9 nejlepších filmů pro vedoucí pracovníky | Laba Czech
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

9 nejlepších filmů pro vedoucí pracovníky

Jak rozvíjet své dovednosti na řízení projektu.

image1-6201035630631883254659-min-645515c50f874803284685.jpg

Podle amerického analytického institutu Gallup pouze 1 z 10 lidí talent na řízení projektu, týmu nebo společnosti. Tato statistika by vás však neměla zastavit - manažerské dovednosti může rozvíjet každý.

Připravili jsme devět filmů, které jsou „živým příkladem“ cesty k úspěchu. Poradí vám, jak změnit své myšlení, vystoupit z komfortní zóny, správně motivovat svůj tým a vyvarovat se chybám při řízení rozsáhlého projektu.

Slídil
(Nightcrawler)

IMDb: 7,8

Louis Bloom je drobný zlodějíček. Má dobré komunikační schopnosti, je přesvědčivý a nemá problém prodat to, co ukradne. Jeho hlavním cílem je však najít si práci, kde by se mohl naučit něco nového a rozvíjet se.

Jednoho dne se Louis stane svědkem dopravní nehody. Před ním běží na místo nehody novinář a kameraman. O tragédii se natáčí reportáž pro ranní horké zprávy. Louis je ohromen tím, co vidí, a rozhodne se stát „slídilem“.

Videozáznamy nehod, zločinů a obětí se stávají Louieho povoláním. Dokáže se včas dostat na horká místa a pořídit ty nejúchvatnější záběry. Jeho video koupí televizní kanál.

Nyní je Louieho hlavním cílem přelstít konkurenční filmový štáb. Přijme prostého muže, který potřebuje peníze. Vlastnosti skutečného vůdce a workoholismus Louise činí autoritářským vůči svému podřízenému a vedou k tragédii. 

Poznatek pro manažery: nebuďte otroky svých ambicí a nedělejte ze svých zaměstnanců otroky. Přehnané nároky na tým podpořené tlakem mohou vést k vyhoření a fatálním následkům.

Vynálezkyně: Z kapky krve
(The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley)

IMDb: 7,1

Dokumentární film HBO režiséra Alexe Gibneyho o nejznámějším skandálu tohoto století v Silicon Valley. Mezi řečníky byli Dan Ariely (profesor behaviorální ekonomie), Roger Parloff (novinář, Fortune), Ken Auletta (novinář, The New Yorker), John Carreiro (novinář WSJ) a také investoři a členové týmu Theranos.

Elisabeth Holmesová měla od dětství strach z injekcí a při představě, že by její blízcí mohli onemocnět, dostávala záchvaty paniky. V 19 letech založila společnost Theranos, která se měla stát novým pojmem v oblasti terapie a diagnostiky. Myšlenka Holmesové spočívala v odhalení nemoci pomocí jediného vzorku krve odebraného z prstu.

Společnost Theranos byla založena v roce 2003 a fungovala až do roku 2018. Společnost byla oceněna na 9 miliard dolarů, ale nikdo nikdy neobdržel žádnou skutečnou diagnózu.

Holmesová se v médiích nadšeně vyjadřovala o poslání projektu, ale inženýři z ní nedokázali dostat konkrétní představu o samotné technologii. Tým neměl jasnou vizi inovativního produktu a výkaznictví pro investory bylo falešné. Dokument vypráví o tom, jak se v Theranosu podnikalo až do odhalení podvodu.

Poznatek pro manažery: prodávejte řešení, ne myšlenku. Při vymýšlení konceptu kombinujte teorii s praxí. Práce musí být ve všech fázích od komunikace v týmu, až po vývoj první verze produktu a podávání zpráv investorům.

Aviator
(The Aviator)

IMDb: 7,5

Životopisné drama Martina Scorseseho o Howardu Hughesovi, zakladateli letecké společnosti Trans World Airlines.

Ve druhé polovině dvacátého století se Hughes Jr., mladý texaský průmyslník a neurotik od přírody, rozhodl natočit 560 hodinový válečný epos Hell's Angels. Hughes chtěl dosáhnout realistického efektu, a tak zaměstnal 137 pilotů, 87 letadel, 24 kameramanů a denně utratil 25 000 dolarů.

Po triumfu Hell's Angels začal Hughes navrhovat letadla a chtěl vytvořit revoluční modely. Kombinoval vlastnosti manažera a konstruktéra, sám navrhoval a testoval letadla, dohlížel na prodej a vyjednával se zákazníky.

Hughes si získal pověst inovátora, a tak byl pověřen vývojem špionážního letounu XF-11 za 18 milionů dolarů. Prototyp je hotov a letec zvyklý na úspěch se rozhodne jej sám vyzkoušet. Bezstarostně přetíží motor a letadlo, které nevydrží zátěž – začne klesat.

Poznatek pro manažery: prožijte každou fázi projektu. Poskytněte více než jen nápad - podílejte se na vývoji a testování produktu, dohlížejte na prodej, vyjednávejte. Na funkčnost pohlížejte střízlivě a nenechte se ovládat emocemi.

Whiplash
(Whiplash)

IMDb: 8,5

Komorní drama s prvky psychologického thrilleru vypráví o konfliktu mezi učitelem a žákem, snaze o perfekcionismus a touze realizovat svůj talent.

Ředitel orchestru Newyorské konzervatoře Terence Fletcher je nadaný, ale na své studenty přísný. Má netradiční systém motivace hudebníků. Nepochválí a demotivuje toho, kdo se více snaží.

K Fletcherovu orchestru se připojí devatenáctiletý bubeník Andrew Neman, který sní o tom, že se stane světovým hudebníkem. Fletcher si uvědomuje mladíkův talent a uplatňuje vůči němu cynickou taktiku – dej mu šanci, vezmi mu šanci.

Andrew tráví bezesné noci cvičením. Při hře si utírá ruce od krve. Fletcher přísně kontroluje kariéru mladého hudebníka, ale Andrew se jeho despotismu brání. Jak daleko zajde konfrontace mezi učitelem a žákem?

Poznatky pro manažery: vyčleněním zaměstnance z týmu částečně přebíráte odpovědnost za jeho kariérní postup. Buďte patronem, ale zbytečně nekritizujte. Neočekávejte od něj okamžité výsledky. Bez ohledu na to, jak je dotyčný talentovaný, nebude schopen hned dosáhnout vaší úrovně.

Štěstí na dosah
(The Pursuit of Happiness)

IMDb: 8,0

Životopisný film o těžkém životním období podnikatele Chrise Gardnera.

I když nemůžete zajistit důstojný život pro svou rodinu, stále si ho zasloužíte. To říká Chris Gardner (Will Smith), chudý obchodník, který kdysi vsadil na lékařské denzitometry (snímací zařízení). Většina lékařů je však nekupuje kvůli vysoké ceně. Chris je na dně. Je zadlužený a hledá si práci, aby mohl vyjít s penězi.

Chris má vlastnosti, které manažeři oceňují: je pečlivý, pozorný a zodpovědný. Gardner dokáže mluvit s vrcholovými manažery na stejné úrovni, aniž by je dráždil. Díky tomu se mu podaří získat stáž v makléřské společnosti.

Chris se usilovně učí makléřskému řemeslu. Jeho denní rutina je jasně naplánovaná, obvolává firmy z žebříčku Fortune 500. Jednoho dne však majitel domu Chrise vystěhuje z levného motelu. Spolu se svým synem je Gardner nucen přespávat v podzemí nebo v azylovém domě pro bezdomovce. Podaří se Chrisovi udržet si sebedůvěru, udržet si práci a vybudovat vlastní úspěšnou společnost?

Poznatek pro manažery: ochota učit se je prvním krokem k velkému cíli. Nebojte se přiznat, že jste v určité oblasti nováčkem. Ať už je vaše postavení jakékoli, znalosti vás obohatí duchovně a z dlouhodobého hlediska i finančně.

Velká hra
(Molly's Game)

IMDb: 7,4

Životopisné drama režiséra Aarona Sorkina o jedné z významných osobností světa pokeru – Molly Bloomové.

Mollyino dětství nebylo bezstarostné. Pod vedením svého otce se chystala stát mistryní světa ve freestyle lyžování. Ve svých 24 letech se Molly kvalifikuje na zimní olympijské hry, ale utrpí vážné zranění a nemůže pokračovat ve sportovní kariéře.

Uplynuly dva roky. Molly zapomene na své ambice a přijme práci servírky v Los Angeles. Když však potká Deana Keitha, organizátora pokerových her, dostane novou šanci. Dívka se stane jeho sekretářkou.

Molly má zajímavou práci, ale chce víc. Bloomová se naučí nuance pokeru a řízení hazardních her a otevře si vlastní podnik, který se stane úspěšným.

Je to nelegální podnikání, ale Molly pořádá nejexkluzivnější hry na světě. V noci je princeznou pokeru. Její život mimo práci se však skládá z denní nespavosti, prášků a pološera v pokoji se zataženými závěsy.

Poznatek pro manažery: workoholismus je pozitivní vlastnost, ale musí mít své meze. Ať je váš projekt jakkoli rozsáhlý, neměl by vás zcela pohltit. Pokud kvůli práci ztrácíte spánek a vnitřní sílu, vaše životní dílo bude trpět jako první.

Zakladatel
(The Founder)

IMDb: 7,2

Životopisné drama o Rayi Krocovi, jednom z prvních majitelů sítě restaurací McDonald's.

Rayovi (Michael Keaton) je 52 let a má vlastní malou firmu. Přes den se snaží prodávat multimixéry a po večerech poslouchá nahrávky motivačních projevů. Rayova firma se potýká s problémy, ale on stále hledá nové nápady.

V roce 1954 byly ve Spojených státech na každém rohu motoristické kavárny a Croke v nich často obědval. Vedení těchto restaurací bylo velmi zaostalé: na jídlo museli čekat půl hodiny, číšníci neustále zaměňovali objednávky. Jednoho dne Ray navštívil restauraci McDonald's, kde mu během dvou minut naservírovali kvalitní jídlo. Croke okamžitě vycítil potenciál podniku, který zavedl inovativní systém služeb.

Ray přesvědčí bratry McDonaldovy, aby založili franšízu; sám bude řídit všechny procesy expanze. Celosvětová myšlenka otevření sítě restaurací McDonald's po celé zemi Raye zcela pohltí. Než se naděje, přivlastní si jedinečnou vizi, tajemství a techniku výroby hamburgerů původních zakladatelů McDonald's. Jak daleko Ray zajde?

Poznatky pro manažery: vaše mysl by měla být vždy otevřená novým nápadům. Trénujte svou mysl tím, že budete naslouchat mentorům, navštěvovat kurzy a rozšiřovat okruh svých kontaktů. Správná myšlenka může být na povrchu a může pocházet od náhodného partnera. Je důležité ji vyzvednout dříve, než to udělá někdo jiný.

Invictus: Neporažený
(Invictus)

IMDb: 7,3

Film Clinta Eastwooda s Morganem Freemanem a Mattem Damonem v hlavních rolích o velikosti ducha a nezlomné svobodě.

Nelson Mandela (Freeman) strávil 27 let ve vězení za boj proti apartheidu v Jihoafrické republice. „Jak se daří vaší rodině, Madibo?“ zeptal se ho. A on odpoví: „Mám velmi početnou rodinu - 42 milionů lidí.“

Když se Mandela dostal z vězení a stal se prezidentem Jihoafrické republiky, neměl v úmyslu potrestat své pronásledovatele. Nový vůdce země zvolil taktiku usmíření s politickými odpůrci, kteří ho uvěznili.

Francois Pienaar (Damon) je kapitánem jihoafrického ragbyového týmu Springboks. Tým je chloubou země, ale zároveň symbolem apartheidu. Sportovní výbor se chystá změnit název, znak a symboliku Springboks. Když se to Mandela dozví, přijde na schůzi výboru a rozhodnutí popře. Ano, Springboks jsou oblíbeným týmem příznivců apartheidu, ale jsou to také občané Jihoafrické republiky.

S Mandelovou podporou vyhrává Françoisův znechucený tým řadu zápasů. Prezident se pro sportovce stává symbolem vůdcovství a příkladem překonávání vnitřních rozporů na cestě k vysokému cíli. Springboks, inspirováni Mandelou, začínají bojovat o Světový pohár v ragby.

Poznatek pro manažery: pro realizaci velkého nápadu je důležité mít ucelenou představu o tom, co je třeba udělat a být připraven na výskyt odpůrců. Pokud je váš cíl globální, týká se všech. Naučte se odpouštět svým nepřátelům a sdílejte vrchol vedení se svým týmem.

Děkujeme, že kouříte
(Thank You for Smoking)

IMDb: 7,6

Silnou stránkou Nicka Naylora je, že dělá to, co umí. Nick je viceprezidentem Akademie pro studium tabáku, lobbistou v oblasti tabáku a nadaným řečníkem. Čingischán zabil 30 milionů lidí, Naylor více než 100 milionů. To mu však nebránilo v tom, aby v televizní talk show porazil svého protivníka Rona Goodyho – nesmiřitelného odpůrce kouření.

Mezi Nickovy další vlastnosti patří kritické a analytické schopnosti. Naylor dochází k závěru, že v průběhu dvacátého století bylo kouření popularizováno prostřednictvím světových válek, diet a filmů. Nick se rozhodne využít ji jako marketingový nástroj. Chce kuřáka, který překoná dvě krabičky denně a stane se hvězdou filmového plátna.

Nick se na tomto nápadu dohodne se svým šéfem a odletí do Los Angeles, kde se setká s hollywoodským superagentem. Naylor chce jednat o zahájení rozsáhlé reklamní kampaně, která by odstartovala zavádění celosvětové kultury kouření.

Poznatek pro manažery: je důležité se realizovat v oblasti, ve které jste opravdu dobří. Odstraněním zbytečností vytvoříte pevný základ pro rozvoj projektu a vaši oponenti vám nebudou moci oponovat.

Je celý svět proti vašemu podnikání? Zapomeňte na stereotypy, využijte své vůdčí schopnosti a diplomacii a postavte se svým protivníkům. Chytrými argumenty dokážete změnit názor mas a přiklonit své oponenty na svou stranu.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Základy účetnictví»
Finance
Vede Kateřina Nováková
22 dubna 6 června
Kateřina Nováková