšeli o Power BI, doporučujeme absolvovat online živý kurz, který bude probíhat již 28. června pod vedením Jakuba Fabiana, který je BI Technical Team Leader ve společnosti Deloitte. V kurzu se naučíte pracovat s analytickými nástroji, vizualizovat data a měnit složité přehledy v interaktivní panely. Díky informacím, které na kurzu získáte, budete umět vytvářet interaktivní reporty a komplexní vizualizace. Pokud tedy máte zájem se dozvědět více o tom, jak funguje Power BI, neváhejte se zaregistrovat na webových stránkách společnosti Laba. 

Výhody používání Excelu:

  • Rychlost – tabulky se dají vytvářet snadno a rychle.
  • Jednoduchost – i jako úplný začátečník jste schopni tabulku vytvořit, není to nic těžkého.
  • Flexibilita – můžete libovolně přidávat sloupce, poznámky, vymazávat řádky či barevně vyznačit vyplněné údaje. Vše jde rychle a kdykoliv v průběhu zápisu.
  • Jednoduché statistiky – máte možnost využívat grafy a tabulky na porovnání. Není to nic složitého a vše se dá udělat velmi snadným způsobem.

Jestli pro svou vlastní potřebu využíváte jen základní funkce, Excel bude pro vás jistě tou správnou volbou. Většina lidí se s ním pravděpodobně již setkala na střední škole nebo vysoké škole a později i v pracovním prostředí. Zorientovat se v jeho rozhraní, není opravdu nic těžkého. Tvorba tabulek, vyznačování nebo tvorba grafů jde více méně intuitivně. Po několika použitích se budete v těchto funkcích orientovat jako profík. Na internetu najdete spoustu návodů na jednotlivé matematické funkce nebo na triky, které vám vaší práci výrazně urychlí.

Když vytváříte reporty pravidelně a potřebujete využívat složitější a více interaktivní funkce, Excel vám s největší pravděpodobností nebude stačit. Pojďme se tedy vrhnout na výhody Power BI, které se vám zalíbí a práce s tímto programem pro vás  bude daleko efektivnější.

Výhody využití Power BI:

  • Možnost sdílení napříč firmou – nemusíte nikomu posílat vámi vytvořený soubor. Všechny informace, reporty nebo komentáře jsou umístěné na jednom místě – máte možnost si je kdykoliv prohlédnout i na svém mobilním telefonu.
  • Vylepšené zabezpečení – lze nastavit omezení pro vybrané uživatele, aby neměli možnost vidět všechny informace. Přístup k souborům a reportům tak u různých uživatelů můžete filtrovat podle aktuální potřeby.
  • Automatická aktualizace dat – systém si data ve vašich reportech aktualizuje automaticky – nemusíte tak pravidelně nahrávat nové soubory a aktualizovat vše ručně. Jednoduše šetříte čas i peníze. 

Power BI je sice oproti Excelu časově náročnější na prvotní nastavení ale po jeho dokončení a seznámení se s jednotlivými funkcemi už jde vše jako po másle. S mnoha vylepšeními a automatickou aktualizací, máte tedy možnost svou energii věnovat jiným věcem. A jaký je tedy hlavní rozdíl mezi funkcionalitou v aplikacích Power BI a Excel? 

V čem je tedy hlavní rozdíl?

Již jsme si říkali, že do Excelu se sesbíraná data zapisují – s nimi můžete následně manipulovat, tvořit grafy nebo počítat různé ukazatele pomoci matematických funkcí. Reporty a grafy vytvořené v Power BI, jsou oproti Excelu mnohem více interaktivní a umožňují propojení různých datových zdrojů, spolu s tvorbou forecastů. Pro vytváření reportů v Power BI, můžete použít data nejen z Excelu ale i jiných zdrojů. Jsou to například data z účetních nebo personálních systémů, Google Analytics a jiné. Naproti Excelu jsou reporty v Power BI plně online a zároveň se dají aktualizovat v reálném čase.

Teď už znáte základní rozdíly mezi Power BI a Excelem. Pokud se chcete dozvědět více o fungování samotného Power BI a naučit se s ním pracovat jako profík, dovolujeme si vás pozvat na výše zmíněný kurz Power BI, který se tímto tématem podrobně zabývá. 

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Pokročilý kurz Power BI»
Programy
Vede Stanislav Rubina
29 ledna 6 března
Stanislav Rubina