Marketing se mění: Nahradí vás AI? | Laba Czech ✌
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Hledat

obsah

Marketing se mění: Nahradí vás AI?

Co si myslí naši lektoři o budoucnosti marketingu a jaký názor mají na umělou inteligenci.

1119-cover-6639ef8bca587753130316.webp

Marketing je alfou a omegou podnikání. Stojí za úspěchem každé firmy a jeho efektivita rozhoduje o tom, zda podnik prosperuje, nebo ztrácí pozici na trhu.

Svět marketingu je dynamický a neustále se vyvíjí, s příchodem AI se jeho proměna ještě zrychlila. Umělá inteligence vám napíše spoustu variant textu, vytvoří různé obrázky a navrhne i logo. Důležité je zvládnout psaní promptů a vytunit AI, abyste co nejvíc využili její potenciál.

Pravda je taková, že AI marketing mění. Stává se umělá inteligence pro lidi v marketingu spojencem, nebo konkurencí?

Jak vidí AI marketéři 

Jak vnímají AI sami marketéři a marketérky? Zpráva Influencer Marketing Hub o využití umělé inteligence v marketingu za rok 2023 zahrnuje pohledy více než 2 700 marketingových odborníků na využívání a dopad AI v marketingu.

  • Ukazuje, že více než polovina z nich (61,4 %) již využila nástroje AI ve své práci, přičemž 44,4 % ji použilo pro tvorbu obsahu.
  • Nicméně existuje i značný počet těch, kteří AI ještě nepřijali, převážně kvůli nedostatečnému porozumění a obavám z nákladů na implementaci.
  • Optimistický pohled, že AI výrazně zlepší jejich marketingové úsilí, sdílí 54,5 % dotázaných. 

Nahradí lidi v marketingu AI? 

Možná si myslíte, že ano, protože rychleji zvládne zpracovat obrovské množství dat. Ale tak jednoduché to s umělou inteligencí není. Jak vidí aktuální trendy lektor digitálního marketingu Tomáš Sýkora? Zeptali jsme se v našem podcastu.

Trendem stále je uchopit marketing celistvě, strategicky a komplexně. Trendem je samozřejmě také umělá inteligence. Tomáš Sýkora se AI nebojí, naopak ji vítá jako pomocníka a využívá ji ve své práci. ChatGPT šetří čas a lidi mohou být díky AI výkonnější, což je skvělé.

Upozorňuje ovšem na úskalí spojené s používáním AI. Proč si myslí, že umělá inteligence lidi nenahradí? Stále je nutný zásah člověka, spíše stratéga než specialisty.

Nicolas Darveau-Garneau, průkopník digitálního marketingu, nastínil v rozhovoru pro Laba, co nás čeká v budoucnosti.

Díky AI můžete lépe personalizovat reklamy. Rychle a jednoduše vytvoříte spoustu variant, což dříve nebylo možné. Firmy, které dokáží efektivně využít nové možnosti, získají výraznou konkurenční výhodu.

Veškerý obsah v užitečném formátu. Rozhovory, články, life hacky a tipy ze světa businessu i korporátů na našem Instagramu. 
Pojďte se připojit!

Proč zůstane důležitý člověk? Nicolas Darveau-Garneau upozorňuje, že „i když používáte umělou inteligenci, vyžaduje to lidský úsudek, správnou strategii a testovací procesy … aby to fungovalo, jsou potřeba lidé“.

Jak vidí budoucnost reklamy? V USA je už dnes 74 % reklam digitálních, většinou na Facebooku, Googlu a Amazonu. Tento podíl se do tří let zvýší na 86 %. Zbylých 14 % zůstane tradiční reklamě, což jsou billboardy, rádio, televize a časopisy.

V televizi pořád všichni uvidí stejné reklamy, sníží se však jejich podíl v reklamních rozpočtech a zůstanou vyhrazeny pro velké události, třeba pro Super Bowl.

Marketing se více zaměří na výsledky, a proto bude hrát větší roli i testování. Marketing se bude řídit čistě daty.

Síla je v datech

Podívejme se nyní na onu méně viditelnou stránku marketingu, na data. Marketingový reporting je proces shromažďování a analýzy dat, který umožňuje marketingovým týmům sledovat výkonnost jejich aktivit a kampaní.

Tento proces zahrnuje sběr dat z různých zdrojů, jako jsou sociální média, webové stránky, e-mailové kampaně a reklamy, a jejich shrnutí do srozumitelných reportů.

Reporty pak poskytují cenné informace o tom, jak se marketingové kampani daří v rámci stanovených cílů, například v získávání nových zákazníků, zvyšování prodeje nebo budování značky.

Hlavní funkce marketingového reportingu zahrnují:

  • Měření výkonnosti – Marketingové reporty poskytují kvantitativní data o účinnosti jednotlivých marketingových kanálů a kampaní. To zahrnuje sledování metrik, jako jsou například návštěvnost webu, konverzní poměry a ROI (návratnost investic).

  • Rozpoznání trendů – Analýza shromážděných dat pomáhá identifikovat trendy a vzorce v chování nakupujících, což umožňuje firmám přizpůsobit své marketingové strategie tak, aby lépe vyhovovaly potřebám a přáním jejich cílového publika.
  • Informované rozhodování – Na základě dat z reportů můžete učinit informovaná rozhodnutí o tom, kde alokovat zdroje pro maximální efektivitu a návratnost investic.
  • Vylepšení kampaní – Pravidelné sledování a analýza umožňuje marketingovým týmům včas identifikovat a upravit kampaně, které nefungují podle očekávání, a podpořit naopak reklamy, které přinášejí výsledky.
  • Sdílení informací – Reporty pomáhají marketingovým týmům sdílet důležité informace s ostatními odděleními ve firmě tak, aby byli všichni informováni o výkonnosti marketingových aktivit. 

Využijte AI pro sebe

Znalost práce s AI se stává nezbytnou dovedností pro lidi, kteří se pohybují v marketingu. Je to něco jako práce s Excelem, jak zmínil Tomáš Sýkora. Stejný názor má také náš lektor Vítězslav Klement, podle kterého bude znalost AI nástrojů brzy samozřejmostí.

Vyplatí se také znalost Copilota, o kterém jsme psali v článku Jak dopadne souboj Microsoft Copilot versus ChatGPT od OpenAI?

Vítězslav Klement si nemyslí, že nám umělá inteligence bere kreativitu. Naopak nám dává větší prostor. Dokáže udělat spoustu věcí za nás, třeba napsat první nástřel textu. AI je dobře využitelná díky dostupnosti nástrojů. Vidí kolem sebe spíš lidi, kteří vidí v AI příležitost a snaží se ji ve své práci využít.

AI vám ušetří čas tím, že se postará o rutinní úkoly, což vám dává prostor věnovat se kreativnějším a strategičtějším aspektům vaší práce.

Lektoři našich kurzů se shodnou, že umělá inteligence lidi nenahradí, ale v marketingu se bez ní neobejdete. AI zvládne psát průměrné příspěvky na sociální sítě, texty na web, vytvořit grafiku. Budoucnost je jasná. AI nahradí průměrné lidi. Firmy budou platit jen za skutečnou expertizu. Lidský stratég bude stále dohlížet na celkovou vizi a směr.

Doporučujeme přečíst:

944-9-prodejnich-trendu-ktere-zasadne-meni-e-commerce-preview-6569b23783582598864931.jpg

9 prodejních trendů, které zásadně mění e-commerce

Číst

Tvořte svoji budoucnost 

V podnikání je důležitou aktivitou marketing. Ve světě marketingu, kde každý klik a každá konverze může ovlivnit úspěch značky, se AI stává klíčovým hráčem. Ale místo obav z toho, že umělá inteligence převezme kontrolu, můžete ocenit její schopnost osvobodit lidský potenciál a umožnit marketérům a marketérkám zaměřit se více na strategii a kreativitu.

Mohou pracovat chytřeji, rychleji a efektivněji. AI v marketingu není hrozbou, ale příležitostí. Integrace AI do marketingových strategií a procesů tak otevírá dveře k novým možnostem, které byly ještě před několika lety nemyslitelné.

Používejte AI jako nástroj, který vám pomůže růst, inovovat a v konečném důsledku dosahovat ještě lepších marketingových výsledků. Využití AI v marketingu a analýze dat nabízí řadu přínosů, od zvýšení efektivity a rychlosti po zlepšení přesnosti a možnosti personalizace.

Chcete se přihlásit k odběru novinek?

Přihlaste se k odběru, aby vám nic neuniklo.
Děkujeme za přihlášení k odběru!
kurz na téma:
«Digitální marketing»
Marketing a PR
Vede Sýkora Tomáš
13. června 23. července
Sýkora Tomáš